E-ticarette sahte yorumlar şirketlere nasıl zarar veriyor?

sahte yorumlarin zararlari

E-ticaret söz konusu olduğunda, tüketiciler ürün hakkındaki fikirlerinin çoğunu tüketici yorumları ile ediniyor. Bu ürünü daha önceden kullanan tüketicilerin ürün hakkında düşündükleri ya da bu ürünler hakkında forumlarda yazılan bilgiler, tüketicinin alışveriş kararını etkileyen faktörler arasında geliyor.

Ürün hakkındaki yorumlar bir kenara, forumlarda ya da yine e-ticaret şirketinin üzerindeki marka ile ilgili yorumlar da tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını etkileyen faktörler arasında geliyor. Bu durumun farkında olan markalar, sahte kullanıcı yorumları ekleyerek hem ürünlerini hem de markalarını öne çıkarmaya çalışıyorlar; fakat bunun aslında kendilerine ve sattıkları ürüne zarar verdiğinin farkında değiller.

Geçtiğimiz yıllarda Amazon üzerinde bir kullanıcı, sahte ürün yorumları yazarak ayda 28 bin dolar civarında kazanç elde etmişti; fakat gelen olumsuz yorumlar nedeniyle Amazon bu kullanıcının tüm yorumlarını silmek zorunda kalmıştı. Yine geçtiğimiz dönemlerde New York’taki 19 şirkete, internet üzerinden sahte yorum yazdırdıkları için 350 bin dolarlık ceza kesilmişti.

Bu cezaların sebebi ise gayet açık ve net. İnternetten alışveriş yapmaya çalışan tüketici kandırmak ve onların alışveriş kararlarını manipüle etmek. Markalar kendi satışlarını artırmak için bu tür yorumlarla tüketicilerin kararlarını etkilemeye çalışıyorlar ve bir yandan da haksız bir rekabet ortamı yaratıyorlar.

Sahte kullanıcı yorumlarının şirketlere ne gibi zararları var?

Marka güvenilirliğinize zarar verir

İnternet siteniz üzerinde sahte yorumların yapılması marka güvenirliğinizi olumsuz yönde etkiler. Bu yorumların sahte olduğunun fark edilmesinin ardından tüketiciler arasında bu durum konuşulmaya başlanacak ve sosyal mecralarda ya da forumlarda sahte yorumlar kullandığınız için hakkınızda olumsuz yorumlar yazılmaya başlanacak.

Bu tür bilgiler internet üzerinde kulaktan kulağa oldukça hızlı bir şekilde yayılacağı için kısa bir süre içinde marka bilinirliğinize ciddi oranda zarar vermiş olacaksınız. İnternetten alışverişlerde kullanıcılar güven duymadıkları sitelerden alışveriş yapmıyorlar ve markanız güven sorunu yaşıyorsa bu da doğrudan satışlarınızda azalmaya sebep olur.

Tüketicileri yanlış yönlendirmiş olursunuz

Tüketicilerin alışveriş kararlarını manipüle ettiğiniz için belki de onun için uygun olmayan bir ürünü ona satmış olabilirsiniz. Tüketici, kullanıcı yorumlarını okuyarak bu ürünü aldığı için üründen beklentisi yüksek olabilir ve sonrasında da bu üründen memnun kalmazsa, kendini kandırılmış hissedebilir. Buna ek olarak üründen de memnun kalmadığı için sizin markanızı suçlamaya başlayabilir.

Tüketici kendini kandırılmış hissedeceği için markanıza ve e-ticaret sitenize olan güveni azalacak ve sonraki alışverişlerinde sizin sayfanızı tercih etmeyecektir.

Sahte yorumlar kısa vadeli çözüm sunar

Sahte ürün yorumları yayınladığınızda bir süre bunlardan faydalanabilirsiniz. Sahte yorumlarla kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarını manipüle de edebilirsiniz; fakat bu yorumların sahte olduğu ortaya çıktığında ve tüketiciler bunu konuşmaya başlayıp, sosyal mecralarda bunları paylaşmaya başladığında işler boyut değiştirmeye başlayacak.

Kısa vadede size getiri sağlayan bu sahte yorumlar, bir süre sonra markanıza zarar verecek ve kullanıcılar gözünde değeriniz düşmeye başlayacak. Kısa vadede kazandıklarınızı, uzun vadede baktığınızda kaybetmeye başlayacaksınız ve kaybettiğiniz itibarınızı tekrar kazanmanız internet ortamında oldukça zor olacak.

Türkiye e-ticaret pazarına baktığınızda zaten kullanıcıların büyük bir güven sorunu olduğunu gerçeğiyle yüzleşiyorsunuz. İnsanlar internetten alışveriş yapmadan önce birçok farklı yerde araştırma yapıyor, site hakkındaki yorumlara bakıyor. Bu araştırmalar sonrasında markanız hakkında bu tür kötü yorumları görmeleri, onları sitenizden uzak tutacağı gibi genel olarak e-ticaret firmalarına olan güveni de sarsmaya başlayacak. Bir sitede sahte yorumlar varsa diğerleri de bunu yapıyordur diyerek, ki bu doğru olmasa bile, de-ticaret firmalarına olan güveni daha da sarsılacak.

İnternet üzerindeki sahte yorumların kullanımı genel olarak e-ticaret sektörüne de ciddi bir zarar veriyor. Bir bakıma şirketler sahte yorumlarla kendi ayaklarına ateş etmiş oluyorlar. E-ticarette güven kavramı olmadığı taktirde kullanıcıların online olarak alışveriş yapmaları da mümkün olmayacak.

[snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]
[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)