B2B e-ticaret hakkında bilmeniz gerekenler

B2B e ticaret hakkinda bilmeniz gerekenler

​E-ticaret büyük bir hızla kabul gören bir iş yapma biçimi haline gelmiş durumda. Pek çok firma müşterilerine ürün ve hizmetlerini doğrudan internet üzerinden sunmaya başladı. Fakat e-ticaret B2C olarak adlandırılan işletmeden müşteriye satış ile sınırlı değil. Eğer sizin müşterileriniz son kullanıcılar değil, diğer firmalar ise siz de B2B veya diğer bir deyişle “işletmeden işletmeye” e-ticaret yapabilirsiniz.

 

Üstelik B2B e-ticaretin, B2C e-ticaretten daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu da unutmamak gerekiyor. Dünyaca ünlü araştırma şirketi Forrester’ın rakamlarına göre 2013 yılı sonuna geldiğimizde küresel B2B e-ticaret hacminin 559 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Son kullanıcıya yönelik e-ticaret yani B2C’nin ise yılsonuna kadar erişmesi beklenen hacmi ise 252 milyar dolar. Yani B2B’nin ancak yarısı kadar.

 

Eğer sizin müşterileriniz son kullanıcılar değil de, diğer işletmelerse IdeaSoft olarak derlediğimiz aşağıdaki ipuçlarının çok işinize yarayacağını tahmin ediyoruz…

 

B2B’de B2C etkisi

Aynı B2C e-ticarette olduğu gibi B2B e-ticarette de odakta olan müşterinin kendisidir. Üstelik B2B satın alma kararını verecek olacak şirket yetkililerinin de aynı zamanda birer B2C e-ticaret müşterisi olduğunu unutmamanız gerekiyor. Son yıllarda hızlı gelişen B2C e-ticaret kullanıcıların e-ticaret sitelerinde belli bir kalite beklemesine neden oldu. Bu yüzden B2B e-ticaret sitenizin öncelikle, aynı bir B2C site kadar şık ve işlevsel olması gerektiğini unutmayın.

 

Rakibiniz de e-ticarete başlıyorlar

İşletmelere satış yapan firmaların en büyük sorunu, son kullanıcıya satış yapan firmalardan çok daha az sayıda müşterisi olan bir pazara hitap ediyor olmalarıdır. Eğer bir gömlek satıyorsanız potansiyel olarak 1 milyon müşteriniz olabilir ama siz o gömleğin üretileceği kumaşı satıyorsanız potansiyel alıcılarınızın sayısı en fazla 100’lerle ifade edilebilir. Bu yüzden ne kadar erken B2B e-ticarete başlarsanız o kadar az rekabet ile karşılaşırsınız. Diğer yandan B2B ihracatı düşünüyorsanız e-ticaret size yine benzersiz bir pazara ulaşma imkanı sunmuş olacaktır.

 

Oracle’ın gerçekleştirdiği bir araştırmaya (PDF) göre şu anda e-ticarete başlamış olan B2B firmaların oranı yüzde 25. Diğer yüzde 75’lik kesim de çok geç kalmadan B2B e-ticarete başlayacaklar. IdeaSoft olarak size tavsiyemiz bu konuda çok geç kalmadan e-ticarete başlamanız…

 

Ölçümlemenin önemi

Her ne kadar satın alma potansiyelleri yüksek olsa da, potansiyel müşteriniz hali hazırda B2C sitelere göre çok daha küçük bir sayıda olduğu için e-ticaret sitenizde ağırladığınız her bir ziyaretçinin de önemi büyüktür. Bu yüzden IdeaSoft akıllı e-ticaret paketlerinin sunduğu tüm imkanları kullanarak müşterilerinizin ne zaman sitenize geldiklerini, ne kadar zaman geçirip, neler aradıklarını iyi incelemenizde büyük fayda olacaktır.

 

Önce içerik

Sunduğunuz ürünün kaliteli ve uygun fiyata sahip olduğu kesin ama e-ticarette ne sattığınız kadar önemli olan onu nasıl sunduğunuzdur. Bu yüzden aynı B2C e-ticarette olduğu gibi B2B ticarette de tüm ürünlerin özelliklerini özgün metinler ile detaylı bir şekilde aktarıyor olmanız önemlidir. Ayrıca ürün fotoğraflarının da kaliteli ve ürünü akıllarda soru işareti kalmayacak bir şekilde yansıtabiliyor olması şart.

 

Sosyal ağlar

Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar B2C e-ticaret pazarlaması için vazgeçilmez kanallar fakat B2B müşterilerinin de bu ağları kullandığını unutmamak gerekiyor. Sosyal medyayı kullanarak pazarlama yaparken gözden kaçırılmaması gereken diğer önemli bir site de profesyonel ağ sitesi olan LinkedIn. Facebook ve Twitter B2B için de faydalı olabilecek sosyal ağlar olmalarına rağmen LinkedIn’in de B2B pazarlama için daha uygun bir mecra olduğunu unutmamakta fayda var.

 

Tüm bunlar işletmeden işletmeye e-ticaret konusunda ilk adımınızı atmanızı sağlayacak temel bilgileri içeriyor diye umuyoruz. Fakat e-ticaret bu bilgilerden sınırlı değil. Bu yüzden IdeaSoft blog’undaki E-ticaret Bilgi Merkezi bölümünü de düzenli takip etmenizi öneriyoruz. Dilerseniz blog’daki yeni makaleleri takip etmek için bizi Facebook, Twitter, Google+ ve LinkedIn’den de takip edebilirsiniz.

 

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)