B2B ve B2C sosyal medya strateji farklılıkları – 2. Bölüm

b2b b2c stratejileri

Sosyal medya pazarlama şirketlerle tüketicileri buluşturduğu gibi B2B tarafında şirketlerle şirket çalışanlarını da bir araya getirebiliyor. Bu sebeple de sosyal medya hem B2B hem de B2C tarafında önemli bir pazarlama aracı olarak öne çıkıyor. Önceki rehberimizde B2B ve B2C’nin sosyal medya strateji farklılıklarına giriş yapmıştık. Bugünkü rehberimizde de bu farklılıkları ele almaya devam edeceğiz. Serinin ilk yazını aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz. İlk yazıda içerik olarak bu farklılıklara yer vermiştik. Bu rehberde ise kanallar, hedef ve ölçümlenen metriklere bakacağız.

B2B ve B2C sosyal medya strateji farklılıkları – 1.Bölüm

Kanal kullanım farklılıkları

Sosyal kanallar konusunda da strateji farklılıkları ortaya çıkmaktadır. B2B firmalar şirket yöneticilerine ya da doğrudan şirketlere yönelik kanalları daha çok tercih ederken B2C’ler ise son tüketicinin daha aktif olduğu mecraları tercih ediyor.

B2C

B2C’lerin asıl odak noktası internet kullanıcılarının çoğunlukla aktif oldukları mecralardır. İçeriklerini, pazarlama ve reklam kampanyalarını bu kanallar aracılığı ile tüketicilere duyurmak isterler. Bu noktada da Türkiye’de öne çıkan sosyal ağlar şöyle:

Facebook: En kapsamlı hedef kitlenin yer alması, reklam modellerinin gelişmiş olması ve kullanıcı sayısının fazla olması nedeniyle Facebook, firmaların sosyal medya stratejilerinde başı çeken mecralardan biri. Etkileşim sağlamanın yanı sıra müşteri desteği sunuluyor olması nedeniyle de Facebook firmalar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Instagram: Son dönemlerde popülerliği en çok artan ve özellikle 18-40 yaş grubunun Facebook yerine tercih ettiği Instagram da firmaların sıklıkla tercih ettiği mecralardan biri haline aldı. Facebook’un reklam modellerini kullanıyor olması, hikayeler özelliği ve daha aktif bir kullanıcı kitlesiyle Instagram, markalarla tüketicileri buluşturma konusunda önemli bir rol oynuyor.

Twitter: Eski popülerliği olmasa da Twitter da halen markalar tarafından kullanılan platformalardan biri. Çoğunlukla müşteri desteği gibi konularda tüketiciler Twitter üzerinden markalarla etkileşime girse de içerik ve ürün paylaşımı konusunda da Twitter halen tercih ediliyor.

Youtube: Video içeriklerin popülerleşmesiyle beraber Youtube da firmaların radarına girdi. Video reklamların yanı sıra eğlenceli ve etkileşim amaçlı video içeriklerin kullanılıyor olması da Youtube’un markalar arasındaki kullanımını artırdı.

B2B

B2B kanalında firmaların alternatifleri biraz daralıyor. Çünkü B2B’ler doğrudan şirket yöneticilerine ya da şirketlere ulaşmaya çalışıyorlar. Bu sebeple de son kullanıcıların yer aldığı sosyal mecralar doğru bir pazarlama kanalı olamayabiliyor.

Bu sebeple de B2B firmalar çoğunlukla Facebook, Twitter ve özellikle Linkedin üzerinde bu çalışmalara yoğunlaşıyorlar.

Facebook: Facebook üzerindeki hedefleme ayarlarıyla şirketlere ve şirket yöneticilerine ulaşma şansı bulunabiliyor. Gelir düzeyine, konum ve demografik ayarlar eşliğinde doğru hedeflemelerle doğru kişilere reklamlarla ulaşma şansı yaratılıyor.

Twitter: Twitter yine bir iletişim kanalı olarak işlev görüyor. B2B firmalar, bu mecra üzerinden başka markalara ulaşabiliyor ya da doğrudan firma yetkililerine ulaşabiliyorlar.

Linkedin: B2B firmaların asıl yatırım yaptıkları mecra Linkedin oluyor. Linkedin amacı iş hayatındaki profesyonelleri bir araya getirmek olduğu için, B2B’ler kendileriyle ilgili olabilecek diğer firmalara bu mecra üzerinden daha rahat ulaşabiliyorlar. Linkedin reklam modelleri de B2B’lerin diğer firmalara ulaşmalarını da da kolaylaştırıyor.

Hedefler ve ölçümlenen metrikler

Her iki iş modelinin sosyal medya stratejisi ve bu mecralara yaklaşımı farklı olduğu için ölçümlenen metrikler ve ortaya konan hedefler de farklılık gösteriyor.

B2C

B2C’ler için en önemli kriterlerden biri etkileşimdir. Etkileşim yaratmak, bu etkileşim sayesinde tüketicilerle iletişime geçerek onları e-ticaret sitesine çekmek ve sonrasında da bu dönüşleri satışa çevirmek öncelikle hedefler arasındadır. Doğal olarak da ölçümlenen metriklerde etkileşim ve etkileşim sonrasında elde edilen geri dönüşüm ve yatırım getirisi (ROI) olmaktadır.

B2B

B2B’ler ise etkileşimden çok talep yaratmaya odaklanmaktadırlar. Belli ürün gamlarında talepler yaratmak, bir sorunu çözmek ve yaratılan talep sonrasında da satışlar elde etmek öncelikli amaçlar arasında yer alır. Marka bilinirliği yaratarak siteye trafik çekmek ve sonrasında da bu trafiği satışa döndürmek de başka bir amaçtır.

Ölçümlenen metrikler de bu doğrultuda yaratılan talep, marka bilinirliğinin ne kadar arttığı ve sağlanan geri dönüşüm olmaktadır.

Sosyal medya pazarlama hem B2B hem de B2C’ler için önemli bir rol oynar bu sebeple de doğru strateji ile bu işlere yaklaşmak gerekir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)