Düşük bütçeyle Adwords kampanyası nasıl yönetilir?

adwords kampanya

E-ticaret şirketlerinin dijital pazarlama çalışmalarında en çok üzerinde durmaları gereken yöntemlerden biri de Adwords. Ancak yeni kurulmuş ve yüksek sermayeleri olmayan şirketler bu çalışmalara yeterince bütçe ayıramadıkları için Google reklamlarından tam anlamıyla yararlanamıyorlar.

Adwords’ten doğru ve etkin sonuçlar almak için yüksek bütçeler ödenmesi gerektiği düşünülse de, doğru bir reklam kampanyası hazırlayarak, küçük bütçelerle de Adwords’ten etkili sonuçlar elde edilinebilir.

Bu yazıda düşük bütçe ile Adwords kampanyalarınızı nasıl yönetebileceğinizden bahsedeceğiz.

Kampanya amacınız ne?

Adwords paneli üzerinden bir reklam kampanyası oluşturmadan önce, amacınızın ne olduğuna karar verin. Siteye trafik mi çekmek istiyorsunuz? Belli bir ürünün satışını mı yapmak istiyorsunuz? Sektördeki diğer firmalarla rekabete mi gireceksiniz? Yoksa belirli anahtar kelimelerde öne mi çıkmaya çalışacaksınız? Amacınızı belirledikten sonra kampanyayı bu amaca göre oluşturmalısınız.

Anahtar kelime seçimi

Düşük bütçeli bir Adwords kampanyası oluşturmak istiyorsanız, anahtar kelime seçimine oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Tıklama maliyeti düşük olan anahtar kelimeler birincil önceliğiniz olmalı. Tıklama maliyeti yüksek olan anahtar kelimelerde daha yüksek fiyat ödersiniz ve rekabet yoğun olduğu için kısa sürede elinizdeki reklam bütçesini bitirmiş olursunuz.

Bu nedenle öncelikle markanızın ve ürününüzün ismi gibi maliyeti ve rekabeti düşük olan anahtar kelimelere odaklanmalısınız. Marka özelindeki anahtar kelimelerin CPC’leri düşüktür ve en çok geri dönüşümü bunlar sağlar. Bunun yanı sıra Google aramalarında doğrudan markanın birinci sırada çıkmasına yardımcı olur.

Anahtar kelimelerinizin bir listesini çıkartmalısınız ve sonrasında da bunları en yüksek CPC maliyetinden en düşüğüne göre sıralamalısınız. En düşük CPC ‘ye sahip olan anahtar kelimeler markanız ve ürününüzle ne kadar ilgili? Bu anahtar kelimeler size geri dönüşüm sağlayabilir mi? Eğer cevabınız evetse düşük CPC’li anahtar kelimelere yönlenebilirsiniz.

Ancak; yüksek CPC’li kelimeleri de pahalılar diye göz ardı etmeyin. Düşük CPC’li kelimelerin rekabeti düşüktür. Bunun başka bir anlamı da bu kelimeler yeterince geri dönüşüm sağlamıyordu.

Bu nedenle burada ince bir ayrım var. Düşük bütçeli kelimelere uzun vadede reklam verebilir ya da yüksek CPC’li kelimleri seçerek daha kısa zamanda daha çok geri dönüşüm almayı bekleyebilirsiniz.

Lokasyon seçimi

Adwords’te dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de reklamınızın erişeceği lokasyonu seçmek. Google kullanıcıların lokasyon bilgilerini kullanıyor ve yaptıkları aramalarda bu konum bilgilerine göre ilgili reklamları kullanıcılara sunuyor. Siz de reklamlarınızı hazırlarken, belli bir şehir, posta kodu, mahalle ya da belli bir alanı km bazında seçebilirsiniz.

Böylelikle hedef kitlenizin daha çok bulunduğu bölgelere yönelik reklamlar yaparak, diğer bölgelerdeki kullanıcılar bu reklamları görmesini ve tıklamalarını engellersiniz. Bu durumda da sizin reklamınıza tıklanmayacağı için bütçenizi daha uzun süre kullanabileceksiniz.

Reklam gösterim saati seçimi

Reklam bütçelerinizi daha verimli kullanmak için reklamlarınızın gösterileceği saat aralıklarını da seçebilirsiniz. Sadece belli saat aralıklarında reklamlarınızın yayınlanması demek, kullanıcıların alışveriş yapmadığı saatlerde reklamlarınızın yayınlanmaması anlamına geliyor.

İnternet siteniz üzerinden en çok alışverişin yapıldığı saatleri analiz ettikten sonra, bu saat aralıklarına yakın olabilecek saatleri seçebilirsiniz ve reklam kampanyalarınızı bu zaman diliminlerine göre ayarlayabilirsiniz.

Aynı zamanda internet kullanıcılarının offline oldukları ya da internette daha az zaman geçirdikleri saat dilimlerinde de reklam vermemiş olursunuz. Bu tip detaylara dikkat etmeniz, elinizdeki küçük bütçeleri daha iyi değerlendirmenize olanak sağlar.

Cihaz seçimi

Adwords reklam bütçenizi daha idareli kullanabilmek ve daha etkin sonuçlar elde edebilmek için reklam kampanyanızın gösterilceği cihazların da seçimini yapmanız gerekiyor. Cihaz seçimi yapmanız, masaüstü ve mobil kullanıcıların reklamla gireceği etkileşimi değiştirecektir.

Mobil kullanıcılar, bir telefon numarasına bakarak marka ile iletişime geçmek isteyebilir; ancak PC ya da laptop kullanıcıları ise ürün araştırması yapmak isteyebilir.

Mobil ve masaüstü kullanıcılara bu nedenlerle farklı reklam kampanyanları sunmalısınız. Mobil cihazlarda gösterilecek olan reklamlarınızı daha farklı bir kampanya grubu, masaüstü cihazlar için olanları da başka bir grup yapabilirsiniz.

Negatif anahtar kelime listenizi genişletin

Sizinle alakalı olmayan insanların reklamınıza tıklamasına ve sitenize gelmesinin bir anlamı yok. Bu aynı zamanda kullanıcıların gereksiz yere reklamınıza tıklamaları ve sizin de bu tıklama başına Google’a para ödemeniz anlamına geliyor. Bu nedenle de reklam kelimelerinizi seçerken, negatif anahtar kelime seçimlerinizi de yapmalısınız.

Negatif anahtar kelimeler, belli kelime öbekleridir ve bunları listeye eklediğiniz zaman, bu kelimelerle ilgili arama yapıldığında reklamınız kullanıcılara gösterilmez. Böylelikle ilgisiz aramalara sizin reklamlarınız gösterilmemiş olur.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)