E-ticarette finans ve muhasebeye ilişkin önemli ipuçları

IS 280415 e ticaret muhasebe680x300

E-ticaret sitenizi yeni kurduğunuzda, öğrenmeniz gereken birçok farklı görev ve beceriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu anlamda; birçok zorlu iş arasında, e-ticaret işletmenizi finansal anlamda iyi yönetebilmeniz de son derece önemli.

Örneğin; e-ticarete yeni başlayan işletmeler, genellikle stokları (envanterleri) konusunda gereksiz yere ve çok fazla para harcayabiliyor. Bu konuda büyük hatalar yapmamak için; doğru entegrasyon çözümleri kullanarak elinizdeki bütçeyi akılcı bir biçimde kullanmanız ve envanteriniz/ stoğunuz için, sizi ekonomik anlamda zorlamayacak bir bütçe ayırmanız büyük önem taşıyor.

İşte; e-ticarete yeni başlayanlar girişimciler için, başarılı bir finans ve muhasebe yönetimi konusunda önemli ipuçları…

Ücretsiz pazarlama araçlarına yönelmek

Yeni bir e-ticaret işletmesi olarak, reklama ayırabileceğiniz bir bütçeniz olmayabilir ve bu konuda bazı pazarlama stratejilerine başvurmanız da belirli bir süre alabilir. Bu nedenle başlangıçta; mümkün olduğunca bir süre, ücretsiz pazarlama araçlarına ücretsiz pazarlama araçlarına ağırlık vermenizi öneririz. Bu anlamda; e-posta pazarlama, sosyal medya pazarlaması, SEO, ağızdan ağıza iletişim vb. stratejileri kullanmanız son derece yararlı olabilir.

Kâr marjını sınamak

E-ticaret işinize başladığınız zaman, internetten satış yapmak ve maliyetlerinizi karşılamak için ne kadar ürün satabileceğinizi bilmek isteseniz de; bu konuda tam olarak her zaman, her şeyi tahmin edemeyebilirsiniz.

Bu noktada örneğin, yüzde 10 daha fazla bir maliyetle rakamlarınızı yeniden belirlemeyi denemenizi öneririz. Çünkü satışlarınızın beklediğinizden daha düşük olması veya stoklarınızın bir kısmının satılamadığı durumlarda; yani her şey aleyhinize geliştiğinde de kâr edip edemeyeceğinizi test etmeniz gerekiyor.

Küçük maliyetler

Maliyet rakamlarınızı kabataslak belirlerken, daha küçük maliyetlerinizi göz ardı etmek cazip gelse de; bu tehlikeli bir strateji olabilir. Bu nedenle, tüm küçük giderlerinizi iyi araştırmanızda büyük yarar var.

Kazanç yönetimi

Düşük kazanç elde edeceğinizden endişe etmektense, maliyetlerinizdeki fiyat değişikliklerini hızlıca ürün fiyatlarınıza yansıtabilirsiniz. Kargo, yeniden stoklama maliyetleri vb. gibi etkenler nedeniyle, bu süreci iyi yönetmeniz gerekiyor. Çünkü birçok işletme, kazançlarını yönetme konusunda etkili bir yol bulamadığı için para kaybedebiliyor.

Maliyetleri denetlemek

Maliyet rakamlarınızı iyi yönettiğinizde çalışmak çok kolay görünse de, pratikte böyle olmayabilir. Bu nedenle, e-ticarete başlamanızdan birkaç hafta sonra mutlaka maliyetlerinizi gözden geçirerek, sonuçların beklentilerinize uygun olup olmadığını görmenizde yarar var.

Bilançoyu takip etmek

Bilançonuz temelde, sahip olduğunuz malların değerinden borçlarınızı çıkardığınızda geriye kalandır. Bu konuda periyodik olarak, bizzat sizin çalışmanız (veya muhasebecinizin çalışması) gerekiyor. Diğer taraftan, her şeyin yolunda gittiğinden emin olmanız için; her ay, kendi bilançosunuzun taslağını çıkarmanızda büyük yarar var.

E-ticaret işinize başladığınızda yaptığınız yatırım ve ondan elde edeceğiniz olası kar arasında bir denge olduğunu varsayarak; her ay gerçekleşen artış ne olursa olsun, o dengedeki istikrarı sürdürmeniz son derece önemli. Bu nedenle; her ayın başında tüm borçlarınızı yazmanız, stok ve ekipmanlar gibi sahip olduğunuz malların o anki değerini toplamanız, tüm nakit rezervlerini eklemeniz ve varolan denge üzerinde çalışmanız işinizin sağlıklı işlemesini sağlayabilir.

Finans yazılımı kullanmak

E-ticaret işletmenizin hesaplarını doğru bir biçimde yönetememe ve vergi günü yaklaşana dek hesaplarınızı erteleme hatasına düşebilirsiniz. Bu hataları yapmamak için; iyi muhasebe yazılımına yatırım yapmanız, onu nasıl kullanılacağını öğrenmeniz ve her hafta muhasebe bilgilerinizi girmeniz son derece önemli. Çünkü ancak bu şekilde çalışarak, yıl sonunda saatlerce çalışmaktan ve büyük bir iş stresinden kurtulabilirsiniz.

Vergi konusunda vakitten tasarruf etmek

Bir e-ticaret işletmesi sahibi olarak; vergi ödemeniz çalışanlarınızınki gibi otomatik olmayacağı için, vergi sistemini daha yakından tanımanız, ödemek zorunda olduğunuz vergiyi bilmeniz ve vergi ödemeleri için para biriktirmeyi unutmamanız son derece önemli. Çünkü hesaplarınızı güncel tutmanız, ne kadar vergi vereceğinizi öngörebilmenize ve ona göre hazırlık yapmanıza da yardımcı olabilir.

Paylaştığımız ipuçlarından yararlanarak siz de, e-ticaret işletmenizin finans ve muhasebe yönetimini en etkin biçimde gerçekleştirebilirsiniz. IdeaSoft, e-ticarette satışlarınızı ve kârlılığınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)