E-ticaret şirketleri Youtube’u kullanarak geri dönüşlerini nasıl artırabilir?

eticaret icin youtube kullanimi

İçerik pazarlamaya yönelik yazılarımızda video içeriklerin şuan oldukça popüler olduğundan ve markaların artık yavaş yavaş sosyal medya üzerinde paylaşılacak video içeriklere yöneldiğinden bahsetmiştik.

Youtube üzerinden video yayını yapan markalar, kullanıcıların farklı isteklerine cevap verebildiği gibi, yeni hedef kitlelere ulaşabiliyor, marka bilinirliklerini artırarak tüketicilerin markalara olan bağlılıklarını artırabiliyorlar.

Türkiye’deki video içerik üretimi özellikle son 2 yıldır oldukça artmış durumda. Markalar da son dönemlerde farklı konseptler içeren videolar üreterek bu pazarda yer almaya başladı ve e-ticaret şirketleri, içerik pazarlama stratejilerinde videoya yer vererek bu pazarda kendilerine yer edinebilirler.

Şirketler Youtube’u nasıl kullanabilir?

Youtube dünyanın 2. en büyük arama motoru

Markaların Youtube ile ilgili bilmeleri gereken en önemli özellik, bu mecranın Google’dan sonra dünyanın en büyük 2. arama motoru özelliğine sahip olması.

Organik olarak erişimlerde Google’dan sonra Youtube, markalara en çok imkanı sunabilecek bir diğer arama motoru özelliğini taşımasından dolayı markalar için aslında oldukça önemli bir platform.

Bunun yanı sıra Youtube aynı zamanda Google’ın bir ürünü olduğu için, Google’da arama yapıldığında konu ile ilgili bir video varsa, arama sonuçlarında ilk olarak bu video sonuçları gösteriliyor. Bu nedenle de marka olarak video içeriklere ve özellikle Youtube’a yatırım yapmak oldukça önemli.

Markanızı ve kanalınızı tanıtan bir video hazırlayın

Youtube üzerinden bir hesap açtıktan sonra video yükleme aşamasına geçmeniz gerekiyor. Çekeceğiniz ilk video markanız ve kanalınızla ilgili olmalı.

Bu videoda; Youtube kanalınızda ne tür videolar paylaşacağınızı, hangi sıklıkta yayınlar yapacağınızı, kullanıcılara neler sunacağınızı ve izleyicilerin kanala neden abone olmaları gerektiğine dair bilgilere yer verebilirsiniz.

Ne tür videolar çekmelisiniz

Video içerik üretmek zor bir süreç olabilir; ancak ne tür videolar çekeceğinizi bildiğiniz zaman bu videoları çekmek daha kolay olabilir. Markanız için çekebileceğiniz videoları şu şekilde gruplandırabiliriz:

  • Ürün ile ilgili how to (rehber) videoları: Bu videolarda ürününüzün nasıl kullanılabileceğini, ne gibi özellikleri olduğunu, kullanıcılar için ürünün kullanımı hakkında ipuçları, kullanıcı deneyimini artırabilecek ipuçları gibi konulara değinebilirsiniz.
  • Ürün nasıl yapılıyor: Eğer üretici sizseniz, bu ürünün nasıl bir üretim aşamasından geçtiğini, bunları kimlerin nerede ürettiğini, şirketin arkaplanında işlerin nasıl yürüdüğünü bu videolarda paylaşabilirsiniz.
  • Şirketiniz ile ilgili videolar: Şirketin iç yapısını gösteren, çalışanların bir günlerini ya da şirketinizin samimi bulduğunuz yanlarını bu videolar için kullanabilirsiniz.
  • Sektörle ilgili kullanıcıların bilmesi gerekenler: Hizmet verdiğiniz sektörle ilgili kullanıcıların bilmesi gerekenleri de bu videolarda kullanabilirsiniz.
  • Kullanıcı deneyimini artıracak videolar: Tüketicilerin internetten alışverişlerdeki kullanıcı deneyimlerini artıracak, siteyi daha etkin kullanabilmelerini sağlayabilecek ve onlara değer katacak videolar çekebilirsiniz.

Süreklilik oldukça önemli

E-ticaret şirketleri için blog yönetimi adlı yazıda bahsettiğimiz gibi içerik pazarlamadaki altın kurallardan biri de süreklilik sağlayabilmek. Blog kısmında olduğu gibi video içeriklerin de sürekli olması oldukça önemli.

