Drone’lar, e-ticarette yeni bir çağın habercisi mi?

IS 151015 drone 1 680

Drone, yani ‘insansız hava aracı’ son yıllarda farklı amaçlar için yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Bugün drone’ların bir kullanım alanı da ürün teslimat süreci olarak değerlendirilerek bu konudaki çalışmalar ve denemeler devam ediyor. Dünyaca bilinen alışveriş sitesi Amazon’un teslimat için drone’lar üzerindeki çalışmaları sürerken ABD’de ilk teslimat gerçekleştirildi. Bu gelişmeler ise drone’ların teslimat sürecinde nasıl avantajlar sunabileceği, ticarette nasıl bir yere gelebileceği konusundaki merakları da artırdı.

Peki, drone’lar işletmelere teslimat sürecinde ne tür avantajlar sağlayabilir, ticaret işinizde drone’ları değerlendirebilir misiniz? İşte size drone’lar hakkındaki yeni gelişmeler ve teslimat sürecinde drone’ların yeri hakkında bilmeniz gerekenler…

Drone teknolojisi hızla gelişiyor

Drone, İHA (İnsansız Hava Aracı) askeri bir takım görevler için yıllardır kullanılıyordu ve bu kelimelere aşinalığımız da daha çok bu alanla sınırlı kalıyordu. Bugün ise drone’lar, itfaiyede yangın söndürmek için, havadan farklı video ve fotoğraf çekimleri yapabilmek için ve artık sevkiyat alanlarında da kullanılmaya başlandı. Kullanım alanlarının bu şekilde çeşitlenme ve yaygınlaşma göstermesinin nedenlerinin başında; drone’ların bazı işler açısından çok düşük maliyette olmaları ve riskli işlerde daha güvenli bir kullanım sağlamaları sayılabilir.

İlk olarak 1916 yılında geliştirilen ve 1. Dünya Savaşı’nda kullanılan drone sistemi, günümüzdeki yüksek teknoloji sayesinde artık çok farklı şekillerde, ebatlarda ve hızlarda üretiliyor. Yine bugün hızla gelişen teknoloji ile birçok sektör için avantaj sağlayabilecek olan drone’ların kullanım alanları da her geçen gün genişliyor.

Lojistik ve teslimatta drone’ların avantajları

Drone’ların teslimattaki en büyük avantajı, sınır tanımıyor olmaları. Bir drone’un, müşterileri nerede olurlarsa olsun teslimat yapabilmek için büyük bir avantaj kazandırabileceği bir gerçek. Örneğin bir tırmanış sırasında kullandığı malzemesi zarar gören bir dağcı, drone ile teslimat yapan bir firmadan o anda siparişini verebilir ve ihtiyaç duyduğu ürüne mümkün olan en hızlı şekilde kavuşabilir.

Bazı açılardan teslimat işinde drone’lar daha ucuz bir ulaştırma avantajı da sağlayabilirler. Bunun yanında gelişmiş drone sistemleri sayesinde teslimat adresinin karışma ihtimali de büyük oranda azalabilir.

Teslimatta drone’ların dezavantajları

Drone’lar her ne kadar günümüzde birçok şekilde ve boyutlarda üretilmeye başlansa da taşıdıkları belirli bir ağırlık limiti olacağını unutmamakta fayda var. Dolayısıyla her ürünün drone ile teslimata uygun olmayabileceğini ve bunun tek taşıma yöntemi olmayabileceğini hesaba katmakta fayda var.

Drone sistemini teslimatta kullanmaya başlamanın bir diğer dezavantajı da iniş ve kalkışlar için özel bir yer gerektirebilmesi. Yani teslimat için sahip olunan depo ya da ürünleri nakil araçlarına yüklediği bölüm drone’ların iniş ve kalkışları için uygun değilse, bu yeni bir alana ihtiyaç duyması anlamına gelebilir.

Uçuş mesafesi

Ürün teslimatındaki uzak mesafeler de bu konuda işletmeler için dezavantaj olabilir, bunun için konuyu değerlendirirken drone’ların belli mesafe aralıklarında işleyebileceklerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra drone’ların kötü hava koşullarında yeterince güvenli olmayabileceğini de hesaba katmak gerekiyor.

IdeaSoft olarak altyapı sistemlerimizle e-ticaret alanında başarıya ulaşmanız için her türlü profesyonel desteği sağlıyoruz. Eğer hala çağımızın en büyük gerekliliklerinden olan e-ticarete geçiş yapmadıysanız, doğru yerden başlamak için akıllı paketlerimizi inceleyebilir ve kendinize en uygun paketi seçebilirsiniz. Ücretsiz demo hesabınızı oluşturarak e-ticarete hızlı ve başarılı bir giriş yapmak için zaman kaybetmeyin.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)