E-ticarette marka olmak gerçekten önemli mi?

IS 051115 eticaret marka olmak 680

E-ticaret sektörünün hızla büyüdüğü günümüzde, e-ticaret mağazaları arasında da yoğun bir rekabet yaşanmaya başladı. İnternetin kullanıcılara sağladığı birçok avantaj ise bu rekabetin şeklini belirmede büyük rol oynuyor. Örneğin, arama motorlarında ihtiyaç duydukları ürünü aratan tüketiciler, aynı ürün için birçok farklı fiyat ve online mağaza ile karşılaşabiliyor.

Online mağazalar da fiyat avantajından, ücretsiz veya indirimli kargo seçeneklerine, indirim kampanyalarından, taksitlendirme ve ödeme seçeneklerine kadar birçok şekilde rakiplerinin önüne geçmeye ve müşteri tercihinde ilk sırada yer almaya çalışıyor. Rekabette ürünün fiyatına ve avantajlı kampanyalara odaklanan bu bakış açıları, aslında tüketiciler için karar aşamasında en az fiyat kadar önemli olan ‘markalaşmayı’ göz ardı edebiliyor.

Peki, markalaşma tüketicilerin tercihlerinde gerçekten etkili mi ve nasıl?

Rakamlarla markalaşmanın önemi

Markalaşmayı önemsemeyen e-ticaret girişimcileri, ‘tüketiciler zaten sadece fiyata bakıyorlar’, ‘arama motorlarından geliyorlar’, ‘sitenin ismine bile dikkat etmiyorlar’ gibi argümanlara güvenseler de aslında rakamlar bunu desteklemiyor.

Tüketici davranışları konusunda Amerika’da gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına göre tüketicilerin yaklaşık yüzde 59’u yeni bir ürün alacakları zaman tanıdık markaları tercih ediyor. Bunların yüzde 21’i yeni ürünü sevdikleri bir markanın olduğu için satın aldıklarını belirtiyor. Bu rakamlar, tüketicilerin karar verirken markanın ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde göstermesi açısından çok önemli.

Tüketici kararlarında fiyatın haricinde farklı kriterlerin de etkili olduğunu gösteren bir diğer sonuç da annelerin yüzde 38’inin satın alma kararlarında, diğer annelerin sosyal medyadaki beğeni ve tavsiyelerinin etkili olması. Bu sonuç ayrıca ürünün fiyatının ve sunulan avantajlı tekliflerin yanında markaya güven ve sevgi duymanın da tüketiciler açısından bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Yine araştırmaya göre tüketicileriyle duygusal bağ kurabilen markalar, ağızdan ağıza pazarlamada, duygusal yoğunluk yaratamayan markalara kıyasla 3 kat daha etkili olabiliyor.

Markaların hangi özellikleri tüketiciler üzerinde daha etkili?

Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 31’ine göre bir ‘markanın güven vermesi’ en önemli kriterlerin başında geliyor. Yüzde 29 yaratıcılık, yüzde 23 bilgi ve uzmanlık, yüzde 22 ise gerçekçilik, tüketicilerin bir markada dikkat ettiği en önemli özellikler olarak sıralanıyor.

Bu özellikler çerçevesinde değerlendirildiğinde, tüketiciler sadece daha uygun bir fiyat sunduğu için gözleri kapalı olarak online alışverişlerini gerçekleştirmiyorlar. İlk sırada yer alan ‘güven’ olgusunun, özellikle online ortamda kredi kartı bilgilerini girerek alışverişlerini gerçekleştiren tüketiciler için çok daha büyük bir önem kazandığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Markalaşma nasıl olur?

Marka imajının tüketicilerin alışveriş tercihleri üzerinde ne kadar etkili olduğu bu araştırmalarla da bir kez daha ortaya çıkıyor. Peki, ama markalaşma ne demek ve nasıl güvenilir marka olunabilir?

Bir marka yaratmak ve bilinirliğini sağlamak profesyonellik gerektiren, uzun vadeli bir iş süreci olarak değerlendirilebilir. Tüketiciler tarafından tanınan, güvenilen, sevilen ve tercih edilen bir markaya sahip olmak için ilk olarak isminizden logonuza, ambleminizden sloganınıza kadar profesyonelce tasarlanmış bir kurumsal kimlik çalışması gerçekleştirmeniz büyük önem taşıyor.

Büyük düşünen ve küçük kazançlar yerine geleceği de hedefleyen e-ticaret girişimcileri daha en başında markalaşma çalışmalarına ağırlık veriyor. Müşteri ilişkileri, tanıtım ve reklam faaliyetleri, sitenin altyapısı, tasarımı, ürünlerin kalitesi, müşteri deneyimi gibi birçok detayı da kapsayan markalaşma sürecinin, ağır işlese de uzun vadede sektörde size büyük bir rekabet avantajı sağlayabileceğini unutmamanızda fayda var.

Verdiğimiz bu bilgilerle siz de tüketicilerin sevdiği ve tercih ettiği güçlü bir marka olma yolunda harekete geçebilir ve geleceğin ünlü markaları arasında yerinizi alabilirsiniz. IdeaSoft olarak e-ticaret işinizde size özel altyapı çözümlerimizle daima başarınızı destekliyoruz. Siz de hemen ücretsiz demo hesabınızı oluşturun ve işinizin geleceğini sağlam temeller üzerine kurun.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)