E-ticaret şirketleri etkileşimleri nasıl ölçümlemeliler?

etkilesim orani

Etkileşimi, yaptığınız çalışmalar sonucunda kullanıcılardan aldığınız geri dönüşlerin ölçümlenmesi olarak özetlenebilir ve birçok konu hakkında size bilgi verirken etkileşimden bahsettik. Ancak etkileşimi ölçümlerken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Bu analizleri yaparken nelere dikkat etmek gerekli? Hangi kriterler ele alınırsa doğru bir etkileşim ölçümü yapılmış olur? Bu yazıda da bu soruların yanıtlarını size vereceğiz.

Ulaşılan kişi

Etkileşimi ölçümlemesinde bakılan kriterlerden biri, paylaşımlarınızın kaç kişiye ulaştığı oluyor. Ancak bu ulaşılan kişi kriteri her zaman güvenilir bir etkileşim sonucu veriyor mu, onu ele alalım.

Ulaşılan kişi sayısı reklamlarla ya da başka yollarla artırılabilir. Kullanıcılar birkaç saniye dahi sizin içeriğiniz görse, ulaşılan kişi olarak değerlendiriliyor. Yani bu kişiler sizin içeriğinize tıklamasa dahi bu kişilere bu içerik ulaşmış oluyor. Bu durumda da kullanıcılarla gerçekten etkileşime girmiş bulunduğunuzu söylemek mümkün olmayabilir.

Tık avcılığı yapmak için kullanılan başlıklar ya da sponsorlu içeriklerle bu paylaşımların kullanıcılara ulaşması sağlanıyor; ancak birkaç saniye süren bu etkileşimler markanız için aslında çok da bir şey ifade etmiyor. Bu tür içeriklerle ulaşılan kişi sayısını artırmanız bir başarı elde ettiğinizi göstermez.

Bunun yerine “dönüşümü” analiz edin

Paylaşımlarınıza bir call to action ekleyerek, içeriğinize ulaşan kişilerin bir eyleme geçmelerini sağlayın. Bu e-posta aboneliğine kayıt olabilir, bir ürünü incelemek olabilir ya da bu içeriğe bir yorum bıraktırmak olabilir.

Bu eyleme geçen kullanıcıları ölçümleyerek, paylaşımlarınızın ne kadar başarılı bir etkileşim oranı olduğunu daha iyi bir şekilde görebilirsiniz. Kullanıcıların, bu paylaşımlar sonrasında markayla bir paylaşımda ya da etkileşimde bulunması, gerçek anlamda sizin etkileşim oranınızı gösterecektir.

Sayfada geçirilen zaman

Sayfada geçirilen zaman da etkileşim oranlarının ölçümünde kullanılan kriterlerden biri olarak değerlendirilse de, aslında ulaşılan kişi sayısı gibi bu kriter de size tam olarak etkileşim oranınızı vermeyebilir.

Sayfada geçirilen süre, analytics araçları üzerinde şu kriterlerle belirlenir:

  • Bu metrik, site üzerine gelip, siteden hemen çıkmayan kullanıcılar tarafından değerlendirilir. Yani, bir kullanıcı siteye geldi ve heme çıkma oranı süresi içerisinde siteden ayrılırsa, bu kişinin sitede geçirdiği vakit, bu metrik tarafından değerlendirilemez ve size gerçek bir sayfada geçirilen süre değeri vermez. Bu da sizin doğru bir etkileşim oranı almanızı sağlamayacaktır. Başka bir deyişle, sadece sitedeki içeriği beğenen kişilerin sitede geçirdiği süreyi göstereceği için, zaten etkileşime girdiğiniz kişilere yönelik bir sonuç verir. Ancak bu veriyi, etkileşime giren kişilerin, sayfada ne kadar kaldıklarını göstermek için kullanabilirsiniz.
  • Yine bu metrik, bir sayfadan diğerine geçiş süresindeki zaman aralığını göstermek amacıyla belirlenir. Yani bu durumda da birden fazla sayfa ziyaret edilmesi gerekir ki birçok kullanıcı, içerikleri incelerken bir sayfadan diğerine geçmez ve bu da size doğru bir etkileşim ölçümlemesi sunmaz.

Bunun yanı sıra sürekli bilgisayar başında vakit geçirenler, sosyal ağlarda gördükleri içerikleri farklı sekmelerde açalar ve bir süre bu sekmeler açık kalır. Bazen dikkat dağınıklığı bazense unutulduğu için de bu sekmeler kapatılabilir ve gerçekten bu içeriklerle etkileşime girilmez. Bu da sayfada geçirilen sürenin aslında etkileşim için doğru bir metrik olduğunu göstermez.

Scroll derinliği

Sayfada geçirilen süre yerine, kullanıcıların sayfanın ne kadar aşağısına indiklerini yani scroll derinliğini takip etmeniz daha değerlidir. Kullanıcılar sayfanın sonuna kadar sayfayı aşağıya indiriyorlarsa, içeriklerinizle ilgileniyorlar diyebiliriz.

Paylaşımlar

Etkileşim oranlarının ölçümlenmesinde kullanılan metriklerden biri de sosyal paylaşımlar oluyor. Sosyal mecralardaki içeriklerinizin kullanıcılar tarafından ne kadar paylaşıldığını ölçümlemek, etkileşim oranınızı ortaya çıkartmak için doğru bir yaklaşım olabilir. Farklı sosyal mecralarda bu paylaşımların oranları değişiklik gösterebilir. Bunun sebebi de farklı sosyal mecralardaki hedef kitleleriniz ve takipçilerinizin profilleri farklılık gösterebileceği için paylaşım oranları değişiklik gösterebilir.

Size en iyi etkileşimi getiren içeriklerinizi görebilmek içinse, tek tek içeriklerinizi ele alarak, içerik başına aldığınız paylaşım oranlarınızı ele almanız gerekiyor. Bu analizler de içerik türünüze ve içerik konunuza göre nasıl bir etkileşim aldığınızı görebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)