4 adımda e-ticaret siteniz için doğru alan adını seçin!

4 adimda e ticaret siteniz icin dogru alan adini secin

​E-ticaret şirketi kurmanın en önemli aşamalarından biri de alan adı seçimi. Parmak izi gibi sadece size özel olan alan adı, kullanıcıların web sitenizi tanıma ve bulabilmeleri için önemli bir araçtır. Alan adınız, e-ticaret sitenizi temsil edeceği için seçerken dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü bütün e-ticaret işlemleriniz seçtiğiniz bu isim üzerinden yürüyecek. Kısacası alan adınız internet ortamındaki kimliğiniz olacak.

Alan adlarını temelde iki gruba ayırabiliriz: Birinci grup, hali hazırda bir markası olan şirketlerin aldıkları adlardır. Genellikle kendi marka isimlerini alan adı olarak kullanırlar. Bu işletmeler için zaten alan adı seçme sıkıntısı yoktur. İkinci grup ise, henüz piyasaya açılma hazırlığında olan e-ticaret şirketleridir. Uzun ve yazması zor bir isme sahip e-ticaret sitelerinin tıklanma şansı diğer sitelerden daha az olabilir. Ayrıca seçeceğiniz ismin sektörünüz ile ilgili kelimeler içermesi önemli.

Peki size SEO konusunda da fayda saplayacak doğru ismi seçebilmek için ne yapmak gerekiyor? Bu makale konuyla ilgili soru işaretlerinizi ortadan kaldırabilir…

1. Adım: Kelime gruplarını tespit etmek

Sektörünüz ile ilgili kelime gruplarından oluşan bir liste hazırlayarak, arama motorlarında aratın. Arama sonuçlarında ilk 5’e giren alan isimlerine dikkat edin. Üst sıralarda yer alan bu alan adları, muhtemelen sektörünüzdeki rakiplerinize ait. Bu şekilde 3 büyük rakibinizi tespit edin. Bulduğunuz bu sitelere girerek, başlık etiketlerini ve kullandıkları anahtar kelimeleri araştırın. Araştırma sonunda elde edeceğiniz kelime grupları sektörünüzün sıklıkla kullandığı kelimelerden olabilir. Başta yaptığınız anahtar kelime listesini bu şekilde yenileyebilirsiniz. Bu kelimelerin her biri sizin için potansiyel bir alan adı alterantifi olabilir.

2. Adım: Popülerlik testi

Şimdi elimizde belli başlı kelime grupları ve anahtar kelimeler var. Bir Google Adwords hesabı oluşturup “Araçlar ve Analiz” menüsünden “Anahtar Kelime Planlayıcı” yı seçin. Bu araç sayesinde listesini yaptığınız anahtar kelimelerin aylık aranma sayılarına ulaşabilirsiniz. Elinizdeki listeyi aşağıdaki kriterlere göre tekrar düzenleyin;

– Kelime veya kelime grubu sunduğunuz bütün ürünleri temsil edebilecek kadar kapsamlı olmalı.

– Tercihen 2 ya da 3 kelime olmalı.

– Kolay hatırlanabilir olmalı.

– Her kelime veya kelime grubunun yanına aylık aranma sayılarını not edin.

3. Adım: Alan adı önceden alınmış mı?

Artık elinizdeki listede alan adı olabilecek nitelikte seçenekler bulunuyor. Şimdi bu kelimelerin başkaları tarafından kullanımda olup olmadığına bakmanız gerekli. Bunun için listenizdeki isimleri alan adı olarak aratabilirsiniz.

Bu aşamada kullanılmış ya da kullanılmakta olan alan adları ile ilgili bir ayrıntıyı bilmenizde fayda var. Google daha uzun süre kullanımda olan alan adlarına daha fazla önem veriyor ve bu alan adlarını kullanan siteler arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkabiliyor. Bu nedenle tercih ettiğiniz alan adı başkasına ait ise, onu elemek yerine satın alıp alamayacağınızı araştırmak daha doğru bir strateji olabilir.

4. Adım: Alan adınızı kaydettirmek

Bütün uğraşlarınızın sonucunda size en uygun ve satın alabileceğiniz alan adına sahip olacaksınız. Satın alma işlemini alan adı satan siteler üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. IdeaSoft’un da bu konuda size yardımcı olabileceğini hatırlatalım.

IdeaSoft alan adınızı seçtikten sonra e-ticaret sitenizi kurmanız için size gereken altyapıyı sağlar. IdeaSoft’un sunduğu e-ticaret çözümlerini ve sizlere sağlayacağı kolaylığı siz de ücretsiz deneyebilirsiniz. IdeaSoft Akıllı E-ticaret paketlerini 15 gün ücretsiz denemek için demo hesabınızı oluşturun ve e-ticaret deneyiminize başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)