E-ticaret iş modelleri hakkında bilmeniz gerekenler

IS 260215 e ticaret is modeli680x300

Genellikle e-ticaret iş modelleri, perakende sektörünün göz önünde olması nedeniyle sadece B2C, yani işletmeden müşteriye yapılan satış modeli olarak algılanıyor. Ancak e-ticaretten, farklı birçok iş modeli ile gelir elde etmek mümkün.

E-ticaret iş modelleri kimlerin, kimlere, ne sattığından, nereden tedarik ettiğinden ve işlemleri nasıl tamamladıklarından yola çıkılarak; alıcılar için belirli bir pazarda, özel bir avantaj sağlayan özgün modeller olarak tanımlanabilir. Ayrıca, e-ticaret iş modelleri arasındaki seçeneklerin; satış ve pazarlama konumlandırması dışında operasyonel ve nakit akışı konusunda da farklı etkileri söz konusu olabilir.

Peki sözünü ettiğimiz e-ticaret iş modelleri hangileri?

1. İşletmeden tüketiciye iş modeli (Businness to customer- B2C)

E-ticaret kısaca, bir işletmenin tüketicilere online satış yapması olarak tanımlanabilir. Bu anlamda e-ticaret iş modelleri arasından en fazla, B2C modeli (işletmeden tüketiciye) “e-ticaret” olarak algılanıyor. Bu iş modeline ülkemizdeki birçok online perakende sitesinin yanı sıra dünyadan; Walmart.com, Target.com ve Amazon.com gibi, şirketler örnek olarak verilebilir.

2. İşletmeden işletmeye iş modeli (Businness to business- B2B)

İşletmeden işletmeye (B2B); başka bir e-ticaret perakendecisine, doğrudan online ürün/hizmet satan işletmeler tarafından benimsenmiş iş modeli olarak tanımlanıyor. Örneğin, bir inşaat şirketi için çimento veya çalışanları tarafından tüketilmesi için online ofis malzemeleri satan işletmeler; B2B iş modelini kullanan işletmelere örnek olarak verilebilir.

Genellikle, bir B2B e-ticaret iş modelinin fonksiyonları, geleneksel B2B oluşumu ve satış modeliyle birlikte yürütülüyor. Yani satıcı olan bir işletme, web sitesi aracılığıyla ulaştığı diğer işletmelere; onların kendi rızalarıyla aldığı iletişim bilgilerini kullanarak ürünlerini pazarlayabiliyor. Bu anlamda, Alibaba.com modelindeki bazı toptancılar veya orjinal ürünlerin üreticileri; Aramark gibi gıda veya öncelikle devlete ve diğer işletmelere ekipman ya da hizmet veren şirketler de B2B iş modeli örnekleri arasında yer alıyor.

3. Tüketiciden işletmeye iş modeli (Customer to business- C2B)

Tüketicilerin, diğer tüketiciler yerine işletmelere ürün/hizmet satması; tüketiciden işletmeye (C2B) iş modeli olarak adlandırılıyor ve bu e-ticaret modeli, daha çok serbest çalışanlar tarafından kullanılıyor. Örneğin Freelancer.com, bu anlamda en bilinen C2B iş modelleri arasında yer alıyor.

Bu iş modelinde tüketiciler, satmayı istedikleri ürünlerden oluşan bir liste veya bir “yapılacaklar listesi” oluşturuyor ve işletmeler için kurdukları C2B web siteleri aracılığıyla ürünlerini/ hizmetlerini satışa sunabiliyor. Ya da tüketiciler, işletmelerin ihtiyaç duydukları ürünleri/hizmetleri; daha önceden ilgili iş kolunda kurulmuş e-ticaret sitelerinde satabiliyor.

Bu e-ticaret iş modeline; TaskRabbit gibi, yapılmasını istedikleri işleri listeleyen ve bireysel veya daha büyük işletmeler tarafından, son kullanıcı işletmelere hizmet vermek için kurulan bağımsız siteleri örnek verebiliriz.

4. Tüketiciden tüketiciye iş modeli (Customer to customer- C2C)

Tüketiciden tüketiciye (C2C) e-ticaret iş modelinde tüketiciler; satılan ürünler üzerinden belli bir komisyon alan e-ticaret siteleri aracılığıyla, internet üzerinden ürün alıp satabiliyor. Gittigidiyor.com, Sahibinden.com ve eBay gibi açık artırma veya ikinci el eşya alımı/ satımı yapılan internet siteleri; bu iş modelini benimseyen e-ticaret sitelerine örnek verilebilir.

Paylaştığımız e-ticaret iş modelleri arasından siz de kendinize en uygun iş modelini seçerek, e-ticarete giriş yapabilir ve gelirinizi artırabilirsiniz. IdeaSoft; e-ticarette satışlarınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin, siz de e-ticaret demo hesabınızı hemen oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)