E-ticarette yedekleme ve doğal afetlere karşı korunma sistemlerinin önemi

veri yedekleme

Bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda işlerin kötüye gitme durumunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Siteniz beklenmedik bir şekilde çökebilir, serverınızda sorunlar yaşayabilir ya da doğal afetler nedeniyle elinizdeki verileri kaybedebilirsiniz.

Security Week isimi şirketin yaptığı araştırmada, son yıllarda girişimlerin kaybettikleri toplam veri boyutunun yüzde 400 arttığı belirtiliyor. Bu veri kayıplarının sebepleri de gerekli yedeklemelerin yapılmaması olarak karşımıza çıkıyor.

Eğer sadece büyük şirketlerin bu tür sorunlarla karşı karşıya kaldığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü küçük ve orta çaplı şirketlerde de bu durumlar ortaya çıkabiliyor. Hatta büyük şirketler çoğu zaman bu kötü senaryolara karşı daha hazırlıklı oldukları için, kendilerinin başına kötü bir şey gelmeyeceğini düşünen küçük ve orta çaplı şirketler bu sorunlarla daha fazla yüzleşiyor.

Doğal afet ve kötü senaryolara karşı neden bir plana ihtiyacınız var?

Doğal afetlere karşı önlem almış olursunuz:

Doğal afetler ne zaman, nerede olacak bilinmez. Bu nedenle de işinizi kurarken, sizin elinizde olmayan kötü senaryolara karşı önlemlerinizi almanız gerekiyor. National Archives’ın araştırmasına göre şirketlerin yüzde 90’ından fazlası her yıl, 7 gün boyunca veri merkezlerinde kesintiler yaşıyor. Bu sorunlardan kaçınmak için, yedekleme planı yapmanız ve olası bir doğal afet durumunda kendinizi koruma altına almanız oldukça önemli.

Siber ataklara karşı önlem alırsınız:

Büyük şirketler için internetin en büyük sorunlarından biri de siber ataklar. Siber saldırılar nedeniyle şirketler ellerindeki verileri kaybedebiliyorlar. Yedekleme planlarınız bu ataklara karşı önlem almanızı sağlayacağı gibi, değerli verilerinizi de kaybetmemenizi sağlayacaktır.

Müşteri listenizi güvende tutarsınız:

Bir firmanın en önemli verilerinden biri de müşteri listesidir. Müşterilerinizin kişisel bilgilerinin yer aldığı ve işinizin bel kemiği olan bu listelerin zarar görmesi ya da tamamen kaybolması işinize çok büyük bir darbe vuracaktır. Bu nedenle de yedekleme planları sizi büyük bir dertten kurtarabilir.

İnsan kaynaklı hataların önüne geçer:

Doğal afetler ya da siber saldırılar şirketiniz için bir problem olsa da kendi çalışanlarınızın da hatalar yapabileceği gerçeğini unutmamanız gerekiyor. İnsanlar hata yapabilir ve en ufak bir hata nedeniyle verileriniz kaybolabilir ya da açığa çıkabilir. Bu tip durumlara karşı önlem almanız oldukça önemli.

Sistemleriniz çökmesine karşı önlem almış olursunuz:

Donanımsal cihazlar ve yazılımlar da belli bir süre içinde verimliliklerini yitirebiliyorlar ve bozulabiliyorlar. Bu tip hatalar bazen geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabiliyor. Bu tip durumlarda verilerinizi kaybetmemek için yedekleme planı yapmanız gerekiyor.

Yedekleme planı yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Yedekleme planlarınızı halen yapmadıysanız ve yapmayı düşünüyorsanız, bu hizmetleri almadan önce bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Her firmanın ihtiyacı farklı olacaktır; ancak dikkat edilmesi gerekenlerde bazı ortak noktalar bulunuyor.

Donanım güvenilirliği:

Bir yedekleme sistemine geçeceğiniz zaman, öncelikle seçeceğiniz plandaki donanım cihazlarının güvenliğini sorgulamalısınız. Donanımsal olarak eksik olan yöntemler, sizin sorunlarla karşılaşmanıza neden olacaktır ve bu nedenle sağlam ve güvenilir donanımlara yönelmelisiniz.

Esnek fiyatlandırma:

Şirketiniz büyümeye başladığında daha çok veri depolamaya ve yedeklemeye başlayacaksınız. Bu nedenle ilk başlangıç paketindeki fiyatlar ve yedekleme alanları sizin için geçerli olmayacaktır. Bu hizmeti sunan firmaları araştırırken, fiyatlandırma seçeneklerini de göz önünde bulundurmalısınız.

Referanslar:

Son olarak da seçeceğiniz firmanın referanslarını göz önünde bulundurmalısınız. Bu firma ne zamandır hizmet veriyor, kimlerle çalışıyor ve bu firmaların bu yedekleme sistemi hakkındaki görüşleri neler, detaylı bir şekilde incelemelisiniz.

Sonuç

Online olarak iş yaparken sistemlerinizin güvenilir ve stabil bir şekilde çalışması oldukça önemli. Bunu sağlayabilmek için de topladığınız verilerin de güvenliğini sağlamalısınız. Bu sebeple küçük ya da orta ölçekli fark etmeksizin, veri yedekleme planına geçmeniz uzun vadede sizi güvencede tutacaktır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)