Facebook reklamları mı Google Adwords mü? Hangisini tercih etmelisiniz?

Dijital pazarlama söz konusu olduğunda reklam kampanyaları için öne çıkan iki büyük platform öne çıkıyor, Facebook ve Google. Bu iki platform da dünya genelinde bakıldığında, reklam verenlerin sıklıkla kullandıkları ve pazarlama bütçelerinin büyük bölümlerini yatırdıkları alanlar olarak görülüyor. Peki, kendi e-ticaret siteniz için hangisinden yararlanmak daha etkili sonuçlar almanızı sağlar.

Öncelikle bunun yüzde yüz net bir doğrusu olmadığını belirtmek gerekir. Her firmanın ve her sektörün ihtiyaçlar, hedef kitlesi ve reklam içeriği farklı olacağı için, e-ticaret firmalarının bu iki platformu iyi bir şekilde analiz ederek hangi amaçlar ve durumlar için bunların kullanılabileceğini bilmeleri gerekiyor. Öncelikle bu iki platformun avantaj ve dezavantajlarını ele alarak başlayalım.

Google Adwords’un avantajları

  • Detaylı analiz araçları ile kampanyaların istatistiksel takipleri yapılabilir.
  • Büyük bir potansiyeldeki hedef kitleye ulaşılabilir.
  • Günlük kullanılacak bütçe konusunda kapsamlı bir kontrol sağlanabilir ve tıklama başına maliyetlerin kontrolü yapılabilir.
  • Yatırım getirisi (ROI) hızlı bir şekilde ölçümlenebilir.
  • Kapsamlı hedefleme seçenekleriyle, istenen hedef grubu yönelik kampanyalar oluşturulabilir.
  • Display reklamlar ve retargeting gibi farklı reklam modellerinden yararlanılabilir.

Google Adwords’un dezavantajları

  • Eğer yanlış bir şekilde kullanılırsa ve doğru ayarlar yapılmazsa maliyetler çok yükselebilir.
  • Kurulumu yaparak, herbir kampanya için ayarları yapmak ekstra vakit alabilir.
  • Google Shopping ve Youtube reklamları kullanılmadığı zamanlarda görsel veya video reklamlar hazırlanamaz.
  • Bulunduğunuz sektöre göre tıklama başına maliyetler (CPC) oldukça yüksek olabilir.
  • Erişmek istediğiniz hedef kitle genele yakın bir profile sahipse, doğru kişilere yönelik reklamlar oluşturamayabilirsiniz.

Facebook reklamlarının avantajları

  • Kampanyaların takibi rahat ve kolay bir şekilde yapılabiliyor.
  • Detaylı istatistik sonuçları sayesinde, kampanyalarla ilgili ölçümlemeler yapılabiliyor.
  • Yatırım getirisi hızlı bir şekilde ölçümlenebiliyor.
  • Detaylı hedefleme ayarlarıyla, demografik yapı, ilgi alanları ve konum odaklı olarak hedeflemeler yapılabiliyor.
  • Google Adwords’e kıyasla kurulum daha kolay.
  • Satın alma öncesinde kullanıcılara ulaşılabildiği gibi, marka ve ürün bilinirliği yarattıktan sonra da kullanıcılara ulaşarak onlara reklamlar sunmak mümkün.
  • Görsel ve videolarla reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz.
  • Birçok farklı amaca hitap eden, farklı reklam modelleri bulunuyor.
  • Adwords’e kıyasla CPC daha düşük oluyor.

Facebook reklamlarının dezavantajları

  • Eğer yanlış bir şekilde kurulup yönetilirse, maliyetler yükselebilir. Ancak yine de Google Adwords kadar olmayacaktır.
  • Hedef kitlenizin çok genele hitap etmesi durumunda, reklam kampanyalarınızdan beklediğiniz geri dönüşümleri alamayabilirsiniz.
  • Sınırsız bütçeyi seçeneği seçmediğiniz sürece, günün hangi zaman dilimlerinde bu reklamların gösterileceğini belirleyemezsiniz. Ancak bu ayarları Google Adwords ile yapabilmektesiniz.
  • Özellikle B2C firmalar için kullanışlıdır. B2B firmaları Facebook üzerinden çok fazla geri dönüşüm elde edememektedir.

Hangisini tercih etmelisiniz?

Facebook ve Google’ın reklam konusundaki avantaj ve dezavantajlarını ele aldıktan sonra bu iki platform üzerinde bir seçim yapmak için bazı bilgiler edinmiş olacaksınız. Avantaj ve dezavantaj konusunda birbirlerine yakın olsalar da yapılan işe ve sektöre göre bu iki platformdan biri diğerinden daha iyi performans gösterebilir.

Google Adwords kullanımlarından iyi sonuçlar almak için aranma hacmi yüksek olan ya da belli bir aranma hacmine yakın arama sorgularına yanıt verecek kampanyalar oluşturmak gerekiyor. Aranma hacminin yüksek olması, CPC maliyetlerini artıracağı için, Adwords kampanyaları için ayıracağınız bütçenin de yüksek olması gerekecektir. Düşük aranma hacimli kelimelere yönelik kampanyalar oluşturduğunuzda CPC maliyetlerinizi düşürebilirsiniz; ancak çok fazla aranma hacmi olmadığı için doğrudan geri dönüşüm sağlayacak bir kitleye ulaşmanız zorlaşabilir.

Adwords çalışmaları yaparken, günlük bütçenizi ve CPC maliyetlerinin takibini yapmanız da önemlidir. Gerekli durumlarda CPC bütçelerinde oynamalar yapmanız gerekir. Daha önce Adwords konusunda çok fazla tecrübeniz yoksa, ilk etapta elinizdeki bütçeyi iyi bir şekilde değerlendiremeyebilirsiniz.

Facebook reklamlarına baktığımızda ise özellikle küçük ve çok fazla pazarlama bütçesi olmayan firmalar için daha ideal olduğunu görebiliriz. Çünkü sosyal mecralar üzerinden yapılan faliyetler bu reklamlarla desteklendiğinde daha yüksek geri dönüşümler elde edilebilir. Bunun yanı sıra bütçe yönetimi konusunda da daha serbest ve kolay bir şekilde çalışabileceğiniz için reklam kampanyanız için belli bir bütçe limiti koyarak, reklamlarınızı daha kolay takip edebilirsiniz.

Farklı reklam modellerinden yararlanarak, marka/ürün bilinirliği, trafik elde etmek, ürün satışı yapma, video veya görsel içeriklerle etkileşim yaratmak için kampanyalar oluşturarak kampanyalarınızı oluşturabilirsiniz.

Google Adwords’e kıyasla daha kolay bir kullanıma sahip olduğu için, reklam yönetimi konusunda çok fazla bilgi ve tecrübeye gerek olmaksınız kampanyalar oluşturarak, markanızı tanıtmaya başlayabilirsiniz.

Yazının başında da dediğimiz gibi tek bir doğru bulunmamaktadır. Kendi hedef kitlenizi, bütçenizi ve reklam yönetimi konusundaki bilginizi dikkate alarak bazı testler yaparak, sizin için ideal olan platformu bulmak için çalışmalar yapmanız gerekiyor. Aynı reklam kampanyalarını iki platformda da oluşturarak A/B testleri yapabilir ve geri dönüşümleriniz ile yatırım getirilerinizi ölçümleyerek, sizin için en iyi sonucu verecek platformu bulabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)