B2B e-ticaret sitelerinde mutlaka olması gereken 8 özellik

b2b eticaret

B2B e-ticaret sitelerinin tasarımlarında dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar bulunuyor. Kullanıcı deneyimini artıracak tasarımsal öğelerin yanı sıra B2B firmalarının performanslarını artıracak bazı öğelere de site tasarımı yapılırken yer vermek gerekiyor.

İşlem hacmi olarak B2C firmalarından daha büyük olan B2B firmaları genellik bu tür öğelere çok önem vermedikleri için, işlem hacimlerini artıramayabiliyorlar; ancak kullanıcı deneyimini iyileştirecek çalışmalar yapmak ve müşterilerinizin memnuniyetini artırmak uzun vadede geri dönüşümlerinizi daha da artırmanıza yardımcı olacaktır.

Bu rehberde de B2B firmalarının e-ticaret sitelerinde mutlaka bulunması gereken 8 özelliği ele alacağız.

Farklı fiyatlandırma seçenekleri

B2B sitelerinde farklı fiyatlandırma seçeneklerinin olması gerekiyor. Bunun nedeni ise farklı müşterilere farklı fiyatlandırma seçenekleri sunuyor olmanız. Toptan alınacak ürün adedi başına fiyatlarınız değişebilir ya da farklı müşteri gruplarına özel indirim ve kampanyalar sunabilirsiniz. Tüm bu farklı fiyat politikalarını tek bir şekilde ele almak zor olsa da, işin en başında alt yapınızı böyle bir sistem üzerine kurarsanız ilerleyen dönemlerde rahat edersiniz.

Bu fiyatlandırma politikasını önceden planladığınız takdirde sitenin tasarım aşamasında bu alt yapıyı daha rahat bir şekilde kurabilirsiniz.

Esnek ödeme yöntemleri

Toptan olarak ürün satışı yaptığınız için müşterilerinize yönelik farklı ve esnek ödeme yöntemleri de sunmanız gerekebilir. Hangi koşullarda nasıl bir ödeme yöntemi kabul edeceğinizi öncede planlamanız gerekiyor.

Bu planlamaları yaptıktan sonra, şirketinizin ödeme politikalarına uygun olan bu ödeme yöntemlerini sitenize entegre etmelisiniz. Böylelikle, müşterileriniz hangi koşullarda nasıl ödeme yapabileceklerini görmüş olurlar.

Müşteri üyeliği

B2C şirketlerinde üyeliğe gerek duymadan alışveriş yapılması olağan bir durum ve aslında bu özellik B2C firmalarına tavsiyede edilir. Ancak B2B firmalarında bu durumun aksi söz konusu olmakta. Üyelik özelliğini zorunlu hale getirmek hem sizin hem de müşterilerinizin yararına olacaktır.

Müşterileriniz, sisteminize üye olarak farklı fiyatları, ürünleri ve özel koşulları görebilirler. Bu özellikleri müşterilerinize özel tutarak, onları siteye üye olmaya yönlendirebilirsiniz.

Arama özelliği

Site içi arama özelliği de B2B firmalarında mutlaka bulunmalı. Özellikle gelişmiş bir site içi arama motoru kullanmak, müşterilerinizin kullanıcı deneyimlerini artırarak, aradıkları ürünlere daha kolay ulaşmalarını sağlayacaktır. Özellike çok geniş bir ürün yelpazeniz bulunuyorsa, bu tür arama özelliklerine kesinlikle ihtiyacınız olacaktır.

Kolay navigasyon

Bir diğer önemli özellik ise, site içi navigasyon. B2B firmaları bu tür uygulamalara mutlaka önem vermeliler. Ürünlerin iyi kategorize edilmesi ve site üzerinde bu kategorilerin iyi bir şekilde yansıtılarak, site içinde kolay bir şekilde yönlendirmelerin sağlanması yine kullanıcı deneyimini artıracaktır.

Ürün kriterlerinin seçimleri, birden fazla kategori seçimi, önceki sayfaya rahatça ulaşabilme gibi farklı navigasyonel özelliklerin site tasarımında yer alması gerekiyor.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Mobile uyumluluk

E-ticaretten bahsederken mobile uyumluluktan bahsetmemek olmayacaktır. Son kullanıcıya hitap etmiyor olsanız dahi, sitenizin mobile uyumlu olması gerekiyor. Müşterileriniz akıllı telefonları üzerinden sitenizi ziyaret ettiklerinde, bilgisayar üzerinde aldıkları performansın aynısı alabilmeliler.

Hızlı sipariş

Devamlı siteniz üzerinden alışveriş yapan ve aynı ürünlerin siparişlerini veren müşterileriniz için hızlı sipariş özelliği sunabilirsiniz. Bu müşterileriniz hangi ürünleri ve kaç adet alacaklarını bildikleri için, site üzerinden tekrar ürünleri aramakla vakit kaybetmek istemeyebilirler. Onlar bu detayın farkında olmasalar dahi siz onlara bu özelliği sunarak onların işlemlerini kolaylaştırabilirsiniz.

Bunu yapmak için bir hızlı sipariş formu oluşturabilir, burada müşterinizin ürünlerin stok kodunu, kaç adet alacaklarını ve nasıl ödeyeceklerini belirten alanlar sunarak, hızlı bir şekilde sipariş alabilirsiniz.

Tek bir hesapta birden fazla kullanıcı özelliği

Şirketlerle beraber çalıştığınızda, tek bir hesap üzerinde birden fazla kullanıcının giriş yapmasına izin vermeniz gerekebilir. Çalıştığınız şirketlerde, ürün siparişi ve takibi için birden fazla kişi çalışıyor olabilir. Sizin de bu durumda tek bir hesapta birden fazla kullanıcıya giriş özelliği sunmanız, hem müşterinizin hem de sizin işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Bir ana hesap olduğu için gelen siparişlerde karışıklık yaşanmayacaktır ve sipariş veren kullanıcı belli olduğu için bu siparişlerin ve ödemelerin takibi daha rahat bir şekilde yapılacaktır.

Bir şirket adına birden fazla hesabın açılması, istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabileceğinden, böyle bir özellik kullanmak yaşancak sorunları minimuma indirebilir.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)