Ücretsiz e-ticaret sistemlerinin dezavantajları nelerdir?

shopping promo

E-ticaret sektörüne atılmak isteyenlerin ilk başvurduğu kaynaklardan biri de kuşkusuz ki ücretsiz e-ticaret sistemleri. Açık kaynak dünyasının sunduğu bu yazılımlar sayesinde, sadece alan adı ve barındırma gibi ek hizmetlere ücret ödeyerek e-ticaret sitesi kurmak mümkün. Ancak işin aslı tam da göründüğü gibi değil. Bu sistemler, ilk başta bütçesel anlamda cazip görünüyor olsa da genellikle üçüncü parti eklentilere sahip olabilmek için belli bir ücret ödenmesi gerekiyor.

Sitenizin daha dinamik, daha güçlü, daha fonksiyonel bir yapıya sahip olması için de bu modüllerden bolca satın almak isteyebilirsiniz. Hal böyle olunca da tabiri caizse durum tam da astarı yüzünden pahalıya geldi dedirtiyor. İşin maddi boyutu bir kenara, ücretsiz e-ticaret sistemlerinin beş önemli dezavantajı daha bulunuyor:

1. Güvenlik sorunu

Ücretsiz olarak sunulan e-ticaret sistemlerinin genellikle açık kaynak platformlar altında kullanıma sunulduğunu daha önce belirtmiştik. Dolayısıyla da kodlar tamamen herkese açık olduğu için, kötü niyetli kişilerin açık bulmaları ve sisteme sızmaları olasılığı da artmaktadır. Bu durum, özellikle teknik konularda bilgi eksikliği bulunan, sitesinin güvenliği kendisinden sorumlu olan yöneticiler tarafından tehlike teşkil edebilmektedir.

2. Teknik destek eksikliği

Ücretsiz e-ticaret sistemleri, profesyonel destek sunmamaktadır. Ancak bunun yerine genellikle topluluk olarak adlandırılan, forum sitelerinde aktif olarak insanlara yardımcı olmaya çalışan diğer kullanıcılar ve az sayıda da olsa uygulama geliştiricileri bulunmaktadır. Bu forumlardaki kişiler, ellerinden geldiğince, iyi niyetleri ve bilgileri dahilinde sorularınızı yanıtlamalarına rağmen, tüm bu yanıtların fiiliyata geçirilmesi noktasında tamamen tek başınıza kalmaktasınız. Öte yandan kimi zaman soracağınız sorular ile alacağınız yanıtlar bağdaşmayabilir, mevcut probleminiz iyice işin içinden çıkılamaz bir hal alabilir.

3. Ek teknik maliyetler

Açık kaynak e-ticaret sistemleri, tamamen ücretsiz olmalarına karşın, teknik noktalara gelindiğinde ek maliyetler karşınıza çıkabilmektedir. Yazılımın barındırılması için iyi bir sunucunun seçilmesi, aylık ya da yıllık olarak ek ödenek çıkarılması ve dahası yazılımın kimi zaman bu sunucularda optimize bir şekilde çalışabilmesi için kişiselleştirilmesi, tahmin edilenin dışında maliyetlere sebep olmaktadır.

Ayrıca ücretsiz yazılımların güncellemelerinin elle yapılması gerekmektedir. Bu durumda, yukarıda olduğu gibi eğer teknik hususlarda eksik iseniz, güncellemeleri yaptırmak için üçüncü kişilere ek bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Oysaki IdeaSoft Akıllı E-ticaret Paketleri vb. ücretli sistemleri satın aldığınızda, yazılımı geliştiren firma tüm güncellemeleri otomatik olarak paket fiyatına dahil etmektedir.

4. Güncelleme sorunu

Ücretsiz e-ticaret sistemlerinde güvenlik güncellemeleri satın aldığınız paketlere oranla daha sık yapılmaktadır. Dünyanın pek çok yerinde bulunan programcılar, açık kaynak uygulamaları sürekli olarak geliştirmekte, bunun neticesinde de kullanıcılara yeni güncellemeler sunmaktadır. Bu güncellemeler e-posta aracılığıyla ya da yazılımın resmi sitesi üzerinden duyurulmaktadır. Duyuruyla birlikte güncelleme paketi ve güncellemenin nasıl yapılacağı da belirtilmektedir. Anlaşılacağı üzere, güncellemeleri elle, kendi başınıza yapmanız gerekmektedir. Ancak ücretli çözümler, güncellemeleri otomatik olarak yapmakta, yapılan güncellemeyi size bildirmektedir.

5. Esneklik ve kişiselleştirme zayıflığı

Ücretsiz olarak sunulan e-ticaret yazılımları, kodlar açık olduğu için esnekmiş gibi düşünülebilir. Ancak bu kodlar belli bir sistematik içerisinde yazıldığı ve bu sistematiğin dışına çıkılmak istenmediği için, kullanıcıların dilediğince kişiselleştirme yapmalarına imkan tanımamaktadır. Öte yandan, bu imkanı sağlayan yazılımlar bulunmaktadır. Fakat bu uygulamalar arasında da genellikle versiyon farklılığı, uyumsuzluk gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kişiselleştirme yapılabilmesi için ileri seviyede teknik bilgiye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu süreç, kimi zaman oldukça uzun ve bir o kadar da zor olabilmektedir.

Yukarıda saydığımız beş madde de aslında ücretsiz olarak sunulan e-ticaret yazılımlarının, ilk bakışta oldukça cazip gelmesine karşın, satış süreci boyunca pek çok zorluk çıkaracağını gözler önüne sermektedir. Sadece satışa odaklanmak, teknik mevzulardan uzaklaşmak istiyorsanız, IdeaSoft’un Akıllı E-ticaret Paketleri’ni kullanabilir, internet üzerinden yüksek satış rakamları elde edebilirsiniz. Hemen IdeaSoft’ta ücretsiz demo hesabınızı oluşturun ve kazanmaya bugünden başlayın…

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)