E-ticaret şirketleri için A/B testi nedir, ne işe yarar?

E-ticarette satışları artırmak için A/B testleri oldukça önemli bir rol oynuyor. Geri dönüşüm oranlarını artırmak için devamlı olarak belirli aralıklarla A/B testleri yapmak oldukça önemli.

A/B testi nedir?

A/B testi, site üzerindeki çalışmalarınızı test ederek aldığınız performansları artırmak için kullanılan yöntemlerden biri. Bu testler site üzerindeki performans değerlendirmeleri yapmanın sıra, pazarlama ve reklam çalışmalarınızı da test ederek daha iyi performanslar almanızı sağlar.

A/B testlerini yapmak için illa ki belirli bir programa veya yazılıma ihtiyacınız yok. Bu testleri kendiniz de yapabilirsiniz. Bu testleri yapabileceğiniz yazılımların da bulunduğunu burada belirtelim. Testleri yaptıktan sonra sonuçları ölçmek için bazı istatistik programlarına ihtiyacınız olabilir. Örnek olarak, Facebook etkileşimi üzerine testler yaptıysanız, bu testlerin sonuçlarını Facebook İstatistikleri’ni kullanarak analiz edebilirsiniz. Ya da yeni bir landing page denemesi yapıyorsanız, hangi sayfanın daha çok geri dönüşüm sağladığını Google Analytics üzerinden karşılaştırabilirsiniz.

A/B testinin amacı nedir?

A/B testlerini satışlarınızı artırmak, sitenize trafik çekmek, sosyal medya, içerik ve e-posta pazarlamadaki etkileşiminizi artırmak ve aynı zamanda reklam çalışmalarınızın performansını artırmak için de kullanılabilir.

A/B testleriyle herhangi bir alanda atacağınız adımları ve belli bir konuda belirleyeceğiniz stratejiyi geliştirmek ve daha doğru bir hale getirmek için kullanılabilir. Temel stratejinizi belirlemeden önce bazı testler yaparak hangi stratejinin size daha çok geri dönüşüm sağlayacağınızı belirleyebilirsiniz.

A/B testlerini nasıl planlarsınız?

Testler yapmaya başlamadan önce doğru bir planlama yapmanız gerekiyor. Öncelikle hangi alanda testler yapacağınıza karar vermelisiniz. Site tasarımını mı yenilemek istiyorsunuz? Ürün sayfalarındaki görseller üzerinde mi çalışma yapacaksınız? Pazarlama stratejilerinizde mi değişiklikler yapacaksınız?

A/B testlerini hangi alanda yapacağınıza karar verdikten sonra çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Örnek olarak e-posta bültenlerinizden daha yüksek geri dönüşüm almak istediğinizi ele alalım. Bu durumda e-posta şablonunuzu ele alarak e-posta şablonu üzerinde neleri değiştirebileceğinizi belirlemelisiniz.

A/B testinde hangi değişiklikleri yapmalısınız?

Üstte verdiğimiz örnek üzerinde ilerleyecek olursak, e-posta şablonunuzdaki görsellerin boyutlarını ve yerlerini değiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra e-postayı gönderirken kullandığınız başlıkları, call to action butonlarını, satışa yönlendirme linklerini, kullandığınız dili ve e-postanın uzunluğunu değiştirebilirsiniz.

Bunlara ek olarak e-postayı gönderdiğiniz saati ve haftalık gönderim sıklığınızı da değiştirerek farklı segmentler oluşturabilirsiniz.

Bu testleri hazırlarken ikiden fazla şablon da hazırlayabilir ve bunları farklı gruplar üzerinde test edebilirsiniz. Böylelikle farklı grupların, farklı e-posta şablonlarına verdikleri tepkileri ölçebilirsiniz.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

A/B testlerinde genel olarak aşağıdaki başlıklar üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz.

