Doğru görsel kullanım stratejileriyle dönüşüm oranını artırma ipuçları

IS 260816 donusum 1 700

Batılı ülkelere göre biraz geride kalıyor gibi görünse de Türkiye’de 2016 yılı sonu itibarıyla 31 milyar TL gibi bir hacme ulaşacağı öngörülen ciddi bir e-ticaret pazarı mevcut. Sıkı bir rekabet ortamının da hissedildiği pazarda firmalar, bir taraftan sitelerine trafik çekmeye çalışırken bir taraftan da sitelerine gelen ziyaretçilerin ürün veya hizmet satın almasını sağlamak için büyük çaba sarfediyor.

E-ticaret sitesine gelen ziyaretçiler arasından alışveriş yapanların toplam trafiğe oranı olarak tanımlanan dönüşüm oranı, e-ticaret sitelerinin en önemli verisi haline geliyor. Çünkü en açık şekliyle ciroyu; dolayısıyla da kazancı belirleyen faktör, dönüşüm oranı oluyor. Dönüşüm oranını artırmak için pek çok yöntemden yararlanılabiliyor olunsa da doğru görsel kullanımının oldukça etkili olduğu biliniyor. Araştırmalar da insanların gördükleri ürünleri satın almaya daha istekli olduklarını gösteriyor. Ancak, sitenizde görsel kullanırken sadece ürünü göstermek ve sitenizin estetiğini geliştirmekten fazlasını göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Peki görsel kullanım stratejilerini belirlerken hangi noktalara dikkat etmek gerekiyor?

Duyguları harekete geçirin

Potansiyel müşterilerinizin sunduğunuz ürünü ya da hizmeti satın aldıkları durumda kendilerini nasıl daha mutlu, daha iyi hissedeceklerini vurgulayan görselleri tercih etmenizde fayda var. Bunu yapmak için de ürünleri tek başlarına sunmak yerine gerçek insanlarla birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin, sitenizde bir giyim ürününü satışa sunarken o kıyafeti giyen modelin gerçek hayattaki mutlu anını yakalamak ya da sitenizdeki elektronik aletlerin gerçek hayatta nasıl işe yarayacağını ve kullanıcısına nasıl daha keyifli zaman geçirttiğini görsellerle desteklemek akıllıca olabilir.

Sıra dışı düşünün

Görsel kullanımını, mutlaka rakip firmalarla benzer şekilde yapmak zorunda değilsiniz. Hatta, alışılagelmişin dışına çıkarak farklılığınızı ortaya koymanız, sizin sitenizi daha etkileyici bile kılabilir.

Ziyaretçilerinizin kullandığınız görsellerle etkileşimde bulunabildiği durumlarda satış olasılığını artırabilmek mümkün. Örneğin, görselleri 360 derece döndürerek her yönden inceleyebilmek, görselleri dilediklerince büyütüp küçültebilmek, eğer varsa renk seçeneklerini görüntüleyebilmek ve hatta sitenizde sunduğunuz diğer ürünlerle birlikte nasıl göründüklerine dair karşılaştırma yapabilmek sizi rakiplerinizden birkaç adım ileri taşıyabilir. Özellikle giyim, aksesuar ve mobilya gibi ürünlerde dönüşüm oranını oldukça artırabilecek bu gibi yeniliklerden yararlanabilirsiniz.

Orijinal görseller kullanın

İnternet üzerinden bulabileceğiniz stok görselleri elbette kullanabilirsiniz. Ancak dönüşüm oranını artırmak için görsel kullanırken online mağazanıza ve markanıza daha profesyonel bir imaj kazandırmak adına kendi görsel çalışmalarınızı yapabilirsiniz. Böylelikle hem konu dışı, sizin istediğiniz haricinde mesajlar verebilecek görselleri kullanmak zorunda kalmaz hem de ziyaretçilerin güvenini kazanmak için iyi bir adım atabilirsiniz. Belki ilk bakışta maliyeti artırıcı bir yöntem gibi gelse de kısa süre içinde dönüşüm oranlarında yaşanan değişimi gözlemlediğinizde doğru bir strateji uyguladığınıza karar verebilirsiniz.

İşleve odaklanın

Ürününüzün, hizmetinizin en etkileyici, onu diğerlerinden ayrıştırıcı özelliğine görsellerle vurgu yapabilirsiniz. Bunu yaparken, müşteri yorumlarından da faydalanabilirsiniz. Ürünlerinizi, hizmetlerinizi daha önce satın almış ve deneyimlemiş olan müşterilerinizin en çok beğendiğini ifade ettikleri özellikleri, görsellerinizde de ön plana çıkarabilirsiniz.

Müşterilerinizin güvenini kazanın

Kullanıcıların online mağazanızdan alışveriş yapmalarını sağlamak için onlara güvenilir olduğunuzu kanıtlamalısınız. E-ticaret siteniz için çalışan ekibinizin, ofisinizin fotoğraflarına web sitenizde yer vererek kullanıcıların markanızı tanımasını ve güven duymalarını sağlayabilirsiniz.

Yönlendirin

Sitenizde kullanacağınız yönlendirici görsellerle dönüşüm oranını artırabilirsiniz. Bunu yapmak için doğrudan işaret imleçlerinden yararlanabilir; vurgulamak istediğiniz ürün ya da hizmete bakan ve dolayısıyla ziyaretçiyi de o yöne bakmaya teşvik eden yüz görsellerinden faydalanabilir ya da hiç tereddüte yer vermeyecek şekilde direkt “call-to-action” butonları yerleştirebilirsiniz. Ziyaretçilerinize, sizin istediğiniz davranışta bulunmaları için kolaylık sağlayacak “call-to-action” butonları, “hemen satın al”, “şimdi sipariş ver”, “yerimi ayır” gibi onları, anında satın almaya yönlendirecek biçimde olduğunda olumlu geri dönüş alabilmeniz mümkün.

E-ticaret sitelerinin başarı sağlayabilmelerinde görsel tasarımları büyük önem taşıyor. Bununla birlikte e-ticaret mağazasının müşterilerin beğenisini kazanabilecek donanıma sahip olmalarında da fayda var. Eğer siz de müşterilerinizle bir an önce buluşmak ve ürünlerinizi beğenilerine sunmak istiyorsanız IdeaSoft’un ücretsiz demo hesabını inceleyebilir ve sektöre hızlı bir giriş yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)