Evden çalışan girişimcilerin en sık yaşadığı problemler ve çözümleri

evden calismanin zorluklari

Home-office yani evden çalışmak son dönemlerde girişimciler arasında oldukça yaygınlaşmış olmaya başladı. Daha önceki yazılarımızda küçük çaplı girişimcilerin neden evden çalışmaları gerektiğine dair ipuçları vermiştik.

Birçok beyaz yakalının hayali olsa da evden çalışmak bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Pijamalarınızı giyip, salondaki koltuğunuzda çalışma fikri çok cazip gelse de aslında evden çalışmak bu kadar da kolay olmuyor.

Dikkat etmeniz gereken, aksi takdirde hem kişisel hem sosyal hem de iş hayatınıza zarar verebilecek bazı problem bulunuyor. İlk başta bu problemler çözülmezse ilerleyen zamanlarda bu durumlar bir alışkanlık haline geldiği için bu problemlerin çözülmesi zorlaşıyor. Gelin, evden çalışan girişimcilerin en sık yaşadıkları problemlere ve bu problemlerin çözümlerine beraber bakalım.

Yalnızlık sorunu

İlk başlarda çok farkına varılmasa da uzun süre evden çalışanların en sık yaşadıkları problemlerden biri de yalnızlık oluyor. Ofis ortamındayken, molalarda ya da çalışırken devamlı olarak birileriyle iletişim kurma imkanı bulunuyor. Fakat evden çalıştığınız zamanlarda bu iletişimi kurmanız oldukça zorlaşıyor.

Telefon, e-posta ya da sosyal medya üzerinden iletişim kursanız bile bu yalnızlık hissiyatı bir süre sonra gün ışığına çıkmaya başlıyor.

Çözüm

Sosyal ortamınıza ayıracağınız zaman konusunda oldukça stratejik olmalısınız. Mesai saatleri sonrası için planlar yapmalı ve arkadaşlarınız ya da sevdiklerinizle görüşmek için belli zamanlar belirlemelisiniz. Bunların yanı sıra öğlen aralarında da evde olmak yerine iş ya da sektördeki arkadaşlarınızla kısa yemekler organize edebilirsiniz.

Disiplin sorunları

Evden çalışan kişiler genellikle disiplin sorunları yaşıyorlar. Özellikle işe ilk adaptasyon sürecinde bu sorunlar daha çok yüzeye çıkıyor ve bu süreç içerisinde bunun önüne geçilmediği takdirde ilerde büyük sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu sıkıntıların arasında işi yetiştirememek ilk sırayı çekiyor.

Evin rahatlığı, zamanın fazla olması gibi durumlar işlerin devamlı ertelenmesine neden olacağı için, ilk başlarda fark edilmese de ilerleyen dönemlerde ciddi bir disiplin problemine neden oluyor.

Çözüm

Öncelikle iş saatleriniz konusunda çok net olmanız gerekiyor. Bu saatler sabah 9 akşam 6 olmak zorunda değil; ancak iş yoğunluğunuz ve temponuza göre belli bir mesai saat aralığı belirlemeniz gerekiyor. Örneğin, sabah erken kalkmayı sevmiyor olabilirsiniz. O zaman başlangıç saatinizi 9 yerine 11 yapabilirsiniz. Mesai bitişinizi de 8 olarak belirlemeniz gerekir. Tabii ki bu saat aralıkları bir örnektir ve siz iş yoğunluğunuza göre bunları artırabilir ya da kısaltabilirsiniz.

Bunun yanı sıra evden çalıştığınız için evin her köşesinde çalışabileceğiniz gibi bir durum söz konusu değil. Kendinize mutlaka bir çalışma alanı yaratın ve ev içinde bu alan haricinde çok fazla çalışmamaya çalışın. Beyniniz bu alanı çalışma alanı olarak algılamalı ve buraya geldiğinizde sadece işlerinize odaklanın.

