E-ticarette başarılı bir stok yönetimi için 4 önemli ipucu

IS 280115 eticarette stok yonetimi 680x300 1

Stok yönetimi, e-ticaret siteleri açısından dikkat edilmesi gereken bir konu. Başarılı bir stok yönetimiyle müşterilere; toptan satın alınan ürünlerin birim fiyatlarını düşürme ve ürün siparişlerini hızlı teslim edebilme gibi faydalar sunmak, e-ticaret sitelerinin karlılığını artırabiliyor.

Yeterince sermayesi bulunan girişimciler, ürünlerini toptan satın alıp stoklayarak avantaj sağlayabiliyor. Diğer taraftan, e-ticarete yeni başlayan ve yeterli sermayesi bulunmayan e-ticaret girişimcileri için bu bir hayal gibi görünse de; başarılı bir stok yönetimi onlara da birçok fayda sağlayabilir.

Peki e-ticaret sitelerinin stok yönetiminde başarılı olması için neler yapması gerekiyor?

1. Ölçme ve değerlendirme

Stok yönetiminde başarılı olmak için öncelikle bilimsel yöntemlerden yararlanmak gerekiyor. Çünkü bir e-ticaret şirketi için stok yönetimi; ölçmeyi, sonuçları analiz etmeyi ve kavramayı içeren karmaşık bir süreç.

E-ticaret girişimcilerinin satışlarını, kâr marjlarını ve pazar paylarını artırmaları; ürün stoklarını başarılı bir biçimde yönetebilmelerine bağlı. Bu anlamda, e-ticaret sektöründeki fırsatları ve ürünlerin pazardaki talep durumunu görmeyi sağlayan başarılı bir ürün stoğu yönetiminin temeli; başarılı bir analiz sürecine dayanıyor.

2. Tedarikçilerle iyi ilişkiler kurma

Tedarikçiler; bir e-ticaret şirketinin başarısında veya başarısızlığında önemli rol oynayabiliyor. Tedarikçilerle teslim tarihi ve koşulları gibi konularda pazarlık etmeniz gerektiğinden; onlarla iyi ve sağlam ilişkiler kurmanızda büyük yarar var. Tedarikçilerinizle iyi ilişkiler kurmak aynı zamanda size; rakiplerinizle güçlerinizin yaklaşık olarak birbirleriyle eşit olduğu durumlarda, onların önüne geçmenizi sağlayabilecek bir “tedarikçi avantajı” da sağlar.

3. Rekabeti başarıyla yönetme

E-ticarette bugüne kadar iyi bir performans sergilemiş olabilirsiniz. Varsayalım ki şu anda; rakiplerinizden birinin, ürünlerinizi sizden daha ucuza satın aldığını öğrendiniz. Bu durum kısa süre içinde sektördeki fiyat avantajınızı yitirmenize neden olabilir. Çünkü e-ticarette müşteriler, genellikle bir ürünü satın almadan önce fiyat karşılaştırması yapıyor ve eğer farklı bir dış etken söz konusu değilse fiyatı daha düşük olan online mağazadan alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Bu nedenle, rakiplerinizden daha düşük bir fiyatla ürün tedarik etme vb. gibi, rekabetle ilgili her ayrıntıda, her zaman özenli olmanız gerekiyor. Size rekabetçi bir avantaj sağlaması nedeniyle, başarılı bir stok yönetimiyle daha uygun fiyata ürün tedarik etme yollarını aramanızda yarar var.

4. Müşterileri iyi tanıma

E-ticarette başarılı bir stok yönetimi için; müşterilerinizi iyi tanımanız, onların ihtiyaçlarını iyi kavramanız ve satın almayı isteyebilecekleri ürünleri doğru öngörebilmeniz gerekiyor. Aksi halde, stoğunuzda kalan ürünlerin satın alınmasını ummak ve beklemek durumunda kalabilirsiniz; ki bu da yükselen stok maliyeti ve karlılığın düşmesi anlamına gelir.

Ayrıca; müşterilerinizle empati kurmanızı kolaylaştıracağı için, e-ticaret sitenizde satmaya karar verdiğiniz ürünlerin, aynı zamanda müşterisi de olmanızda büyük yarar var. Bu nedenle satacağınız ürünleri, tutkuyla sevdiğiniz ürünler arasından seçmenizi öneririz.

Paylaştığımız ipuçlarından faydalanarak siz de e-ticaret şirketinizin ürün stoklarını etkili ve başarılı bir biçimde yönetebilir, rakiplerinizden farklılaşarak onların önüne geçebilirsiniz. IdeaSoft e-ticarette satışlarınızı artıracak her konuda size özel, akıllı çözümleriyle yanınızda. Gelin, siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)