Dünya e-ticaret sıralamasında Türkiye’nin yeri neresi?

Dunya e ticaret siralamasinda Turkiyenin yeri neresi

Hızla yaygınlaşan internet, e-ticareti ticari işlemlerin yürütülmesinde kolay ve hızlı bir araca dönüştürdü. Tüm dünyada ticaretin serbestleştirilmesiyle, bilgi iletişimini hızlandırılan ve daha güvenli hale getiren teknolojik gelişmelerle birlikte e-ticaret, gün geçtikçe daha popüler hale geliyor.

 

Dünyadaki dijitalleşme süreci e-ticaret aracılığıyla ekonomiye yansıdı. Son yıllardaki e-ticaret hacminin artışıyla, ülkemizdeki çeşitli sektörlerde yapısal olarak bu yansıma hissedilebiliyor. Türkiye’ye çeşitli fırsatlar kazandıran bu durum, aktif bir biçimde değerlendirilebilir ve var olan e-ticaret altyapısı etkin kullanılabilirse, ekonomik anlamda çok önemli bir yol kat edilebilir.

 

IdeaSoft Türkiye’deki e-ticareti küresel çaptaki konumunu rakamlar yardımıyla ve geçmişten bugüne ele alarak ayna tutuyor…

 

E-ticaretin geçmişi

Çevrimiçi alışveriş sistemi, teknik anlamda ilk kez 1979’da devreye girdi. Bildiğimiz anlamda e-ticaret ise, 90’ların ortalarına doğru ortaya çıktı. E-ticaretin öncüleri olan Amazon ve eBay de o yıllarda kuruldu.

 

Yaklaşık 20 yıllık tarihi olan e-ticaretin B2C satış hacmi bugün küresel olarak 1,2 trilyon dolara kadar ulaşmış durumda. Düzenli olarak büyüme gösteren B2C satış hacminin, 2017’de ise 2,3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

 

Türkiye, 1993 yılında resmi olarak internetle  tanıştı. Türkiye’de e-ticaretin devlet tarafından denetimsel temelleri 1997’de atılarak, 2003’te kontrol mekanizmaları açısından kapsamı genişletildi. 2000 yılından sonra, büyümeye başlayan altyapısıyla daha fazla kullanıcının internet erişimine kavuştuğu e-ticaretin, büyüme ivmesi de artıyor.

 

E-ticaret hacmi

Küresel e-ticaret hacminin en önemli kısmı Kuzey Amerika’da bulunuyor, onu Asya-Pasifik ve Batı Avrupa izliyor.  E-ticaret hacmi hızlı büyüyen Asya-Pasifik’in,  2014 sonunda birinci sıraya oturması bekleniyor. İnternet altyapıları, bilişim teknolojileri ve güvenlik yönünden gelişmiş olan bu bölgeler e-ticarette de gelişiyor.

 

Gelişmekte olan ülkelerdeki nüfus yoğunluğu içerisinde, orta sınıfın yükselmesinin harcama eğilimlerini artırması; bu ülkelerde yüksek bir potansiyel yaratarak, e-ticaret hacmini hızla artırıyor.

 

2013 rakamları Türkiye’nin; e-ticaret hacminin yıllık 40 Milyon TL. civarında olduğunu, sektörün bir önceki yıldan yüzde 30 daha fazla büyüdüğünü gösteriyor. 12 bin civarında e-ticaret sitesi olan Türkiye’deki e-ticaret satışlarının, B2C ağırlıklı olduğu göze çarpıyor.

 

Toplam internet nüfusu açısından Türkiye, küresel listede 17. sırada bulunuyor. Henüz internet kullanmayanlar da dikkate alınınca, Türkiye’nin e-ticaret hacminin büyümesi konusundaki son derece yüksek potansiyeli dikkat çekiyor.

 

E-ticaret harcamaları

Ülkeler bazındaki e-ticaret harcamalarında ABD lider konumunda. ABD’de nüfusun yüzde 54’ü çevrimiçi alışveriş yapıyor ve toplam tüketici harcamalarının yüzde 10’u çevrimiçi yapılıyor.

 

Asya-Pasifik bölgesinin lideri olan Çin 2012’de, B2C e-ticaret pazarında yüzde 88 artış göstermiş. Çin büyümesini, 550 milyon internet kullanıcısına; çevrimiçi alışveriş yapan 220 milyon tüketicisine borçlu. Çin e-ticaret harcamalarında, yakın bir gelecekte ABD’ye güçlü bir rakip olması bekleniyor.

 

TÜİK’e göre, Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 20’si B2C e-ticaret müşterilerinden oluşuyor. Türkiye’deki kredi kartı kullanıcılarının yüzde 33’ü çevrimiçi alışveriş yapıyor ve yüzde 41’i internetten alışveriş konusunda güvenlik kaygısı taşıyor. Bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 1-12 arasında değişiyor. Yani Türkiye’deki e-ticaret firmalarının başarılı olmaları için ilk yapmaları gereken müşterilerine alışverişlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebileceklerini göstermek.

 

Bunun için de IdeaSoft yanınızda. Binlerce e-ticaret firması tarafından tercih edilen IdeaSoft, en üst düzey güvenlik önlemleri ile donatılmış akıllı e-ticaret paketleri sayesinde hem siz, hem de müşterileriniz için güvenlik kaygısını ortadan kaldırıyor. Gelin siz de IdeaSoft demo hesabınızı hemen oluşturun ve 15 gün boyunca IdeaSoft farkını ücretsiz olarak yaşayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)