E-ticaretin geleceğini etkileyebilecek 4 yeni teknoloji

E ticaretin gelecegini etkileyebilecek 4 yeni teknoloji

E-ticaret, yeni teknolojiler konusundaki gelişmelere paralel ilerleyen bir iş modeli ve genellikle yeni teknolojilerle ilgili her gelişmenin, e-ticaretin farklı bir bölümünü etkilediği somut olarak görülebiliyor.

 

E-ticarette, hızla kendini görünür kılmaya başlayan yeni teknolojiler; tüketicilerin hem ‘ürünlere ulaşmanın yeni yollarını keşfetmelerine’, hem de ürünleri ‘kendi zevklerine özel’ hale getirebilmelerine olanak sağlıyor. Bu teknolojilerden artırılmış gerçeklik uygulamaları, sürücüsüz araçlar, üç boyutlu (3D) yazıcılar ve mobil bilişim teknolojileri; tüketicilerin alışveriş zamanını, biçim ve nedenini değiştirebilecek güçte görünüyor.

 

IdeaSoft; gelecekte e-ticareti etkileyerek, iş modelinizde önemli değişimler yaşamanıza neden olabilecek 4 yeni teknolojiyi değerlendirdi.

 

1. Artırılmış gerçeklik uygulamaları

Gerçek zamanlı bilgilerin; akıllı telefon, bilgisayar gibi cihazlar aracılığıyla elde edilen bilgi ve görüntülerle, bir amaç için birleştirilerek desteklenmesi olarak tanımlayabiliriz.

 

Zenginleştirilmiş gerçeklik uygulamalarıyla tüketiciler; sözgelimi akıllı telefonlarını fiziksel bir nesneye tutarak, onunla ilgili çevrimiçi tüm bilgileri bir arada görebiliyor.

 

Örneğin acilen satın alması gereken bir ürünü, bulunduğu yere yakın fiziksel mağazalarda bulamayan bir müşteri olduğunu varsayalım. Kahve molası için oturduğu bir mekandaki dergileri karıştırırken, tesadüfen ilanını gördüğü ürüne telefonunu yaklaştırarak, o ürünle ilgili çevrimiçi tüm bilgilere ulaşabiliyor. Yani ürünü, bulunduğu yere en yakın hangi mağazadan satın alabileceğini kolaylıkla öğrenebiliyor.

 

Örnekteki gibi uygulamalar hayata geçtiğinde, e-ticarete önemli etkileri olabileceğini öngörmek güç değil.

 

2. Sürücüsüz araçlar

E-ticarette, ürünleri müşterilere ulaştırma sürecinde; kargo konusunda bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu nedenle, sipariş edildiği gün ürünü müşteriye ulaştırabilen sürücüsüz araçlar, e-ticaret sektörünün geleceği için dönüm noktası olabilecek bir değişim potansiyeline sahip.

 

Amazon gibi dünya devi firmaların aynı gün içinde teslimat konusunda, seçtikleri bölgelerde sürücüsüz araçlarla denemeler yaptıkları biliniyor. Çünkü sürücüsüz araçlar gelecekte; hem kargo masraflarını azaltma, hem de normalde ‘günler süren’ teslim sürelerini saatlere indirme yollarından biri olarak görülüyor. Ve ürünü en kısa yoldan teslim edip, geri dönebilen bu ‘robot ve helikopter karması’ sürücüsüz hava araçlarına (drone’lar) yakın bir gelecekte, e-ticarette sık rastlayacağız gibi görünüyor.

 

3. Üç boyutlu (3D) yazıcılar

3D baskı teknolojisi; bir ürünün tasarlanmasından, pazara sunulmasına kadar olan süreci büyük ölçüde kısaltıyor ve girişimcilerin aynı zamanda, üretici olabilmelerine imkan sağlıyor.

 

Bu teknolojinin ortaya çıkardığı e-ticaret iş modelinde, tedarik zinciri; bir üretici, belki bir distribütör veya perakendeciden oluşuyor. Ve büyük değişim; üreticinin saatler içerisinde ürününün tasarımını yaparak, anında pazara sunabilmesiyle gerçekleşiyor. Dahası; ürün üzerinde, her müşterinin kendi talebi doğrultusunda değişiklikler yapılarak, ürün ‘kişiye özel’ hale getirilebiliyor.

 

4. Mobil bilişim teknolojileri

Akıllı telefonları ve tabletleri, mobil bilişim teknolojileri ‘buz dağının’ yalnızca ‘görünen kısmı’ olarak kabul edebilirsiniz.

 

Google ve Samsung gibi markaların öncülük ettiği gözlük, akıllı saat ve otomobil bilgisayarı gibi ürünler; mobil bilişim teknolojilerinin varabileceği noktalar ve gelecekte e-ticaret pazarına sunabileceği fırsatlar hakkında da fikir veriyor. Ve bu yeni nesil mobil bilişim teknolojilerinin, tüketicinin alışveriş süreç ve alışkanlıklarını olduğu gibi, ürünleri satın almak isteyebilecekleri platformları da değiştireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

 

IdeaSoft; yalnız yeni teknolojilere uygun teknik altyapı sağlamada değil; e-ticarette satışlarınızı artıracak her konuda, akıllı çözümleriyle yanınızda. Gelin hemen ücretsiz e-ticaret demo hesabınızı oluşturun; IdeaSoft’un sunduğu tüm ayrıcalıklardan siz de faydalanın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)