E-ticaret sitenizde mutlaka ölçmeniz gereken 5 performans göstergesi

E ticaret sitenizde mutlaka olcmeniz gereken 5 performans gostergesi

​E-ticaret sitenizin ne kadar başarılı olup olmadığının en basit kriteri günün sonunda ne kadar ciro ve karlılığa ulaştığıdır. Fakat eğer sitenin başarısını sadece bu iki kritere göre ölçümlemeniz, elinizde sadece çok kısıtlı bir veri kalması anlamına gelir.

 

Her ticari işletmenin takip etmesi gereken bu iki değerli verinin yanı sıra ancak ek ölçümlemeler ile sitenizin performansını artırıp, ciro ve karlılığınızı da daha üst seviyeye çıkartmak mümkün olabilir.

 

Peki e-ticaret sitenizin başarısını/performansını belirlemek ve hangi alanlarda geliştirmelere ihtiyaç duyduğunuzu tespit edebilmek için hangi verileri mercek altına almanız gerekiyor?

 

Burada sıralanabilecek çok sayıda gösterge var ama IdeaSoft olarak sizler için en önemli kriterlerden 5 tanesini bir araya getirdik…

 

1- Trafik kaynağı: Google Analytics veya benzeri bir ölçümleme aracı ile sitenize gelen ziyaretçilerin hangi kanallardan size ulaştıklarını ayırt etmeniz son derece basit bir işlem. Burada asıl önemli olan farklı trafik kaynaklarını birbirleri ile karşılaştırarak size daha değerli, yani satışa dönüşen trafiği sağlayan kaynakları ayırt edebilmek. Bu sayede hem en verimli kaynakları tespit edebilir, hem de geliştirilmesi gereken kaynakları belirleyebilirsiniz.

 

2- Yeni ve geri gelen ziyaretçiler: Sitenizi ilk kez ziyaret eden kullanıcıların ilk seferde satın alma işlemi gerçekleştirme oranları doğal olarak düşük olacaktır. Eğer bunu başarabiliyorsanız doğru yoldasınız demektir. Fakat geri gelen ziyaretçilerin satın alma oranları da en az yeni ziyaretçilerinki kadar önemlidir. Eğer bir müşteriye ilk ziyaretinde satış yapamıyorsanız, geri geldiklerinde şansınız artacaktır. Bunun içinde geri gelen ziyaretçilerin oranını da ölçmek ve oran düşükse remarketing gibi reklam seçeneklerini kullanmak doğru bir hareket olabilir.

 

3- Ziyaret başına ortalama gelir: Sitenizi ziyaret eden her bir kişi başına ortalama geliriniz nedir? Örneğin sitenizi bugün 5000 kişi ziyaret etti ve toplam 2000 TL’lik satış yaptınız. Bu durumda ziyaret başına ortalama geliriniz 2000 / 5000 = 40 kuruş olacaktır. Bu ortalama rakam sizin için daha fazla ziyaretçi elde ettiğinizde (örneğin 20 bin ziyaretçiye ulaştığınızda) yaklaşık ne kadarlık bir hacme ulaşacağınızın bir göstergesi olacaktır.

 

4- Tekrarlayan sipariş oranı: Bir müşteri satın alma gerçekleştirdikten sonra sitenize geri dönüp, yeniden alışveriş yapıyor mu? Eğer yapmıyorsa veya bu oran düşükse ortada önemli bir sorun var demektir. Çünkü yeni müşteri kazanmak, var olan müşteriyi elde tutmaktan her zaman daha maliyetlidir. Müşterinin tekrarlayan siparişleri olmaması süreçten veya üründen memnun kalmadığının bir göstergesi olabilir. Anketler ile sorunun nerede olduğunu araştırmak iyi bir fikir olabilir.

 

5- Alışveriş sepeti terk etme oranı: Müşterilerin alışveriş sepetine ürün eklemesi alışverişin tamamlandığı anlamına gelmez. Alışveriş müşteri ödemeyi yaptıktan (hatta aslında ürünü teslim aldıktan) sonra sona erer. Bazı müşterilerin alışveriş sepetine ürünü ekledikten sonra alışverişi tamamlamadıklarını göreceksiniz. Bu yakından gözlemeniz gereken son derece önemli bir konudur. Müşterilerin ne kadarı ürün ekledikten sonra alışverişi yarım bırakıyor? Ne kadar adres bilgisini girdikten sonra siteyi terk ediyor? Hangi oranda müşteri kredi kartı bilgisini girdikten sonra işlemi sonuçlandırmıyor. Bu adımlara yakından bakarak olası çok ciddi sorunları erkenden tespit etmeniz mümkün olabilir.

 

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)