E-ticarette kullanılabilecek ürün fiyatlandırma politikaları

Bir e-ticaret sitesi kurmak ve ürünlerinizi online olarak satışa sunmak günümüzde oldukça kolay bir süreç; ancak işin arka tarafında birçok detay bulunuyor ve bu detaylar işinizin başarısında önemli bir rol oynuyor. Bu detaylardan biri de ürünleriniz için doğru fiyat politikalarını belirlemek. E-ticaret sitenizde fiyat politikalarınızı farklı şekillerde belirleyebilir ve ürünlerinizi bu satış fiyatları üzerinden tüketicilerile buluşturabilirsiniz. Ürünleriniz için yararlanabileceğiniz fiyatlandırma politikalarını da bu rehberimizde ele alacağız.

Maliyet odaklı fiyatlandırma

Fiyat politikanızı belirlerken kullanabileceğiniz yöntemlerden biri, maliyet odaklı fiyatlandırmadır. Maliyet odaklı fiyatlandırma, diğer yöntemlere kıyasla en basit olanıdır. Çünkü bir üretim yapıyorsanız ya da toptan ürün alımı yapıyorsanız, bu sürecin size olan maliyetini hesapladıktan sonra, üstüne belirlediğiniz bir kar oranını ekledikten sonra ürünleriniz için fiyatlarını belirlemiş olursunuz.

Burada kar marjını belli bir miktar olarak belirleyebileceğiniz gibi, farklı ürün kategorileri için yüzde odaklı bir kar marjı da belirleyebilirsiniz. Bu yüzdeyi de maliyetin üzerine ekleyerek de bir fiyat belirleyerek, farklı ürün kategorileriniz olsa da her bir ürün için belli bir yüzde oranında kar marjı eklemiş olursunuz.

Pazar ve rekabet odaklı fiyatlandırma

Fiyatlandırma politikası belirlerken sıklıkla uygulanan stratejilerden biri de pazar ya da rekabet odaklı fiyatlandırma oluyor. Bunun sebebi de pazardaki rekabete ayak uydurarak, tüketicilerin diğer rakiplere gitmesinin önüne geçmek oluyor genellikle.

Rekabet ve pazar odaklı fiyatlandırma politikaları uygularken, devamlı olarak diğer firmaları radarınızda tutmanız ve onların siteleri üzerinde hangi ürünlerde ne gibi fiyat değişiklikleri yaptıklarını takip etmeniz gerekir.

Pazar odaklı fiyatlandırmanın bazı dezavantajları olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu tür rekabetçi fiyat politikaları uygulandığında, her firma kar marjını önemli ölçüde düşürmeye başlar ve bu sürecin uzaması, fiyatların dibe vurmasına neden olabilir. Bu durumda da çok düşük kar marjlarıyla ya da zararına satışlara sebep olur. Rekabet odaklı stratejiler belirlerken, bazı alt limitlerinizin olması ve bu limitlerin aşağısına düşmemeniz gerekir. Aksi takdirde kar eksikliği nedeniyle şirket olarak zarar etmeye başlayabilirsiniz.

Zamansal ve dönemsel olarak fiyatlandırma

Uygulanabilecek stratejilerden biri de zaman ya da döneme göre ürün fiyatlarını değiştirmek olabilir. Özel günler ya da belli dönemlerde bazı ürünlere olan talep artabilir ya da düşebilir. Bu durumda da farklı fiyat politikaları izlemek, satışlarınızı belli bir seviyede tutmak için önemli olabilir.

Örneğin kış ayı içerisinde kışlık ürünlerin satış fiyatları daha yukarı çekilebiliyor. Sezon içerisinde olunduğu için bu ürünlere ilgi arttığı için, daha yüksek kar marjlarıyla bu satışları yapmak mümkün; ancak bu kış sezonunda yazlık ürünlere olan ilgi azaldığı için bu ürünlerin fiyatlarını düşürebilir ve yaz sezonunda bu ürünlerin fiyatlarını yine değiştirebilirsiniz.

E-ticaret firmaları bu tür sezonluk ve dönemsel fiyat politikası uygulamasını devamlı olarak yapmaktalar. Bu tür değişiklikler kullanıcıların satın alma kararlarını da etkilemektedir.

Yeni ürün lansmana özel fiyatlar

Belli aralıklarla yeni ürünlerin tanıtımını yapan ve belli bir sadık müşteri kitlesine sahip olan firmalar için bu fiyatlandırma yöntemi oldukça etkilidir. Lansmana özel bir fiyat belirlenerek, sadık müşteri kitleleri alışverişe çekilebilir. Sadık müşteri kitlelerinin yanı sıra yapılacak reklam ve pazarlama çalışmalarıyla bu lansmana özel fiyatlar diğer tüketicilere de duyurulabilir.

Değer odaklı fiyatlandırma

Bir diğer strateji ise, değer odaklı fiyatlandırmadır. Bu biraz daha zorlu bir strateji olarak öne çıkar; çünkü ürünlerinizin fiyatını, tüketicilere sunduğunuz değer odağında belirlemiş olursunuz ve tüketicileri bu değer konusunda bilgilendirmeniz gerekir.

Ürün tüketicilerin hangi problemlerini çözdüğünü, tüketicilere ek olarak sunduğunuz hizmetlerinizi ve onlara kattığınız değerleri bu fiyatların içine eklemeniz gerekiyor.

Bu fiyatlandırmanın tüketiciler tarafından anlaşılabilmesi için, onlara sunduğunuz bu değerleri anlatmanız ve onları bu konuda bilgilendirmeniz gerekiyor. Bu noktada da sosyal kanıt çalışmaları ve hizmetlerinizle ilgili diğer pazarlama çalışmalarınızı artırmanı bir hayli önemli.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)