5 adımda e-ticaret siteleri için pazarlama otomasyonu

IS 160415 e ticaret pazarlama otomasyonu680x300

E-ticaret siteleri için pazarlama otomasyonu, dijital iletişim alanındaki moda bir sözcükten daha fazlasını ifade eder. Çünkü e-ticaret sitelerinin pazarlama otomasyonu için kullanılan dijital ve akıllı teknolojiler sayesinde; manuel süreçlerin yarattığı boşluk doldurularak, müşterilere çok hızlı bir biçimde özelleştirilmiş bir hizmet sunulabiliyor.

Modern bir satış süreci sağlayan pazarlama otomasyonu, e-ticaret sitenizi pazarlama sürecinizde büyük iş yüklerinden sizi kurtarır; vaktinizi daha etkin kullanmanızı ve satışa yönelik çalışmalarınızda daha hedefli olabilmenizi sağlar. Ayrıca e-posta ve sosyal medya pazarlama, trafik takibi gibi vakit alıcı faaliyetlerinizi; önceden belirlenen kurallara ve bir takvime bağlayarak, otomatik bir biçimde gerçekleştirmenize yardımcı olur. Peki e-ticaret siteleri için pazarlama otomasyonunun en önemli adımları nelerdir?

1. İçerik pazarlama ve iç operasyon otomasyonu

E-ticaret sitenizin rakipleri karşısında, öne geçmesi için her alanda bir stratejinizin olması gerekiyor. Özellikle, müşterilerinizin ilgisini çekebilecek yararlı içeriklerinizi düzenli ve güncel olarak paylaşmanız son derece önemli. Bu anlamda içerik ve sosyal medya pazarlamasına ilişkin bir otomasyon işinizi kolaylaştırabilir.

Ayrıca, iç operasyon sürecinde hızlandırmak istediğiniz veya sık gerçekleştirdiğiniz veri iletişimlerinizi de otomatik hale getirebilirsiniz. Bu adım olmadan, tüm süreci tanımlamanız; teknolojiyle elde edebileceğiniz gerçek kazançlarınızın odağından uzaklaşmanıza neden olabilir.

2. Kampanya otomasyonu

E-ticaret sitenizin kampanya sürecini de otomatize etmeniz işinizi kolaylaştırabilir. Bu kapsamda, pazarlama otomasyon araçlarının değişebileceğini düşünerek, kampanyalarınızı bu tarz değişikliklere uygun şekilde oluşturmanızda büyük yarar var. Çünkü bu sayede, araçlar ve sistemler değiştiğinde dahi içeriklerinizi yeni bir platforma hızlı bir biçimde aktarabilirsiniz. Ayrıca, kampanyanızla bağlantı kurabilmek için, müşteri veri tabanı veya kargo ve yazılım konusunda bilgi almanız da gerekebilir.

3. Pazarlama otomasyonu platformlarınızı seçme

E-ticaret sitenizin pazarlama otomasyonu için platformlarınızı seçmeden önce stratejinizin, teknolojinizle ilgili bilgi vermesine dikkat etmenizde yarar var.

Ayrıca programların, kritik öğeler kullanılamadığı veya teknoloji ile yapılması gerekenler henüz gerçekleştirilmeden ona yatırım yapıldığı için başarısız olabildiğini de vurgulayalım. Bu nedenle aracınızın; kendi herhangi bir özelleştirmesi olmadan, yapmanız gereken her şeyi yapabilmesi gerekir. Bu anlamda, size kolay entegrasyon çözümleri sunan ya da POS veya bir e-ticaret sistemiyle entegre edilmiş bir yazılım seçmenizi öneririz.

4. Deneme süreci

Pazarlama otomasyonu süreci detaylı ve geniş kapsamlı olabilir. Bu konuda, e-ticaret siteniz için kapsamlı bir plan yapsanız dahi; önce bu planın küçük bir bölümünü sitenizde uygulayıp, ardından da bir sonrakine geçmenizi öneririz. Çünkü bu durum sürecin her bölümünde aynı hataları tekrarlamanıza engel olur.

5. Ölçme ve değerlendirme

E-ticaret sitenizin pazarlaması için gerçekleştirdiğiniz otomasyon süreci size birçok veri sağlayacaktır. Bu verileri periyodik olarak incelemeniz pek çok konuda fikir vereceği gibi, pazarlama stratejilerinizi optimize etmenize de yardımcı olacaktır. Ayrıca, bu anlamda kampanyalarınız dolayısıyla artan satışlarınız veya sepet doluluk oranlarınız ya da onların alışveriş frekansına etkisiyle ilgili sonuçları değerlendirmeniz de son derece önemli.

Paylaştığımız ipuçlarından yola çıkarak, siz de e-ticaret siteniz için başarılı pazarlama otomasyonu gerçekleştirebilir ve sitenizin başarısını artırabilirsiniz. IdeaSoft, e-ticarette satışlarınızı ve kârlılığınızı artıracak her konuda size özel ve akıllı çözümleriyle her zaman yanınızda. Gelin siz de ücretsiz demo hesabınızı şimdi oluşturun ve IdeaSoft ile kazanmaya hemen başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)