Dijital pazarlama bütçenizi nasıl oluşturmalısınız?

Dijital pazarlama stratejisi oluştururken, bu çalışmalar için ayıracağınız bütçeyi de detaylı bir şekilde hazırlamanız doğru olacaktır. Bütçe yönetiminin doğru yapılmaması hangi kanallara nasıl bir yatırım yapacağınızı bilememenize neden olur ve bu sebeple de pazarlama çalışmalarınızın yatırım getirisinin düşüş gösterebilir. Pazarlama stratejinizi oluştururken bütçe yönetiminizi de yapmalısınız.

İlgili rehber: Dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?

Hedeflerinizi belirleyin

Bütçe planı yaparkende hedeflerinizi belirlemeniz öncelikli çalışmanız olmalı. Hedefleriniz, hangi pazarlama kanallarından yararlanacağınız konusunda size fikir verecektir ve böylelikle hangi pazarlama kanallarına ne kadarlık bir bütçe ayırmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. Şirket olarak dijital pazarlama çalışmalarından ne gibi geri dönüşler almayı planlamalı ve kendinize hedefler oluşturmalısınız.

Sektör trendlerini inceleyin

Bütçe planı yapmadan önce sektör trendlerine de bakmalısınız. Firmalar hangi mecraları nasıl kullanıyor? Hangi mecralarda reklam çalışmaları yapılıyor? Ne sıklıkta bu çalışmalar yapılıyor?

Rakip firmaların pazarlama çalışmalarını incelediğinizde bu firmaların, hedef kitlelerine ulaşmak için ne tür çalışmalar yaptıklarını da görebilirsiniz. Onların yer aldığı mecralar üzerinde de çalışmalar yapabileceğiniz gibi, onların yer almadığı ancak hedef kitlenize ulaşma potansiyeli taşıyan farklı kanalları da pazarlama için kullanabilirsiniz.

Yıllık olarak pazarlama bütçenizi belirleyin

Yıllık olarak şirketinizin pazarlama çalışmalarına ne kadarlık bir bütçe ayıracağını belirlemeniz gerekiyor. Bu plan çerçevesine dijital pazarlama çalışmalarının yanı sıra (varsa) offline pazarlama çalışmalarını da dahil etmelisiniz. Böylelikle yıllık olarak elinizdeki bütçeyi bilir ve pazarlama çalışmalarınızı bu doğrultuda daha sağlam temeller üzerine kurabilirsiniz.

Elinizdeki bütçeyi dallara ayırın

Dijital pazarlama çalışmalarını bir ağaç olarak ele alacak olursak, ağacın dalları da farklı pazarlama kanalları olacaktır. Genel olarak bir dijital pazarlama bütçesi ayırdıktan sonra bunu ayrı dallara bölmeniz gerekir.

  • Sosyal medya reklamları
  • Adwords
  • Blog çalışmaları
  • Dijital yayıncılarla olan içerik çalışmaları

  • Influencer marketing çalışmaları
  • SEO çalışmaları
  • PR çalışmaları

Bu başlıklar altında elinizdeki bütçeyi paylaştırmanız gerekir. Hedef kitlenize en iyi şekilde ulaşacağınızı düşündüğünüz pazarlama kanalını belirledikten sonra, elinizdeki bütçenin önemli bir bölümünü bu kanala ayırabilirsiniz.

Örneğin Adwords çalışmalarıyla hedef kitlenize ulaşmayı planlıyorsanız, asıl kaleminiz bu kanal olmalı ve Adwords çalışmaları için ayırdığınız bütçe daha fazla olmalı. Sosyal medya ve diğer içerik pazarlama çalışmaları ikinci planda kalabilir.

Hedef kitleniz sosyal mecralarda daha aktif ise sosyal medya ve içerik pazarlama çalışmalarınızın birincil planda olması gerekir. Bu durumda da reklam ve pazarlama bütçenizi bu kanallara dağıtmanız gerekir.

Bütçe planı yaparken en önemli konu sizin için birincil olan reklam kanalını belirlemek olacaktır. Öncelik sırasını yaptıktan sonra, bu kanalı besleyecek diğer pazarlama çalışmalarınızı belirlemeli ve sonrasında da bütçenin geri kalanını bu alanlara dağıtmalısınız.

Bütçeyi dallara ayırmanız, uzun vadeli pazarlama planları yapmanıza olanak tanırken, bu pazarlama çalışmalarında ne kadarlık bir geri dönüşüm sağlayacağınızı da ölçümlemenize yardımcı olur. Bu sebeple de bütçenizi farklı kanallara göre dağıtmanız ve farklı dallara bölmeniz gerekir.

Eski çalışmalarınızı inceleyin

Daha önceden yapmış olduğunuz dijital pazarlama çalışmalarını incelemek de bütçe yönetimi konusunda size fikirler verecektir. Hangi kanallara ne kadarlık yatırım yaptığınızı analiz edebilir ve bu çalışmaların yatırım getirilerini inceleyebilirsiniz. Yatırım getirisinden memnun olduğunuz çalışmaları yeni planınıza dahil ederek, buraki bütçelerinizi bu şekilde yönetebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)