  • Başlıklar: Renk ve font büyüklüğü.
  • Görseller: Görsellerin pozisyonları, boyutları ve farklı görsel kullanımı.
  • İçerik: İçerik yoğunluğu, font büyüklüğü, kelime sayısı ve sayfa üzerinde metinlerin yerleri.
  • Call to action: Butonların üzerinde kullanılan metinler, metinlerin ve kutuların renkleri, boyutları ve sayfa üzerindeki yerleri.
  • Sosyal medya butonları: Boyut, sosyal medyaya yönlendirme metni ve sayfa içindeki yeri.
  • Logo ve sloganlar.
  • Sosyal medyada A/B testi

    Sosyal medya pazarlamasında da A/B testinden yararlanabileceğinizi belirtmiştik. Burada da hangi içerik tiplerinin size daha çok geri dönüş sağladığını ve hangisinden daha çok etkileşim aldığınızı ölçümleyebilirsiniz.

    Video içerikler mi, görseller mi yoksa sadece metin ve link paylaşımları mı size daha çok trafik getiriyor? Paylaşımlarda farklı görsel tipleri kullanabilirsiniz. Paylaşım sıklığınızı ve gün içinde paylaşım yaptığınız saatleri de değiştirerek bu testleri yapabilirsiniz. Aynı zamanda farklı sosyal ağlarda aynı içerikleri kullanarak, hangi sosyal ağdan daha fazla etkileşim aldığınızı da bulabilirsiniz.

    İçerik pazarlamada A/B testi

    İçerik pazarlamanın önemini daha önceki yazılarda birkaç kez tekrarlamıştık. Bu alanda başarılı olabilmek için de A/B testlerinden yararlanabilirsiniz.

    Buradaki testlerinizde farklı içerik türlerini kullanarak, hangisinin kullanıcıların daha çok dikkatini çektiğini ve daha çok paylaşıldığını görebilirsiniz. Her içerik türü için farklı şablonlar hazırlayabilirsiniz ve bu şablonlar üzerinden bazı testler yapabilir ve hem sosyal medya hem de Google Analytics değerleri üzerinden yaptığınız testleri ölçümleyebilirsiniz.

    A/B testleri yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

    Testlerinizi iki farklı şablon üzerinden yapacağınızı ele alalım. Birinci şablonunuzun sizin şu an kullanmakta olduğunuz strateji doğrultusunda oluşmuş olsun. Bu testleri yaparken cesur olmaktan korkmamalısınız. Daha iyi sonuçlar almak için bu testleri yapıyorsunuz. Bu nedenle orijinal stratejinizden farklı bir bakış açısıyla bu şablonu hazırlamaya özen gösterin.

    Test şablonlarınızı hazırladıktan sonra, bu iki şablonun karşılaştırmasını yapabilecek notlarınızı alın. Farklı test grupları oluşturmaya çalışın. Böylelikle farklı kullanıcılardan farklı sonuçlar alabilirsiniz ve aldığınız sonuçlardan hangisi daha verimliyse o doğrultuda ilerleyebilirsiniz.

    Amaçlarınızı iyi belirleyin. Bu testlerle hangi sonuçları elde etmek istediğinize net olarak karar verin.

    KPI’larınızı belirleyin. KPI (Key Performance Indicators) yani anahtar performans göstergelerinizi belirlemelisiniz. Bu göstergeler sizin bu testler sonucunda aldığınız sonuçları ortaya koyacaktır. Hangi göstergelerde performans almayı hedeflediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Aynı zamanda bu göstergelerin de rakamlarla ölçülebiliyor olması gerekiyor.

    Son olarak ise hedeflemenizi doğru yapmalısınız. Doğru hedeflemeler yapmanız, doğru ve daha güvenilir sonuçlar almanıza olanak sağlar.

    [snippet slug=”en-cok-okunan-yazilar” /]
    [snippet slug=”blog-content-action” /]

    Diğer Yazılar

    Ferad Osman Sali
    28 Aralık 2023

    E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

    Ferad Osman Sali
    28 Aralık 2023

    E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

    Ferad Osman Sali
    28 Aralık 2023

    E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

    Ferad Osman Sali
    28 Aralık 2023

    Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

    Ferad Osman Sali
    28 Aralık 2023

    E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)