E-ticaret firmanız için bir basın kiti nasıl oluşturabilirsiniz?

E-ticaret firmanızın tanıtımını yapmak, farklı mecralar üzerinde firmanızın görüntülenmesini sağlamak, yayıncılarla iletişime geçmek ve firmanızla ilgili haberlerin yayınlanması için bir basın kiti hazırlamanız gerekir. Bir PR ajansıyla çalıştığınızda bu çalışmaları ajanslar sizin için yapmaktadır; ancak bir PR ajansıyla çalışmıyorsanız bu çalışmaları kendiniz yapmanız gerekir. Bu rehberimizde de bir basın kitinin nasıl hazırlanacağını ve içeriğinde nelerin yer alması gerektiğini ele alacağız.

Basın kiti nedir?

Öncelikle basın kitinin ne olduğunu ele alalım. Basın kiti, web siteniz üzerinde şirketinizle ilgili bilgilerin yer aldığı ve basın kuruluşlarının firmanızla ilgili detaylı bilgler almalarını sağlayan bir sayfadır. Bu sayfanın içeriklerini aynı zamanda indirilebilir bir dosya olarak ZIP dosyasına çevirebilir ve bir yönlendirme linki ile bu içeriklerin indirilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle yayıncıların bu bilgileri daha rahat kullanabilmelerini sağlarsınız.

Bir basın kiti hazırladığınızda, yayıncı kuruluşların markanızla ilgili içerik oluşturmalarını kolaylaştırabileceğiniz gibi aynı zamanda bu yayıncılar kendi kitlelerine sizin hakkınızda daha fazla bilgi verme fırsatı bulacaklardır. Bu da PR çalışmalarınızın değerini artırarak, markanız hakkında daha fazla bilginin tüketiciler arasında yayılmasını sağlayacaktır. Marka güvenilirliği ve bilinirliğini artırmak için bu basın kiti oldukça önemlidir.

Basın kitinin içeriğinde neler olmalı?

Basın kitinizin içeriğinde birçok farkı konuya değinmeniz gerekir. Bu içeriklerden bazıları standart olarak kabul edilmektedir, bazıları ise sizin isteğinize göre şekillenebilir. Burada yazacaklarımız haricinde kendi firmanızı daha iyi tanıtacağınızı düşündüğünüz öğeleri de basın kitinize ekleyerek, bu listeyi genişletebilirsiniz.

Standart olarak bulunması gereken öğeler

Hikayeniz: Bu bölümde şirketinizin kısaca hikayesini ele alabilirsiniz. Ne zaman kurulduğunuzu, tüketicilerin hangi sorunlarını çözdüğünüzü ve amaçlarınızı bu bölümde ele alarak, firmanızın hikayesini yansıtabilirsiniz.

b>Şirket ile ilgili istatistikler: İstatistiksel veriler şirketinizle ilgili sosyal kanıt oluşturmanızı sağlar. Toplam müşteri sayınız, aylık trafik veye satışlarınızla ilgili istatistik bilgileri gibi sosyal kanıt değeri taşıyan verileri burada paylaşabilirsiniz.

Yüksek çözünürlüklü logo ve fotoğraflar dosyası: Firmanızın kurumsallığını korumak ve yayıncılara firmanızın logosunu iyi bir şekilde paylaşabilmelerini sağlamak için logonuzun yüksek çözünürlüklü bir örneğini bu basın kitinde kullanmalısınız. Bu örneğin yüksek çözünürlüklü olmasına özen gösterin; çünkü yayıncılar bu logoları farklı sayfalarda farklı çözünürlüklerde rahatlıkla kullanabilmeliler.

Logonun yanı sıra paylaşılmasını ve görünmesini istediğiniz ürün veya şirket içi fotoğraflarınızı bu basın kitinde paylaşabilirsiniz. Logoda olduğu gibi bu fotoğraflarda yüksek çözünürlük (1920x1080px) kullanmak, yayıncıların firmanızla ilgili daha kaliteli görseller paylaşmasını sağlayacaktır.

Ekibinizle ilgili bilgiler: Ekibinizi tanıtmanız da bir hayli önemlidir. Çok büyük bir ekiniz bulunuyorsa, herbir kişi hakkında bilgi veremiyor olabilirsiniz; bu durumda da ekibinizle ilgili istatistiksel bilgiler paylaşabilirisiniz. Bu sayfada ekibinize yer vermek, markanızın kurumsallığını ve ne kadarlık bir hacmi olduğunun görülmesini sağlayacaktır.

Basın bülteni: Basın kitinizin içinde bir de detaylı bir şekilde hazırlanmış bir basın bülteni kullanmalısınız. Bu bülten içinde şirketinizle ilgili farklı bilgilere yer verebilirsiniz. Basın bülteni ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki rehberimizi okuyabilirsiniz.

İlgili rehber: İlgi çekici bir basın bülteninde değinilmesi gereken 8 öğe

İlgili rehber: Basın bülteninizi yayıncılara göndermeden önce bilmeniz gerekenler

İsteğe göre ekleyebileceğiniz bilgiler

Sadece basın için bir iletişim adresi: Sadece basın öğelerine özel bir e-posta ya da iletişim kanalı oluşturarak, yayıncılarla daha iyi bir iletişim kuracak bir kanal oluşturabilirsiniz ve basından gelen e-postalarınız tek bir çatı altında toplanmış olur.

Ödül veya sertifikalarınız: Şirketinizin almış olduğu ödül ya da sertifikalar bulunuyorsa bunların bilgilerini de basın kitinizde paylaşabilirsiniz.

Sosyal sorumluluk projeleri: Yer aldığınız ya da desteklediğiniz sosyal sorumluluk projeleriniz bulunuyorsa, bunları da paylaşarak firmanızın bu alanlarda ne tür çalışmalar yaptığını detaylı bir şekilde anlatabilirsiniz.

SSS: Şirketinizle ilgili sık sorulan ve ürünleriniz ya da hizmetlerinizle ilgili tüketicilerin aklına takılan sorular bulunuyorsa, basın kitinizde bu soruları ve yanıtlarını da paylaşabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)