Dropshipping problemleri ve çözüm önerileri

IS 221215 dropshipping 680

Konumdan bağımsız ve envanter yönetme güçlükleri olmadan bir iş kurmak istiyorsanız “dropshipping” yani stoksuz satış tam size göre bir iş modeli olabilir. Sadece bir tablet ya da dizüstü bilgisayar kullanarak yönetilen birçok e-ticaret firması var.

Her ne kadar görünüşte kolay ve sorunsuz gözükse de stoksuz satışın da kendine özgü zorlukları ve aşılması gereken problemleri var. Stoksuz e-ticarette en çok karşılaşılan zorlukları ve bunlara yönelik çözüm önerilerini sizin için inceledik.

Düşük kâr marjı

Toptan ürün satışı yapan işletmelerin aksine stoksuz çalışan satıcılar her seferinde tek bir ürünü sipariş etmek durumunda kalıyorlar. Bu durum, stoksuz satış yapan firmaların, toptan satış yapanların siparişlerinde elde ettikleri indirim ve kolaylıklardan faydalanamamaları sonucunu doğuruyor.

Perakende satışların paketleme, kargo ve diğer masrafları toptan satışlara göre çok daha yüksek oluyor. Bu sorunun üstesinden gelmenin en kolay yolu fiyatları arttırmak. Elbette rekabet ortamında bu kulağa çok hoş gelmese de tedarik maliyetlerini fiyatlara yansıtmak kâr marjını yükseltmenin en kolay yolu gibi görünüyor. Fiyatları yükseltmek istemiyorsanız aylık satışlarınızı arttırmanız da kâr marjınızı arttırmanıza yardımcı olabilir. Son olarak da tedarikçi firmalarla görüşüp onlardan maliyetler konusunda kolaylık yapmalarını isteyebilirsiniz.

Rekabetin büyük olması

Dropshipping ticareti kolaylaştırıyor belki ama bu durum rekabetin yüksek olmasına sebep oluyor. Belirli bir sermaye ve fikir sahibi herkes internetten stoksuz satış yapabiliyor. Maliyetlerin yüksek olduğu bu piyasada fiyatları aşağıya çekmek pek mümkün olmadığı için yapılabilecek en iyi şey satılan ürünlerin ve verilen hizmetin diğer firmalarınkinden iyi olmasını sağlamak. Bir başka çözüm olarak da kimsenin satmadığı bir ürün ya da hizmeti piyasaya sunmak düşünülebilir.

Markalaşmanın zor olması

Stoksuz e-ticaret yapıyorsanız ürünlerin paketlenmesi, etiketlenmesi ve kargoya veriliş tarihi ile ilgili konularda fazla söz sahibi olamıyorsunuz demektir. Durum böyle olunca da bu konularla ilgili hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti gibi durumların kontrolünü sağlamak pek mümkün olmuyor.

Markalaşma yolunda önemli bir engel olan bu durumu aşmak için web sitesine ağırlık verebilirsiniz. Düzgün hazırlanmış videolar, ilgi çekici içerikler ve güzel bir site tasarımı müşterilerinizin akıllarında kalmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarınızı etkili kullanmak da markalaşma yolunda işinize yarayabilir.

Siparişleri yerine getirme güçlükleri

Bütün zorluklar bir yana, dropshipping ile ilgili belki de en büyük problem siparişlerin tedarik sürecinde yaşanılan sorunlar oluyor. Alınan bir sipariş tedarikçinin stoklarında bulunmadığı zaman teslim süreleri uzuyor ve bu durum rekabetin yüksek olduğu e-ticaret dünyasında hiç istenmeyen bir durum. Bu durumun önüne geçmek için sipariş sürelerini en başta 1 ya da 2 gün uzun tutabilirsiniz. En azından vadettiğiniz tarihler içerisinde kalarak müşteri memnuniyetinden ödün vermemiş olursunuz.

Stoksuz e-ticaret, avantajlarıyla birlikte pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Ancak ortaya çıkabilecek problemlerin her zaman bir çözümü mümkün. Elinizde olmayan sebepler dışında kalan her şeyi en iyi şekilde yerine getirebilirseniz diğer problemler kullanıcılarınız tarafından göz ardı edilebilir. E-ticarette, IdeaSoft tecrübesiyle sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Hemen ücretsiz deneme hesabınızı oluşturarak IdeaSoft e-ticaret paketlerinin avantajlarından yararlanmaya başlayın.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)