Büyük veri (Big Data) e-ticarette nasıl kullanılır?

buyuk veri big data eticaret

İnternet kullancılarının sayısının, internet üzerinde harcanan vaktin artması bu süreç içinde oldukça büyük bir verinin ortaya çıkmasına neden oluyor. İnternet kullanıcıları, akıllı telefonları, tabletleri ya da bilgisayarları üzerinden farklı internet sitelerinde vakit geçiriyor, içerikler paylaşıyor, arkadaşlarıyla sosyalleşiyor ya da alışveriş yapıyor.

Tüm bu işlemler yapılırken, kullanıcıların yaptıkları bu eylemler bir veriyi ortaya çıkartıyor. Bu verinin en önemli özelliği de analiz edilebiliyor oluşu.

Big data ya da Türkçesiyle büyük veri işte bu noktada işlenebilir veri olarak karşımıza çıkıyor. İnternet üzerinden iş yapan şirketlerin bu nedenle de bu büyük verileri kullanmaları gerekiyor.

Son birkaç yılda oldukça gündeme gelene büyük veri kavramı, analiz edilebilir bir veri olması nedeniyle e-ticaret firmalarına birçok alanda yardımcı olabilir. Ancak bu verilerin işlenmesi de kolay bir işlem değil. Şirketler, bu iş için özel birimler oluşturmak zorunda kalabilirler. İş geliştirme ve performans artırmak için bu alanlara önem vermek, e-ticaret firmalarını oldukları yerden daha iyi bir yere taşıyabilir.

E-ticaret firmalarına yol göstermek amacıyla bu yazıda büyük verinin nasıl kullanılabileceğine ve e-ticaret firmalarına ne gibi yararları olabileceğini ele alacağız.

E-ticarette kişiselleştirmeyi kolaylaştırır

E-ticarette her müşteriye ayrı ve ona özel bir hizmet sunmak oldukça zor bir durum. Öncelikle bu kişilerin, kişisel bilgilerine ulaşmanız ve sonrasında da bunları analiz ederek o bilgiler ışığında tek tek ürün önerilerinde bulmanız gerekir. Büyük veri analizi işte bu noktada kişiselleştirilmiş online alışveriş deneyimini sağlar.

Kullanıcı bilgilerinin toplanması, analiz edilmesi ve bu bilgiler doğrultusunda, kullanıcıya özel bir alışveriş deneyimi sunulması büyük veri analizleriyle mümkün olmaktadır. Kişiselleştirilmiş e-ticaret deneyimi internet tüketicilerinin satın alma kararlarını daha olumlu bir şekilde etkileyeceği için, bu kişilerin internetten satın almaya daha çok yönelmesini de sağlar.

Dinamik ve değişken fiyat politikası oluşturmanızı sağlar

İnternet sitenizde sattığınız ürünleri satan başka firmalar da bulunuyorsa dinamik ve değişken fiyat politikalarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Rekabetin yüksek olduğu durumlarda bu tür fiyat politikaları uygulamak, internetteki en uygun fiyatı arayan tüketicileri yakalamanızı sağlar.

Bunu yapabilmek için de farklı değişkenleri devamlı olarak monitörize etmeniz gerekiyor. Bu değişkenler arasında rakip firmaların fiyat politikaları, tahmini ürün satış rakamı, bölgesel satış oranları ve tüketicilerin satın alma alışkanlıkları yer alır.

Bu verilerin tek tek tüm rakipler, tüm bölgeler, tüm ürünler ve tüm tüketiciler için toplandığını düşünecek olursak ortaya çok büyük kapsamlı bir veri çıkacaktır. Bu verilerin analizini yapmak ve bunları anlık ya da belli periyotlar arasında yapmanız fiyat stratejilerinizin daha dinamik ve değişken olmasını sağlar. Bu da tabii ki anlık olarak daha ucuz fiyat arayan tüketicilerin yakalanmasını sağlar.

Müşteri hizmetlerini geliştirir

Müşteri hizmetlerinizi daha iyi bir hale getirmek için büyük veriden yararlanabilirsiniz. Herhangi bir sebeple sizinle iletişime geçen bir tüketicinin daha önce yaptığı ve en son yaptığı alışverişleri görerek doğrudan konuya dahil olabilmeniz oldukça önemli. Bunun yanı sıra kullanıcının kişisel bilgilerine sahip olmak da destek ekibinin bu kişiye olan yaklaşımını değiştirebilir.

Bu konuda büyük veriden yararlanabilirsiniz. Hatta bir tüketici sizinle iletişime geçmeden önce sosyal medya üzerinden sizinle ilgili olumsuz bir yorum yazmışsa, müşteri destek ekibinizin bu mesajlara erişmesi ve konu hakkında tüketicinin görüşlerini sorması, müşteri hizmetinizi çok daha iyi bir hale getirebilir.

Tedarik zinciri yönetimini kolaylaştırır

Büyük veri kullanımı depo yönetimi ve tedarik zinciri yönetimini de oldukça kolaylaştırır. Depodaki ürünleri takip etmek, en çok satan ürünleri takip etmek ve kullanıcıların en çok ilgi duydukları ürünleri büyük veri ile kontrol edebilirsiniz.

En çok tıklanan ya da ilgi gören fakat satın alınmayan ürünleri belirleyerek, bu ürünlerin fiyatlarının rakip firmalarda nasıl olduğunu araştırabilir ve buna göre bir fiyat politikası belirleyerek, ilgi gören fakat satın alınmayan ürünlerinizi satabilirsiniz.

Bunu yanı sıra en çok satan ürünlerinizi de belirleyerek ileriki dönemlerde bu ürünlerden ne kadar satabileceğinizi ve bu üründen ne kadar stok yapmanız gerektiğini analiz ederek, uzun vadeli planlarınızı yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)