E-ticaret için iş planı nasıl hazırlanır?

E ticaret icin is plani nasil hazirlanir

​İnternetin işletmelere sağladığı avantajlar birçok girişimcinin aklına kendi sanal mağazasını açma fikrini getiriyor. Ancak e-ticarette başarılı olmak için mutlaka bir strateji oluşturmak ve e-ticaret iş planı hazırlamak gerekiyor.

E-ticaret iş planı ile konuyu ayrıntılı bir şekilde ele alan ve yeterli ön araştırma yaparak, ürünlerini doğru bir platform üzerinden sunabilen girişimciler, sektörde önemli bir avantaj elde ediyor. E-ticaret iş planı oluştururken, potansiyel müşterilerinizin bir e-ticaret sitesinden neler beklediğini araştırabilir, web sitesinin ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğine odaklanabilirsiniz. Ayrıca ürün stoğu ve teslimat konularında da çalışma yapmanız gerekebilir. Ideasoft olarak sizlere E-ticaret iş planı yaparken işinize yarayacak bazı ipuçları derledik…

E-ticaret iş planı özeti oluşturma

Öncelikle iş planınızda hangi başlıkların bulunması gerektiğini belirleyebilirsiniz. E-ticaret birçok yönüyle geleneksel ticaretten daha kolay görünebilir. E-ticarette fikirlerinizin hayata geçmesi için daha az zamana ve sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Ancak yine de giderek artan rekabet ortamında başarılı olabilmek için etraflıca düşünülmüş bir plan hazırlamak gerekebilir. E-ticaret iş planınızın özetini hazırlarken şu maddelerin planda yer aldığına mutlaka dikkat etmek gerekir;

  • Web site adının belirlenmesi
  • Projede yer alacak kişilerin ve görevlerin tespiti
  • Satış yapılacak ürün veya hizmetlerin listesi
  • Hedef kitlenin belirlenmesi
  • Finansal projeksiyon (tahmini kar zarar, tahmini nakit akışı, başa baş noktasına ne zaman ulaşılacağı sorularına cevap veren ayrıntılı bir analiz)

Pazar analizi yapmak

Dijital dünya büyük bir hızla gelişiyor ve her geçen gün farklı trendler ortaya çıkıyor. Müşterilerin alışveriş alışkanlıkları ve ihtiyaçlarının değişiyor olması, e-ticaret işletmecilerinin de sektörü yakından takip etmesini gerektiriyor. Bu nedenle e-ticaret iş planınızın en önemli bölümünü pazar analizi oluşturuyor. İşte planınızın pazar analizi bölümünde cevaplamanız gereken sorular?

  • Pazarın boyutu nedir?
  • Sektörde var olan trendleri hangi kaynak yönlendiriyor? (sosyal medya trenleri, teknolojik gelişmeler gibi)
  • Başlıca rakipleriniz kimlerdir?
  • Tedarikçilerinizi belirlediniz mi?
  • Ürün veya hizmet fiyatlandırmanız ne kadar rekabetçi?
  • Rakiplerinizden farkınız ne?
  • Web sitenizin ne zaman faaliyete geçeceğini tahmin ediyorsunuz?
  • Sipariş ve satış yönetimi için profesyonel bir altyapınız var mı?
  • Lojistik süreçleri nasıl takip edeceksiniz?
  • Satış sonrası hizmetler için nelere ihtiyacınız var?

Uzun soluklu ve karlı bir e-ticaret işi için planlı çalışmanız son derece önemli. Paylaştığımız ipuçlarını değerlendirerek oluşturacağınız bir e-ticaret iş planı ile siz de bu sektörde başarılı firmalar arasına adınızı yazdırabilirsiniz. Bunun dışında kalan her şey içinse IdeaSoft’un akıllı e-ticaret paketleri sizin için yeterli olacaktır. O yüzden geç kalmadan siz de bir ücretsiz demo hesabı oluşturun ve IdeaSoft’un sizlere sunduğu akıllı ticaret paketlerinin sizlere sunduğu ayrıcalıklarla hemen tanışın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)