Süreklilikten bahsederken her gün video yayınlamaktan bahsetmiyoruz. Eğer böyle bir üretim gücüne sahipseniz tabii ki her gün video içerik yayınlamak süreklilik ve tüketicilere ulaşma konusunda size avantaj sağlar.

Ancak video içerik üretimi konusuna bu kadar kapsamlı yaklaşamayacak olan firmaların da belli bir devamlılıkları olmaları gerekiyor. Bunu yapabilmek için de marka ile ilgili ne kadar içerik üretebileceğinizi ve ne kadar sürede bu içerikleri oluşturabileceğinizi planlamalısınız.

Video içerik üretiminde de planlı çalışmak oldukça kritik bir önem taşıyor. Birkaç video yükledikten sonra birkaç ay boyunca sessiz kalmak takipçilerinizin sizi unutmasına neden olabilir. Bu nedenle belli bir plan çerçevesinde ilerlemek gerekiyor. Video içerik üretimi için bir plan nasıl hazırlarsınız?

  • Markanızla ilgili hazırlayabileceğiniz videoların bir listesini çıkartın,
  • Bu videoların size ne kadara mal olacağını hesaplayın,
  • Videoları kendiniz mi çekeceksiniz dışarıdan destek mi alacaksınız?
  • Video çekimlerinin ve montajlarının ne kadar sürede tamamlanacak?
  • Konular ve elinizdeki materyale göre, haftada ya da ayda kaç adet video yayınlayacağınızı göstersen bir takvim oluşturun.

youtube-kullanimi

Videolarınızı çekerken nelere dikkat etmelisiniz?

Video çekimlerinizi yaparken kurumsallıktan uzak durmaya özen gösterin. Markanızın Youtube kanalında belirli bir kimliği olsun; ancak sıcak, samimi bir dil ve usluba sahip olmasına da dikkat edin.

Youtube, yapısı gereği izleyiciyle birebir iletişim kurulabilen bir mecra. Doğrudan karşınızdaki kişiye hitap eden bir dil kullanmak ve izleyiciyle birebir muhabbet ediyormuş hissiyatı yakalamak oldukça önemli.

Ürün reklamı yapmadığınızı ve kullanıcıya bir değer katmaya çalıştığınızı hissettirmelisiniz. Başka bir deyişle bu kanal üzerinde yayınlayacağınız her video reklam amaçlı olmamalı. Kullanıcılar sizden bir şeyler öğrenmek amacıyla bu kanala abone olmak isteyeceklerdir. Devamlı olarak onlara reklam göstermek ve markanızı onların gözüne sokmak kullanıcıları rahatsız edebilir.

Sık sorulan sorular için videolar hazırlayın

Youtube üzerinde kullanıcıların paylaşmak isteyeceği videolar yayınlamak önemli; fakat potansiyel müşterilerinize değer katmak için viral değeri olmayan ve bilgilendirici videolar da paylaşabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular konularla ilgili videolar hazırlamak ve sitenizin ilgili bölümüne bu videoları embed etmek, ziyaretçilerinizi konu hakkında daha da bilgilendirebilir. Kafası karışık olan bir müşteri sitenizden alışveriş yapmayacaktır. Bu nedenle de en doğru şekilde onları bilgilendirmeye çalışmalısınız.

Sitenize link vererek yönlendirin

Youtube kanalı ile internet sitenizi eşleştirdiğiniz zaman, videoların üzerine izleyicileri kendi sitenize yönlendirebilecek linkler koyabiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde tüketicileri belli bir ürün sayfasına ya da istediğiniz bir landing page’e yönlendirerek sitenize trafik çekebilirsiniz.

Popüler Youtube kanallarıyla işbirliği yapın

Youtube üzerinde fazla aboneye ve izlenme sayısına sahip olan kanallarla beraber çalışmalar yapabilirsiniz. Gerek onlarla ortak bir çalışma yapabilirsiniz ya da onlara sizin için video çektirebilirsiniz.

Markanızın yapısıyla uyumlu olan kanalları bularak, bu kanal sahipleriyle iletişime geçebilirsiniz ve onların sahip oldukları hedef kitleye ulaşabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)