Büyük mağazaların müşteriyi satın alma moduna sokmak için kullandıkları 5 yöntem

IS 180815 satin alma modu 680

Bir müşterinin bir mağazadan içeri adımını atması her zaman için satın almaya hazır olduğu anlamına gelmeyebilir. Sunduğunuz ürün, o anda potansiyel müşterinin aklındaki pek çok şeyden sadece birini oluşturuyor olabilir.

Bununla beraber mağazaya giren bir kişi her perakendeci için potansiyel bir müşteridir ve ona satış yapmak için ellerinden geleni yaparlar. Özellikle de büyük zincir mağazalar bu konuyu ciddiye alıp, satış ihtimallerini artırmak için konuyu bilimsel bir şekilde ele alıyorlar.

İşte büyük mağazaların müşteriyi satın alma moduna sokmak için kullandıkları 5 etkili yöntem…

1- Renklerin etkisi

Bir müşteri bir mağazaya girdiği anda farkında olmasa da kendini mağazanın hakim renginin etkisinde bulur. Sinir sistemi renge tepki vererek tüm ruh halini kısa süre içerisinde değiştirebilir.

Bu, mağazanın genel renginde etkili olduğu gibi, detaylardaki renkler için de geçerli. Örneğin indirim, fırsat gibi ibareler genellikle insanlarda heyecan uyandıran kırmızı renkle özdeşleşmiş durumda. Turuncu da sıklıkla benzer etkisi nedeniyle tercih ediliyor. Diğer yandan sakin ve mutlu bir his için mavi ve sarı renkler kullanılabiliyor.

2- Her şeyin başı mutluluk

Dev perakende zincirlerinin mağaza yöneticileri müşteriler içeri adımlarını attıkları andan itibaren mutluluk hormonu salgılamalarını istiyor. Bunu sağlamanın pek çok yolu var, yukarıda bahsettiğimiz renkler bir örnek. Ama hiç bir şey sizi, sıcacık bir gülümsemeden daha hızlı mutlu edemez. İşte bu yüzden büyük mağazaların çalışanları daima gülümsemek, müşterilerin iletişim kurabileceğini gösterecek ve sıcak bir ortam yaratacak şekilde eğitilirler.

3- Doğru müzik seçimi satışları artırıyor

Araştırmalar arka planda müzik çalan mağazalarda müşterilerin geçirdikleri sürenin artığını gösteriyor. Yani müzik tek başına satış ihtimalini artırıyor ama her müzik satışlara olumlu etki etmeyebilir. Örneğin araştırmacılar o dönemin en popüler şarkılarının çalındığı mağazalarda satışların düştüğünü gözlemlemişler. Bunun nedeniyse müşterilerin dikkatlerini ürünlerine değil, kulaklarına tanıdık gelen müziğe vermeleri. Bu yüzden seçilen şarkıların kulağa hoş gelen ama çok tanınmış olmamasına özen göstermek daha mantıklı.

4- Kokuların gücü

Bilim adamları kokusunu aldığımız bir şeyi, sadece gördüğümüz bir şeye göre hatırlama ihtimalimizin ciddi oranda artığını söylüyorlar. Beynimizden bu kadar kalıcı yer edebilen kokuların satın alma modunu etkilemesi de sürpriz değil. Her mağazanın kendine has bir kokusu olması bu yüzden son derece önemli. Koku seçiminde ise çok baskın olmayan ve ferahlık hissi verilen seçenekler tercih edilebilir.

5- Temiz ve derli toplu mağazalar daha şanslı

Müşterilerinin daha temiz ve daha düzenli mağazalarda daha çok vakit geçirdiklerini öğrenmek sanıyoruz ki sizi şaşırtmayacaktır. Tozlu veya yerlerde çamurlu ayak izlerinin bulunduğu mağazalar ile ürünlerin gelişi güzel istiflendiği, daha ilk bakışta insanı yoran mağazalarda ise müşterileri içeride tutmak zorlaşıyor. Bu yüzden mağazanın temizlik ve düzenine önem vererek, müşterileri satın alma kararlarını verene kadar içeride tutabilmek büyük önem taşıyor.

Mağazacılıkta müşterileri satın alma moduna sokabilmek çok kolay bir iş değil. En iyisi yukarıdaki ipuçlarından faydalanarak sizin için en etkili sonuçları sağlamaya çalışmak. Bu sırada amaç satışlarınızı artırmaksa müşterilerinize, fiziksel mağazanızın ötesine geçerek ulaşmak ve ürünlerinizi internet üzerinden satmak da mümkün. Gelin mağazanızı online’a taşımak için IdeaSoft’un akıllı e-ticaret paketleriyle bugünden tanışın ve satışlarınızı artırmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)