Online alışverişlerde müşterilerinin duygularına hitap etme yolları

IS 150616 musteri duygularina hitap 680 e1479158124241

Satın alma kararlarında duyguların ne kadar etkisi olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu konu üzerine çok fazla düşünmeseniz bile duygularla alışveriş alışkanlıkları arasında oldukça güçlü bir bağ olduğunun farkındasınızdır. Sevgililer Günü’nde, Anneler Günü’nde ve diğer birçok özel günde geleneksel mağazalarda olduğu gibi online dünyada da müşterileri satın almaya teşvik eden çok sayıda mesaja yer veriliyor. İşte bunun başlıca nedenleri arasında potansiyel müşterilerin duygularına seslenerek onları alışverişe yönlendirmek yer alıyor.

E-ticaret sitelerinin satışa sunulan ürünlerin tanımları ve fotoğrafları kadar kullanıcılarla etkileşime geçebilecek bir duygu yoğunluğu da taşımasında fayda var. Çünkü hedef kitlenin beklenen davranışı gerçekleştirmesinde duygularını harekete geçirecek mesajlara yer vermeniz oldukça büyük rol oynuyor. Bu nedenle içeriklerinizin ve e-ticaret sitenizin genel tasarımının kullanıcılarla etkileşime geçebilecek düzeyde olması önem taşıyor. Dolayısıyla kullanıcılarınızın dilini konuşmalı ve kalplerine dokunacak ögelerle e-ticaret sitenizi zenginleştirmelisiniz.

Peki müşterilerinizin duygularını nasıl harekete geçirebilir ve onları satın almaya nasıl yönlendirebilirsiniz? İşte e-ticarette kullanıcılarda istenen duyguyu yaratma ipuçları…

1) Psikolojik teşvik

Çoğu kişi farkında olmasa bile duyguları doğrultusunda yaşamını sürdürüyor. Kızgın olduğunda ya da sevindiğinde alışveriş yapma ihtiyacı hissedenler olduğu gibi üzüntüsünü yine alışveriş yaparak atlatmak isteyenler de olabiliyor. Buna rağmen çoğu marka müşterileriyle arasında duygusal bir bağ kurabilme fırsatını ıskalıyor. Firmalar, kullanıcıların hislerini anlamak ve satın alma davranışını tetikleyen durumları algılayarak buna göre hareket etmek yerine ürün ve hizmetlerin fiziksel faydalarına yoğunlaşabiliyor.

Oysa ki kullanıcılar, pozitif mesajlara karşı pozitif tepkiler, negatif mesajlara karşı da olumsuz tepkiler verme eğilimi gösteriyor. Buna göre e-ticaret sitenizde kullanıcıların mutluluk veya eğlence gibi olumlu kavramlarla ilişkilendirebileceği ögelere yer vermeniz, onların kampanya ve tekliflerinize olumlu karşılık vermelerini kolaylaştırabilir. Tam aksine onlarda üzüntü veya stres yaratabilecek ögelere yer vermeniz ise müşteri kayıpları yaşamanıza bile yol açabilir.

2) Deneyimler

Günlük hayatın akışı içinde çoğu şey unutuluyor veya göz ardı ediliyor, ancak belli zamanlarda yaşanan geçmiş deneyimler asla unutulmuyor. Hemen hemen tüm kullanıcıların yaşamış olabileceği deneyimler ile içerikleri ilişkilendirmek ise satın alma kararlarında oldukça yardımcı olmanızı sağlayabilir. Örnek vermek gerekirse, evlilik veya bebek sahibi olma düşüncesinin yarattığı “yeni bir hayata başlama” hissini kullanıcılarınızda uyandırabildiğiniz zaman bu duyguyu yaşatacak ürünü satabilmeniz de çok daha kolay olabilir. Çoğu zaman mutluluk hissiyle ilişkilendirilen çikolatanın dayanılamaz bir etkisinin olması da yine geçmiş deneyimlerle bağ kurabilen pazarlama çalışmalarıyla mümkün olabiliyor.

3) Görsel etki

2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre B2B pazarlamada video içerikler yüzde 54, infografikler ise yüzde 52 daha etkili oluyor. Zaman geçtikçe görsel ögelerin önemi daha da anlaşılıyor. Özellikle de insan beyninin görsel içerikleri daha kolay hatırlayabildiği gerçeği göz önüne alındığında e-ticaret sitenizde kullandığınız görselleri özenli bir şekilde kurgulamanızın önemi de ortaya çıkıyor.

İyi bir görsel öge, kullanıcılarda genelde istenilen her etkiyi yaratabilir. Seçilen görsel müşterilerinizi itebileceği gibi onlarda mutluluk hormonu bile salgılanmasına yol açabilir. Ayrıca görselin yanı sıra yazı karakterlerinin nasıl kullanıldığına dikkat etmekte de fayda var. Yazı ve görsel uyumunu yakalayan e-ticaret siteleri, kullanıcıların duygularını harekete geçirerek satın almaları da tetikleyebilir.

4) Aidiyet

İnsan olmanın temelinde sosyal bir gruba ait olma hissi yatıyor. Bu duygu çoğu zaman kullanıcıları toplumda çoğunlukla tercih edilen ürün ve hizmetlerden faydalanarak toplumun geri kalanıyla uyumlu olmaya itiyor. Bu nedenle pazarlama stratejilerinin başarıya ulaşmasında kullanıcı eğilimlerini anlamlandırabilmek oldukça büyük rol oynuyor. Aynı nedenden dolayı birçok kişi kullanıcı yorumlarını önemsiyor ve hatta fikir önderleri olarak blogger’ları gördükleri için satın alma kararlarını bu kişilerin tercihlerine göre şekillendirebiliyor. E-ticaret sitenizde siz de görsel ve call to action kullanımlarında müşterilerinizin diğer herkes gibi baharda alışveriş yaparak yenilenebileceğini ya da özel günlerde diğer herkesin yaptığı gibi hediye alarak sevdiklerini sevindirebileceğini vurgulayabilirsiniz.

E-ticarette potansiyel müşterileri etki altına alabilmek için belli bir çaba göstermek gerekiyor. Ancak öncelikle kullanıcıların beklentilerini karşılayabilecek bir e-ticaret sitesine sahip olmanızda fayda var. Siz de kazancınızı artırmanızı sağlayabilecek bir e-ticaret sitesine sahip olmak istiyorsanız, IdeaSoft’un ücretsiz demo hesabını inceleyebilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)