E-ticarete girmeden önce neden pazar araştırması yapmalısınız?

pazar arastirmasi

E-ticaret şirketi kurmak ve ürünlerinizi internet üzerinden daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyor olabilirsiniz; ancak bu sektöre adım atmadan önce pazar araştırması yapmanız gerekiyor. Girişimciler ya da fiziki mağazasını internete taşımak isteyenler bu sektöre adım atmadan önce aceleci davranarak pazar araştırması yapmayı atlıyorlar. Bu da tabii ki internet mağazalarından istedikleri sonuçları alamamalarına neden olabiliyor.

Bazen de değişen trendleri yakalamak ve var olan işinizi geliştirmek için pazar araştırması yapmanız gerekebiliyor.

Pazar araştırması neden önemli?

İster yeni girişimciler olsun, isterse belli bir hacme ulaşmış olan şirketler olsun pazar araştırması yapmaya özen göstermeliler. Pazar araştırması yapmak şirketinize birçok fayda sağlar.

Pazar hakkında fikir sahibi olursunuz

Pazar araştırması yapmak, hizmet vermekte olduğunuz pazar hakında detaylı bir bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bu araştırmalar sayesinde, pazarın ne kadar büyük olduğunu öğrenebilir, hedef kitle hakkında yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve lokasyon gibi detayları öğrenerek satış ve pazarlama planlarınızı bu bilgilere göre geliştirebilirsiniz. Bu bilgiler size pazarın arz ve talebini ölçmenizi sağlar.

Var olan müşterileriniz hakkında daha detaylı bilgi edinirsiniz

Veritabanınızda bulunan müşterileriniz hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlar. Müşterileriniz ürünlerinizi ve servisinizi neden tercih ediyor?, Onların yaşlarını, cinsiyetlerini, medeni durumlarını ve lokasyonlarını öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler size hedef kitlenizi daha iyi tanımlamanızı sağlar.

Potansiyel müşterilerinizi belirlemenizi sağlar

Var olan müşterileriniz üzerinde araştırmalar yapmanız, potansiyel müşterilerinizi de belirlemenizi sağlar. Hangi yaş grubunun, cinsiyetin, hangi konumda oturanların sizin ürünlerinizden yararlandığının analizini yaptığınızda yeni reklam ve pazarlama çalışmalarınızı bu hedef kitleye göre yaparak, geri dönüşümlerinizi artırabilirsiniz.

Müşterilerinizin ihtiyaçlarını keşfetmenizi sağlar

Potansiyel müşterilerinizin neye ihtiyaç duyduğunu pazar araştırması yaparak öğrenebilirsiniz. Elinizdeki ürünü geliştirebilir ya da üreteceğiniz yeni ürün için ön çalışma yapmış olursunuz ve böylece hedef kitlenizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürünü piyasaya sunabilirsiniz.

Müşterilerinizin alışveriş alışkanlıklarını keşfedersiniz

Potansiyel müşterilerinizin ne kadar sürede ürünleri değiştirdiklerini, bir markaya ne kadar sadık kaldıklarını, ne sıklıkta farklı ürünleri denediklerini öğrenerek alışveriş alışkanlıkları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Rakip analizi yapabilirsiniz

Sektördeki rakiplerinizin ne yaptığını analiz edebilirsiniz. Onların sektördeki büyüklükleri, pazar hacimlerini ölçebilir, hedef kitleleri üzerinde çalışmalar yapabilirsiniz. Rakipleriniz hakkında edindiğiniz bilgiler doğrultusunda kendi stratejilerinizi geliştirebilir, onların başarılı olduğu alanları onlardan örnek olabilir, onların eksiklikleri görerek, kendi stratejilerinizi bu doğrultuda geliştirebilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Yeni iş fırsatları görmenizi sağlar

Pazar analizi yaptığınız da işinizi geliştirebilecek yeni fırsatları görebilirsiniz. Pazardaki eksiklikleri iyi değerlendirecek fırsatlar, bu yolla karşınıza çıkabilir. Örnek olarak, pazardaki hiçbir firmanın yapmadığı; ancak müşterilerin ihtiyaç duyduğu bir alanı keşfedip, bu alanda geliştirmeler yaparak rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Reklam ve pazarlama stratejilerinizi daha verimli bir şekilde oluşturursunuz

Var olan ve potansiyel müşteriler hakkında veriler çıkartmak, rakip analizini yapmak, pazar hakkında detaylı bilgiye sahip olup müşterilerin ihtiyaçlarını öğrenmek sizin daha doğru bir strateji oluşturmanızı sağlar.

Bu verileri, ürünlerinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra reklam ve pazarlama stratejilerinizi geliştirmek için de bu verilerden faydalanabilirsiniz. Pazar hakkında her türlü bilgiye ulaşmak, doğru bir strateji oluşturma konusunda size yardımcı olur.

Bunlara ek olarak pazar ve müşterileriniz hakkında ne kadar çok veriye sahip olursanuz, iş konusunda daha istikrarlı ve iyi sonuç verecek kararlar alabilirsiniz.

Pazar araştırması maddi kayıpları önler

Sektöre dair yapacağınız araştırmalar sonrasında hangi alanlara yatırım yaparak, bütçe ayıracağınıza karar verebilirsiniz. Reklam ve pazarlama stratejilerinizi belirlerken hangi hedef kitlelere yönelik çalışmalar yapacağınızı bildiğiniz için, doğru pazarlama kanalları kullanabilirsiniz ve gereksiz reklam harcamalarından kaçınırsınız.

Ürününüz hakkında geliştirmeler yapmanız gerekiyorsa, AR-GE bölümüne ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini de hesaplayarak bütçenizi bu doğrultuda yönetebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)