Yüksek karlılık hedefi için müşteri ilişkileri yönetimi

IS 071116 yuksek karlilik 700

Yeni müşteriler bulmaya mı odaklanmalı, yoksa eski müşterilerle olan ticari ilişkilerdeki karlılık oranları mı artırılmalı? Bu konu, geleneksel ticarette olduğu gibi e-ticaretle uğraşanların da zihinlerini meşgul eden sorular arasında yer alıyor. Konu hakkında araştırma yapan uzmanlar, öncelikle var olan müşterilerdeki kazançlara odaklanılması gerektiğini tavsiye ediyorlar.

Yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlar gerçekten de bu öneriyi doğrular nitelikte.
Bain & Company adlı danışmanlık şirketinin yayınladığı verilere göre yeni müşteri kazanmanın maliyeti, var olanı koruma maliyetinden 6 kez daha fazla. Benzer bir diğer araştırmadan çıkan sonuçlarda ise var olan müşterilere satış yapma olasılığı yüzde 60-70 iken, bu oran yeni müşterilerde yüzde 5-20’lere düşüyor. Başarılı bir e-ticaret operasyonu gerçekleştirmek isteyen girişimciler, her iki kaynağı da optimum seviyede değerlendirmeye odaklanmalı hiç kuşkusuz. Öte yandan araştırmalardan çıkan sonuç, var olan kaliteli müşteri portföyüne daha fazla satış yaparak karlılığı yükseltmenin çok daha mantıklı olduğunu gösteriyor.

Bu durumda var olan müşterilerle olan ticari hacmi artırarak daha fazla satış ve dolayısıyla daha fazla kazanç elde etmek için neler yapmak gerekiyor?

Müşteri döngüsü yönetimi yapmak

Geleneksel ticarette olduğu gibi e-ticarette de amaç, müşterilerle uzun süreli ve kazanca dayalı bir ilişki kurabilmek olmalı. Bu durumda, e-ticaret sitesinden ilk kez alışveriş yapacak olan müşterilerin sadık kullanıcılar haline gelebilmesi hedefine yönelik çalışmalar yapmak önem kazanıyor. E-ticaret sitesine ilk kez gelen müşteriye iyi bir alışveriş deneyimi yaşatmayı başaran firmalar, bu müşterilerin tekrar gelmeleri yolundaki ilk adımı atmış oluyor. Fakat bir müşterinin e-ticaret sitesi ile sadakat bağı kurabilmesi için birkaç olumlu alışveriş deneyimi yaşaması gerekiyor. Bu da e-ticaret yöneticileri açısından hem zorlu, hem de sabır gerektiren bir süreç olarak ortaya çıkıyor. İşte tam da bu noktada satış sonrası müşteri hizmetlerinin kalitesi devreye giriyor.

Satış sonrası destek sunmak

Satış gerçekleştikten sonra bir e-posta ile müşteriye aldığı ürün ya da hizmetten memnun olup olmadığını sormak, bu süreci olumlu yönetmede önemli bir taktik olarak tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra müşterinin sadakatini ödüllendirip yeniden satın almaya teşvik eden cazip teklifler sunmak da e-ticaret sitesine gelen müşterilerin kazanılmasında önemli bir rol oynuyor.

Sadık müşteriler elde etmek

Müşterisini satın alma deneyiminde tam olarak memnun eden e-ticaret siteleri, bir sonraki aşamada onları gönüllü marka elçisi haline getirerek müşteri döngüsünü başarıyla yönetebiliyor. Sadık birer müşteri haline gelen kullanıcılar, gönüllü marka elçileri gibi davranarak web sitesindeki ürünleri kendi çevrelerine tavsiye edebiliyor ya da sosyal medyada yaşadıkları olumlu deneyimleri paylaşarak e-ticaret sitesinin satışlarına ve kazançlarına katkıda bulunabiliyorlar. Bu sonuca ulaşmak isteyen e-ticaret firmalarının unutmaması gereken şey ise müşterilerin kendilerini mutlu ve özel hissetmelerini sağlamaya yönelik çalışmaların gerekliliği ve sürekliliği olarak özetlenebilir.

E-ticaret firmalarının yüksek kar oranları elde edebilmelerinde farklı stratejilere uygun çözümler üretmeleri önem kazanıyor. Fakat kaliteli bir altyapıya sahip e-ticaret sitesi ile müşteri memnuniyeti sağlamak ve satışları artırmak çok daha kolay olabiliyor. Eğer siz de mevcut ve potansiyel müşterilerinizi etki altına almak istiyorsanız hemen IdeaSoft’un ücretsiz demo talebini inceleyin, e-ticaret dünyasında bir adım öne geçin.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)