Çin’e satış yapmak isteyen girişimciler için Çin’in e-ticaret pazarına hızlı bir bakış

Untitled design2

E-ticaretin küresel aktörlerinin başında kuşkusuz Çin geliyor. Çin, artan tüketici nüfusuyla kendi içinde hatırı sayılır bir potansiyele sahip. Ayrıca hızlı ulusal teslimat düzenlemeleri ve Pekin, Şangay ve Guangzhou gibi büyük şehirlerde, aynı ya da sonraki gün teslimat imkânı veren yurtiçi dağıtım ağları ile e-ticareti tüketiciler için kolay ve çekici hale getiriyor.

2014 verilerine göre 450 milyar doları bulan ticaret hacmiyle ABD’yi neredeyse ikiye katlayarak dünyanın en büyük çevrimiçi alışveriş devi haline gelen Çin bunu nasıl başardı, sizin için inceledik.

Çevrimiçi alışveriş portalları

Çin’in çevrimiçi alışverişinde söz sahibi olan Taobao, TMall ve JD sitelerini, batının “eBay” ve “Amazon”una benzetebiliriz. “Alibaba” tarafından oluşturulan ve Çin’in en büyük C2C portalı olan Taobao’da aranılan ürünü bulamamak neredeyse imkânsız. Geçerli bir Çin kimliği taşıyan herkes Taobao üzerinde bir sanal dükkân oluşturarak ticaret yapabiliyor. B2C ticarette en popüler site olan ve yine Alibaba bünyesindeki TMall ve hemen ardından gelen JD(JingDong) siteleri ise lisanslı ürün zorunluluğu sayesinde tüketicileri taklit ve sahte ürünlerden koruyor.

Çin’in internet devleri

Nasıl ki batı dünyasının Amazon, PayPal, eBay ve Google gibi dev şirketleri varsa Çin’in de kendi internet devleri var. Bunların arasında, kısaca “BAT” olarak adlandırılan, Baidu, Alibaba ve Tencent en büyükleri olarak göze çarpıyor.

– Türkçeye “Yüzlerce Kez” olarak çevirebileceğimiz Baidu, Çin’in en çok kullanılan arama motoru. Google’dan farklı olarak Baidu, çevrimiçi müzik dinleme uygulaması, internet ansiklopedisi ve kendine ait alışveriş platformu gibi ek özellikler sunuyor.

– Alibaba, Çin’in en büyük çevrimiçi alışveriş platformu. Daha önce bahsettiğimiz, TMall ve Taobao gibi siteler de Alibaba bünyesinde bulunuyor.

– Tencent ise daha çok sosyal medya platformlarını kullanan bir alışveriş sitesi olarak faaliyet gösteriyor.

Ödeme yapma araçları

Çin e-ticaretinde farklılık gösteren bir diğer konu da ödeme araçlarında karşımıza çıkıyor. Batı ülkelerinde kredi kartı kullanımı yoğun olarak göze çarpsa da Çin’de kullanıcılar daha çok banka hesap bilgilerini kullanarak alışveriş yapmayı tercih ediyor. Ayrıca doğrudan kullanıcıların banka hesaplarına bağlı olan, Alibaba’nın kendi ödeme sistemi Alipay ve Tencent’in ödeme uygulaması TenPay gibi PayPal benzeri sistemler de Çin’de çoğunlukla kullanılan ödeme araçları arasında dikkat çekiyor.

Bağımsız e-ticaret

Çin e-ticaret pastasının büyük dilimlerini paylaşan bu devler harici de bağımsız e-ticaret girişimleri yapmak mümkün. Bu şekilde daha özgür tasarım ve ürün yelpazeleri oluşturulabilse de bağımsız e-ticaretin her yerde karşılaştığı, tanıtım, yeterli sayıda kullanıcıya ulaşamama, tedarikçilerle iletişim gibi zorluklar Çin için de geçerli.

E-ticarette, Çin pazarının işleyişi genel bir bakışla bu şekilde özetlenebilir. Siz de e-ticarette söz sahibi olmak istiyorsanız, IdeaSoft e-ticaret altyapı paketleriyle kolayca kendi e-ticaret işinizi kurabilirsiniz. Hemen şimdi ücretsiz demo hesabınızı oluşturun; e-ticarette Türkiye’nin lider e-ticaret altyapı sağlayıcısı IdeaSoft ile siz de kazanmaya başlayın.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)