İş kıyafetlerinizi giyin. Evde çalışıyor olabilirsiniz; ancak pijamalarınızla işleriniz başına oturmak, size gereken ciddiyeti ve disiplini sağlamayacaktır. Bu nedenle iş kıyafetlerinizi giyinmek, sizi çalışma moduna daha çok sokacaktır.

Dikkat dağıtıcı unsurlar

Evde, ofiste olandan çok daha fazla dikkat dağıtıcı unsur olabilir. Evde bulunan kişiler, çocuklar, temizlenmeyi bekleyen alanlar, yıkanacak çamaşırlar ya da ev işlerinin yanı sıra televizyon, oyun konsolları ve diğer hobi amaçlı araçlar devamlı olarak dikkatinizi dağıtabilir.

Çözüm

Ev işlerine ayırmak için belli zaman aralıklar belirleyin. Gün içindeki molalarınızda bu işlere vakit ayırabilir ya da tamamen mesai saatlerinizin dışında bu işleri yapabilirsiniz.

Çalışma saatleriniz arasında evinizde misafir ağırlamamaya özen gösterin. Sizin elinizde olmayan sebeplerle evde olması gereken kişiler varsa bu kişilere evden çalıştığınızı belirtebilir ve çalışma odanızda olmanız gerektiğini belirtebilirsiniz.

Hobi amaçlı dikkat dağıtıcı unsular için de yine belli zaman aralıkları yaratmanız gerekiyor. Mesai saatleriniz içinde molalar veriyorsanız, bu aralarda hobilerinize vakit ayırabilirsiniz. İş dışında bir şeylerle uğraşmak, kafanızı dağıtacağı için işe döndüğünüzde daha aktif bir şekilde işlerinize odaklanabilirsiniz. Tabii ki burada bir uyarı yapmak da yarar var. Devamlı olarak mola vermek ve bu molaları uzun tutmak da size sıkıntı yaratabilir. Bunu yine disiplinle çözmeniz gerekiyor ve molalarınızı belli zaman aralıklarına bölmeli ve 10-15 dakikadan uzun tutmamanız gerekiyor.

Ciddiye alınmamak

Evden çalışanların en sık yaşadıkları problemlerden biri de çevrelerindeki kişiler tarafından ciddiye alınmamak. Bugüne kadar herkesin iş anlayışı bir ofiste ya da şirkette olmak odaklı olduğu için, evden çalışan kişilerin yaptıkları işler çok da fazla ciddiye alınmayabiliyor.

Çözüm

Bunun belli bir çözümü yok diyebiliriz. Yaptığınız işin ne olduğunu ve ne tür zorluklar uğraşmanız gerektiğini çevrenizdeki kişilere anlatarak onları ikna etmeniz gerekiyor.

Tüm günü işe ayırma problemi

Evden çalıştığınız zaman, işten çıkma saatiniz olmadığı ve bir ofisi terk etme gibi bir durumunuz söz konusu olmadığı için mesai saatleriniz devamlı olarak uzayabiliyor. Elinizdeki tüm işleri bitirmek için geceli gündüzlü çalışabildiğiniz zamanlar oluyor; ancak bu da bir süre sonra yalnızlık sorununun yanına aile ile ilgili sorunları da beraberinde getiriyor.

Sürekli işte olduğunuz için çevrenizdeki kişilere vakit ayıramıyorsunuz ve bu da doğal olarak ailevi problemlerin çıkmasına neden oluyor.

Çözüm

Yeni kurulan bir girişimseniz tabii ki işlerinizin yoğun ve fazla olması normaldir; ancak hem kendinize hem de ailenize zaman ayırmanız çok daha önemli. Kendinize vakit ayırmadığınız için bir süre sonra çok fazla stres olacaksınız ve bu da işinize yansıyacaktır. Aynı şekilde ailenize vakit ayırmadığınız için bir süre sonra onlarla da problemler yaşayacaksınız. Evde huzurunuz olmadığı sürece bu şekilde bir işi yürütmeniz de çok zor olacaktır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)