E-ticaret gizlilik sözleşmesi hakkında bilinmesi gerekenler

IS 230315 e ticaret gizlilik sozlesme680x300

Bilindiği gibi e-ticaret gizlilik sözleşmesi, online satış yapmak için e-ticaret sitelerinde yer alması gereken belgeler arasında bulunuyor. Bu anlamda, bir e-ticaret sitesi gizlilik sözleşmesi örneği incelenerek, kullanıcıların alışveriş öncesinde, satın alma sürecinde ve sonrasındaki yasal hakları görülebilir.

E-ticaret gizlilik sözleşmesinin ayrıntılarında; e-ticaret sitelerinde yer alan SSL sertifikası sayesinde, kredi kartı güvenliğinin nasıl sağlandığı açıklığa kavuşturulur. Bir e-ticaret gizlilik sözleşmesi örneği incelendiğinde; e-ticaret sitelerinin, üyelerinin kendilerine sunduğu bilgileri paylaşmayacaklarını taahhüt ettikleri de görülebilir. Ayrıca, e-ticaret gizlilik sözleşmesi; ödeme seçenekleri sunan bankalar tarafından, bir e-ticaret sitesinde bulundurulması gereken sözleşmeler kapsamında ele alınır.

IdeaSoft olarak; bir e-ticaret gizlilik sözleşmesi örneği üzerinden, e-ticaret gizlilik sözleşmesinin ayrıntılarını sizler için inceledik…

E-ticaret sitesi gizlilik sözleşmesine ilişkin ayrıntılar

Öncelikle, bir e-ticaret gizlilik sözleşmesi örneği içerisinde yer alması gereken temel maddeleri sıralayalım;

-Sözleşmede, alıcı tarafından verilen tüm bilgiler alıcının, ödeme yapma amacıyla satıcıya bildirdiği bilgiler olduğu ve bu bilgilerin satıcı tarafından üçüncü şahıslarla paylaşılmayacağı ifade edilir. Satıcının bu bilgileri, yalnızca herhangi bir idari veya yasal zorunluk söz konusu olduğunda açıklayabileceği belirtilir.

-Alıcılara ilişkin kredi kartı bilgilerinin kesinlikle saklanamayacağı; yalnızca tahsilat işlemi sırasında bu bilgilerin, ilgili bankalara güvenli bir şekilde iletilerek provizyon alınması için kullanılacağı ifade edilir.

-Alıcıya ait olan telefon, posta adresi ve e-posta adresi gibi bilgilerin; yalnızca satıcı tarafından, standart ürün teslimi ve bilgilendirme prosedürleri için kullanılacağı da sözleşmede yer alır.

E-ticaret gizlilik sözleşmesiyle ilgili kanunlar ve yönetmelikler

E-ticaret sitesi sahipleri; aynı zamanda ticari amaçlı içerik sağlayıcılar da olduklarından, yasal düzenlemelere uymak zorundalar. Bu kapsamda, bir e-ticaret sitesinin ziyaretçilerinin ve müşterilerinin iletişim bilgileri; “bir web sitesinin içerik sağlayıcı iletişim bilgilerinin, açıkça ve güncel olarak yer alması gerektiği” ifadesi ile kanunlar ve yönetmelikler tarafından düzenlenir. Sözünü ettiğimiz kanunlar ve yönetmelikler şu şekilde sıralanabilir:

-Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun

-İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun

-İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

-Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik

Bir e-ticaret gizlilik sözleşmesi örneğinde bulunması gereken bilgiler

E-ticaret gizlilik sözleşmesinde bulunması gereken bilgiler, şeffaflık sağlamayı ve gerektiğinde üçüncü kişiler tarafından iletişim kurulmasını kolaylaştırmayı amaçlar. Gelin önce, sözleşmede yer alması gereken iletişim bilgilerine göz atalım…

-Gerçek kişi ise, adı ve soyadı; tüzel kişilik ise unvanı, sorumlu kişilerin adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ya da ticaret sicil numarası,

-Yerleşim yeri; tüzel kişilik ise merkezinin bulunduğu yer

-E-posta adresi ve telefon numarası

-Sunduğu hizmet; eğer bir makamın/merciinin iznine veya denetimine bağlı bir faaliyet çerçevesinde yapılıyorsa, yetkili denetim makamın/merciinin bilgileri

Kullanıcıların, “iletişim” başlığı altındaki bu bilgilere; ana sayfa üzerinden doğrudan, kolaylıkla ulaşılabilmesi ve yer sağlayıcıya ilişkin tanıtıcı bilgilerin yer alması gerekliliği de kanunlarla düzenlenir. Bu düzenlemeler; tüketicilerden gelen şikayet ve taleplerin hızlı ve pratik bir şekilde muhatabına bildirilmesi, hukuka aykırı bir yayın yapılıyorsa gereken kanuni bildirimlerin yapılması, olası ihtilafların çözümlenmesi ve tüketicilerin güveninin sağlanması açısından son derece önemli.

Paylaştığımız ipuçlarından yararlanarak, siz de bir e-ticaret gizlilik sözleşmesi örneği üzerinden sözleşmenin önemini kavrayıp, bu konuda gereken özeni gösterebilirsiniz. IdeaSoft; e-ticarette satışlarınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin, siz de demo hesabınızı oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)