Aynı ürün birden fazla e-ticaret sitesi üzerinden nasıl satılabilir?

Ayni urun birden fazla e ticaret sitesi uzerinden nasil satilabilir

Ürününüz için birden fazla web sitesi açmak ilk bakışta mantıklı görünse de, eğer bu konudaki riskleri dikkate almazsanız uzun vadede beklediğiniz etkiyi sağlaması zor olabilir. Farklı hedef kitlelere hitap edecek farklı e-ticaret siteleri açmak aslında iyi bir fikir olabilir. Çeşitli tüketici gruplarına hitap edecek farklı alan adları üzerine kurulmuş olan birden fazla e-ticaret sitesine sahip olmak pek çok girişimci tarafından tercih ediliyor. Fakat bu strateji ile gelirlerinizi artırmayı hedeflerken, e-ticaret sitelerinizin satışlarına zarar verme riski de olabileceğini unutmamak ve dikkat etmek gerekiyor.

Birden fazla site kullanımının pratikte farklı işliyor oluşunun arkasında birçok neden var. Bu nedenler arasında en öncelikli ve belirleyici olanı Google, Bing ve Yandex gibi arama motorlarının değişken politikaları ve web sitesi kalite puanını belirlerken farklı kriterleri dikkate almalarıdır.

Gelin bu konuda neler yapmak ve yapmamak gerektiğine birlikte göz atalım…

Ekstra zamana değecek mi?

Birden fazla siteyi sürdürmek ve iyileştirmek için harcanacak efor toplamı bile, kendi başına caydırıcı bir etken olabilir: Sitelerin dönüşüm oranını artırmak için tümünü, satış yapılabilir seviyeye getirmeniz gerekecektir. Bu da en azından içeriğin organizasyonu, tasarımsal yenilikler ve arama motoru optimizasyonuna dikkat etmek; her birinin pazarlaması ile ayrı ayrı ilgilenmek anlamına gelir. Tüm bu zaman alıcı bir işlemlerde size yardımcı olabilecek bir ekibiniz yoksa, e-ticaret faaliyetlerinden zaman bulup içerik ve tasarım geliştirmeye uğraşmak, sizi sandığınızdan çok daha fazla yorabilir.

Tüm sitelerinizde yer alan aynı ürün için bire bir aynı içeriği kullanmak da büyük bir risk. Google başta olmak üzere, bütün arama motorları, kopyala-yapıştır içerik konusunda oldukça hassas algoritmalara sahiptir. Eğer site içerikleriniz birbirinin aynı ya da çok benzer, ise Google tarafından sitenizin değeri düşürülebilir, hatta cezalandırılabilir.

Müşteri güvenini kaybetme olasılığı

Konuya bir de potansiyel müşterilerin açısından bakmakta fayda olacaktır: Diyelim ki, siz X ürününü almak isteyen bir potansiyel müşterisiniz ve internet üzerinden bir araştırma yapıyorsunuz. www.x_urunu.com ve www.x_burada.com sitelerinde aynı ürüne denk geldiniz, fakat sitelerde birçok benzerlik olduğunu farkettiniz. Aynı firma olup olmadığı ya da firmanın neden böyle bir yola başvurmuş olduğu açık değil. Bunun bir güven sorunu ve potansiyel müşteri kaybıyla sonuçlanması, göz ardı edilmemesi gereken bir ihtimal.

SEO konusunda güçlükler

Birkaç kat çalışmayı göze alarak, tamamen farklı içeriklerle, birden fazla site oluşturduğunuzu varsayalım: Bu siteler aynı ürünü sattıklarından, birbirlerine rakip olma olasılığı ortaya çıkacaktır. Bu siteler organik aramalarda üst sıralarda yer almak için yarışabilir veya Adwords benzeri anahtar kelimeye dayalı reklam maliyetleriniz yükselebilir. Sonuçta biri başarılı olurken, diğerlerinin başarı yüzdesi düşebilir ve sitelerden tam verim alamama tehlikesi doğar.

Aynı ürünü birden çok e-ticaret sitesi yoluyla pazarlamaya çalışmanın, bugünün koşullarıyla, verimli bir strateji olacağını söylemek güç. Buna karşın, söz konusu ürün için tek bir siteyi optimize etmek; daha çok, daha kaliteli içerik oluşturmak ve bu içeriğin farklı e-pazarlama kanalları aracılığıyla yayılımını sağlamak, size uzun vadede çok daha fazla fayda sağlayabilir.

Peki ne yapmalı?

E-ticaret sitenizde yer alan çok sayıda ürün varsa, bunları farklı konseptler içerisinde birleştirerek ayrı e-ticaret siteleri açmak en başta da söylediğimiz gibi yaygın bir şekilde kullanılan bir yaklaşım. Fakat bu yukarıda bahsettiğimiz riskleri hesaba katarak, özgün ve seçilmiş olan konsepte uygun içerikler, farklı ürün görselleri ve hedef kitleye daha uygun bir pazarlama söylemi ile bu konuda da çok başarılı olabilirsiniz.

İster tek bir e-ticaret siteniz olsun isterseniz de paralel olarak birden fazla site işletiyor olun; güçlü ve güvenilir bir e-ticaret altyapısı ile tek bir internet sitesinden maksimum gelir elde etmeniz mümkün. Ürün yönetimi, mobil desteği, bulut teknolojili sunucular, zengin ödeme modülleri, arama motoru optimizasyonu desteği ve daha birçok özelliğiyle IdeaSoft, e-ticaret dünyasına donanımlı bir şekilde girmenizi sağlayabilir. Demo hesabınızı bugün oluşturun, farkı kendiniz deneyin…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)