E-ticaret sitenizin blog’una takipçi kazandıracak 5 mizahi yaklaşım

IS 020415 e ticaret mizahi icerik680x300

Bir e-ticaret sitesi sahibi olarak belirgin bir mizah yeteneğinizin olmadığına inanıyor ve komik olmak zorunda hissetmiyor olabilirsiniz. Bu anlamda blog’unuzun takipçilerinin de sadece kaliteli bilgilerin peşinde olduklarını düşünmeniz de son derece doğal.

Gerçekten de e-ticaret sitelerinde yer alan blog’lar, hedef kitlenizi iyi tanıyarak onlara yararlı bilgiler sunduğunuz ve onların hedeflerini, hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan başvuru kaynakları. Fakat blog’unuzun, okuyucuları bilgilendirmekten daha fazlasını yaparak onları eğlendirebilmesi de son derece önemli. Eğer e-ticaret sitenize ait olan blog’unuzda yer alan içeriklerde mizahi yaklaşımlardan yararlanmanın gereksiz olduğunun düşünüyorsanız bu; ‘büyük resmin’ önemli bir parçasını gözden kaçırdığınız anlamına gelebilir. Çünkü mizah, birçok işi daha eğlenceli bir hale dönüştürerek etkinliğini artırma konusunda; belki tek olmasa da, en etkili yollardan biri.

Peki e-ticaret sitenizde yer alan blog yazılarınızda daha fazla takipçi kazanmak için, hangi mizahi yaklaşımlardan yararlanabilirsiniz?

1. Alıntılama

Eğer mizah konusunda yetenekli olmadığınızı düşünüyorsanız, blog’unuzdaki yazılarda, e-ticaret sektörü ile ilgili çeşitli platformlarda yayınlanmış paylaşımlardan esinlenebilirsiniz. Bu anlamda, sosyal medyada; e-ticaret sektöründen veya sektör dışından, mizah duygusu güçlü, orijinal ve komik olan kullanıcıları izlemeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca, önemli mizah blog’larını ve e-ticaret sektörüyle ile ilgili mizahi yazıları okumanızda da büyük yarar var. Çünkü beslendiğiniz bu tür kaynaklar, blog’unuzda kendi mizah tarzınızı oluşturmanızı kolaylaştırabileceği gibi size SEO açısından da büyük katkılar sağlar.

2. Gözlem

Toplu taşıma araçları, havaalanları vb. gibi kalabalık yerler; en komik olaylarla karşılaşabileceğiniz ve gözlemlerinizi yazıya dökmeniz açısından son derece bereketli olabilecek adresler olabilir. Gözleme dayalı mizah, benzer deneyimleri yaşadıkları için okuyucularla kolayca ilişki kurabilmeye de olanak sağlar.

Bu anlamda, siz de e-ticaret sektöründe yaşananlarla ilgili gözlerinizi açık tutup gözlem yapabilirsiniz. Böylece, okuyucularınızı gülümsetecek veya onların kahkaha atmalarına sebep olacak olaylara dikkat ederek blog okuyucularınızla paylaşabilirsiniz.

3. Benzetme

Bir durumu veya nesneyi, onunla alakasız başka şeyle kıyaslayarak anlatmaya ve ona benzetmeye yarayan sembolik karşılaştırmalar; benzetme, metafor veya mecaz olarak adlandırılır.

E-ticaret sitenizde yer alan blog içeriklerinizde bazı mecazi “karşılaştırmalar” yapmanız, okuyucularla kolayca ilişki kurmanıza ve onların bu durumu zihinlerinde canlandırmalarına olanak sağlar. Bu anlamda, içeriklerinizde benzetme içeren bir mizah kullanırken; çok fazla karmaşıklaştırmadan, yalın metaforları tercih etmeniz faydalı olabilir.

4. İğneleme

İğneleme, okuyucularınızı ya da bir durumu keskin bir alaycılıkla ele alma biçimi olarak tarif edilebilir. Bu anlamda, çok fazla bıçak sırtı bir konu olduğu için iğnelemenin; herkesin tercih edebileceği bir yaklaşım olmadığını vurgulamakta yarar var. Çünkü doğru yapıldığında son derece keyif verebilen iğneleyici mizah, yanlış yapıldığında ise her şeyi darmadağın ederek insanları üzebilir.

Yani iğneleyici mizah, doğru yapıldığında saldırganlığı sınırlandırabilirken; çoğu zaman da kutuplaşmaya neden olduğu için, bazen son derece sevimsiz ve rahatsız edici de olabilir. Ayrıca bu yöntem, e-ticaret sitenizin bazı blog okuyucuları tarafından anlaşılmazken; bazılarını ise çok güldürüp eğlendirebilir. Bu noktada, hedef kitlenizi gerçekten iyi tanımanızda veya onları iğnelemeden ve ince alaydan anlayan insanlar arasından seçerek yeniden tanımlamanızda büyük yarar var.

5.Abartma

Abartma; doğru olan bir şeyden bahsederken onu; biraz abartıp, zor tanınabilir hale dönüştürerek çarpıtma sanatı olarak tanımlanır.

Abartma sanatı kullanılarak anlatılanlar; absürt bir biçime dönüşmeye başladığı noktadan itibaren, akılda kalıcı ve komik olabilir. Abartma yalnızca bir gülümsemeye neden olmakla kalmaz; aynı zamanda e-ticaret ile ilgili tasvir ettiğiniz şeyi de daha fazla hatırlanabilir hale getirebilir. Böylece değerli bilgilerinizin, okuyucularınızın zihinlerinde daha fazla kalabilmesi sağlanabilir.

Paylaştığımız ipuçlarından yararlanarak, siz de e-ticaret sitenizin blog’unda kendinize uygun mizahi yaklaşımları belirleyebilir ve blog’unuzun takipçi sayısını artırabilirsiniz. IdeaSoft, yalnız dijital pazarlama araçları konusunda değil; e-ticarette satışlarınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)