Potansiyel müşterilerini nasıl belirlersiniz?

IS 300x680 1

Hedef kitlenizi ne kadar iyi tanımlayabilirsiniz? Hedeflediğiniz kitlenin sınırlarını ne kadar net çizebilirseniz, onları doğru yerlerde yakalayarak, doğru stratejilerle etkilemeniz de o derece kolay olur. Yani, sattığınız ürünler ve verdiğiniz hizmetlerin hitap ettiği yaş grupları ya da cinsiyet gibi spesifik kümeleri ve bu kümelerin davranış şekillerini bilmek site dönüşüm oranlarınızı oldukça olumlu yönde etkileyebilir.

İş; pazarlama, arama motoru optimizasyonu ve web sitesi optimizasyonuna geldiğinde, online mağazanın hedef kitlesini belirlemek ilk adım olarak kabul edilebilir. Bu kitle, içeriklerin tasarımını, özelliklerin nasıl uygulanması gerektiğini ve metinlerin nasıl sunulacağını doğrudan etkileyen önemli bir gruptur.

İşte size potansiyel müşteri kitlenizi belirlerken yardımı dokunabilecek küçük ipuçları…

Hedef kitlenizin ortalama gelir durumunu araştırın

Belirlediğiniz hedef kitlenin gelir durumunu bilmek fiyat politikanızı belirlerken kullanacağınız kıstasların başında gelir. Bazı ürünlerde fiyatlar yüksek olabilir. Bu tarz ürünlerde başka mağazalarla rekabet içindeyseniz, ürünün değerini belirleyen farklı özelliklerini öne çıkarmanız faydalı olabilir.

Verdiğiniz hizmet ya da sattığınız ürün kimlere çözüm sunuyor?

Her ürün mutlaka birilerinin hayatında bir kolaylık sağlıyordur. Sattığınız ürünlerin ya da verdiğiniz hizmetlerin kimlerin hayatını nasıl kolaylaştırdığını araştırmanız hedef kitlenize ulaşımınızı kolaylaştırabilir. Hangi sorunlara çare olduğunuzu bilirseniz, e-ticaret sitenizi o sorunların yaşandığı alanlarda tanıtarak potansiyel müşterilerinizi rahatlıkla sitenize çekebilirsiniz.

Araştırma ve analize önem verin

Çoğu şirketin hedef kitleleriyle ilgili detaylar oldukça gizlidir. Ancak bazı şirketlerin vaka çalışmaları ve veri raporları mevcuttur. Bunlardan bazıları, hedef müşteri kitlelerinin psikografik ayrıntılarını belirterek, neyi neden satın aldıklarını ortaya koymaktadır. Siz de hedef kitleniz hakkında kendi satış verilerinizi ve raporlarınızı analiz ederek, stratejinizi etkileyebilecek değecede sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca rakip e-ticaret sitelerindeki müşteri yorumlarını da takip ederek, o siteyi hangi sebeplerle tercih ettikleriyle ilgili bilgi sahibi olmak da işinize yarayabilir.

Potansiyel müşterilerin çevrimiçi alışkanlıkları nelerdir?

Hedef kitlenin internet alışkanlıklarını bilmek onlara göre stratejiler oluşturmanızda çok önemli rol oynar. E-posta hesaplarını hangi sıklıkla kontrol ettikleri, daha çok hangi tarz siteleri tercih ettikleri, ilgi alanları gibi konularda mümkün olduğunca çok veri toplamaya çalışmanız bu açıdan faydalı olabilir.

Hedef kitlenizi kategorilendirin

E-ticaret sitenizde satışını yaptığınız ürün ve hizmetlerin potansiyel alıcılarıyla ilgili; erkek ya da kadın mı? Orta yaşlı, yaşlı ya da genç mi? Meslek grupları, hobiler gibi ayrı kümelerin, online alış veriş yöntemleri, dilleri ve iletişim tarzları nelerdir gibi sorulara vereceğiniz cevaplar sonucu oluşturacağınız kategoriler, satış stratejinizi oluştururken size oldukça önemli veriler sunabilir.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Bütün bu veriler ışığında oluşturduğunuz hedef kitle profilinin davranışlarına ek olarak mevcut müşterileriniz arasında yapacağınız anket, e-posta ölçümleme gibi yöntemlerle oluşturacağınız veri tabanlarını kullanarak sitenizin dönüşüm oranlarını arttırabilirsiniz. Ayrıca her konuda size yardımcı IdeaSoft e-ticaret paketlerini kullanarak potansiyel müşteri kitlenize daha kolay bir şekilde de ulaşabilirsiniz. Şimdi, IdeaSoft e-ticaret ücretsiz demo hesabınızı oluşturun ve kazancınızı kolayca üst seviyelere taşıyın.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)