3D güvenlik (3D Secure) nedir? E-ticaret şirketleri için neden önemlidir?

3d secure nedir

3D güvenlik (3D Secure) online alışverişlerin ödeme işlemlerinde kullanılan 2 aşamalı bir güvenlik sistemidir. İnternetten alışverişlerde bir zorunluluk olmasa da kullanıcılara güven unsurunu sağladığı için birçok e-ticaret şirketi tarafından kullanılıyor.

3D güvenlik nasıl çalışır?

3D güvenliğin çalışma prensibini özetleyecek olursak: Tüketici internet sitesi üzerinden kredi kartı ile ödeme işlemini gerçekleştirmek için seçimini yaptığında ve ödeme işlemini onayladığında tüketicinin kredi kartına tanımlı olan telefon numarasına bankadan bir şifre gönderilir. Gönderilen bu şifre tek kullanımlıktır ve bu nedenle başka bir zamanda kullanılamaz.

Tüketici bankadan cep telefonuna gelen kodu, e-ticaret sitesinin açılan banka sayfasına giriş yapar. Şifrenin doğru girilmesiyle beraber tüketicinin yaptığı alışveriş onaylanmış olur.

Ödeme işlemi onaylandıktan sonra tüketici yeniden e-ticaret sitesine yönlendirilir. Bu sayfada satın alma işleminin fatura bilgileri ve e-ticaret sitesinin hazırladığı landing page bulunur.

3D güvenlik e-ticaret şirketleri için neden önemli?

Tüketici güvenliği

Tüketicilerin online alışverişlerde en çok korktukları durumlardan biri kredi kartı bilgilerinin çalınması veya bu bilgilerin kendi bilgileri dışında kullanılmasıdır.

3D Secure sistemiyle kullanıcının kredi kartı bilgilerinin yanı sıra cep telefonuna gelecek olan kod da gereklidir. Bu da kullanıcıların bilgisi olmadan kartlarının kullanılmamasını sağlar. Tüketicinin kredi kartı bilgileri çalınsa dahi, 3D secure sistemini kullanan bir e-ticaret sitesinden bu bilgilerle alışveriş yapılamaz. Alışveriş yapılmaya çalışıldığında tüketicinin telefonuna bu işlem için bir kod gelecektir ve tüketici de durumu fark ederek bankaya başvurabilir ve durumu bildirebilir.

Ancak 3D güvenliğin kullanılmadığı durumlarda bu tür işlemler yapılabilir ve tüketici durumu fark ettiğinde, yasal işlemler başlatılabilir ve şirket olarak zor bir duruma düşebilirsiniz. Tabii ki bu kart bilgileri firmanızca saklanmıyor; ancak gerekli işlemler yapıldığında, kullanıcıya para iadesi yapmanız gerekebilir ve eğer siparişleri gönderdiyseniz, ürün bazında zarara uğrayabilirsiniz.

Sahteciliğin önüne geçmenizi sağlar

Tüketici güvenliğinin yanı sıra yukarıda da bahsettiğimiz gibi sahteciliğin (Fraud) önüne geçmenizi de sağlar. Bu sistemle çalıntı kredi kartlarıyla işlem yapılamaması, sizin sahteciliğe maruz kalma oranınızı da azaltır.

Bu sistemler her ne kadar güvenli olsa da sahteciliğin önüne yüzde 100 oranda geçmenizi sağlamayabilir; ancak büyük ölçüde, yaşanacak sıkıntıların önüne geçmenizi sağlar. Bu nedenle de e-ticaret sitenizde 3D güvenlik kullanmanız hem tüketici hem de sizin güvenliğiniz için oldukça önemli olacaktır.

Bu sistem firmaları da korur

Telefona gelen kodun, site üzerine girilmesinin ardından yapılan ödeme için tüketiciden onay almış olursunuz. Bu nedenle tüketicinin “ben böyle bir alışveriş yapmadım”, “ben böyle bir ödemeye onay vermedim” gibi yaklaşımlarına maruz kalmamış olursunuz.

3D secure sistemiyle beraber tüketicinin kredi kartı bilgilerinin yanı sıra cep telefonun da çalınmış olması gerekir ki böyle bir mağduriyet yaşanabilsin. Bu nedenle de 2 aşamalı güvenlik işlemi olduğu için bu sistem e-ticaret şirketlerini korur.

Eski sistem güvenli değil miydi?

SSL sertifikaları ve 128 bit şifreleme yöntemleri de oldukça güvenli. Bu nedenle eski yöntemlere güvensiz demek doğru olmaz; fakat bu sistemde şöyle bir açık bulunuyor: Kredi kartı bilgileri farklı bir ortamda 3. taraflar tarafından ele geçirilebilir.

3D güvenlik olmadığı zaman, 3. taraflar bu kart bilgilerini kullanarak, alışveriş yapabilirler. Telefona herhangi bir onay gelmeyeceği için, kötü niyetli kişiler bu bilgileri istedikleri kullanabilirler.

128 bit şifreleme sistemi banka ile internet sitesi arasındaki işlemleri şifreler, ancak dışarıdan kredi kartı bilgileri girdiğinizde bu bilgilerin çalıntı olup olmadığını incelemez. Bu nedenle de sahteciliğe daha açıktır.

3D secure sistemi hem sizin hem de tükecinin güvenliğini sağladığı için, internetten alışverişlerde daha güvenli bir ödeme işlemi sunmaktadır.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)