Sosyal medya iletişim dilinizi nasıl oluşturabilirsiniz?

sosyal medya iletisim dili

Sosyal medyada takipçilerinizle kurduğunuz iletişim etkileşiminizin yüksek olmasını sağlayacağı ve kurduğunuz iletişimin kalitesini artıracağı için de kullandığınız dil oldukça önemlidir.

Sosyal mecralar üzerindeki iletişim dilinizi belirleyerek, şirketinizin sosyal mecralardaki duruşunu da belirlemiş olursunuz. Her firmanın kendine has bir dili olabilir. Bu dili belirlemeden önce bazı unsurlara dikkat etmeniz gerekiyor.

Şirket kültürünüzü analiz edin

Şirket kültürünüz, şirketinizin kimliğini yansıtacaktır. Şirket kültürünüzle ve şirket yapısıyla uyumlu bir dil kullanmak sosyal medya için oldukça uygun olacaktır. Kurumsal bir dilinizin olması şart değil. Sizin kimliğinizi yansıtması yeterli olacaktır. Kullandığınız dil, sahip olduğunuz yapıya uygun olmalı ve sizi yansıtmalı. Olmadığınız biri görünmeye çalışmamanız da bir o kadar önemli.

Hedeflerinizi belirleyin

Şirket kimliğinizi belirledikten sonra, sosyal mecralar üzerinde iletişim kurarken neleri hedeflediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Herkesin güveneceği bir haber kaynağı mı, yoksa takipçileriyle yakından iletişim kurabilen bir firma olmayı mı amaçlıyorsunuz?

Takipçilerinizle iletişiminizde sınırlarınız ne olacak? Ciddi bir yaklaşım mı sergileyeceksiniz? Yoksa onlara gerçek bir kişi ile konuştukları hissini verecek daha sıcak kanlı bir yaklaşımla mı ulaşacaksınız? Bu değişkenler, dilinizi oluştururken size yardımcı olacaktır.

Hedef kitlenizi tanıyın

Hedef kitleniz de kullanacağınız dili seçerken bir diğer önemli unsurdur. Karşınızdaki kitlenin demografik yapısını ve ilgi alanlarını bilmeniz gerekiyor. Her yaş grubunun beklediği iletişim dili daha farklıdır.

Genç bir hedef kitleniz varsa, çok fazla kurumsal olmak, onlarla olan etkileşiminizi azaltabilir. Daha sıcak ve gündemi takip ederek güncel konular üzerinden iletişim kurabilen bir dile ihtiyacınız olacaktır.

Ancak orta yaş ve üstüne ulaşmayı hedefliyorsanız, o zaman biraz daha kurumsal ve ciddi bir dil kullanabilirsiniz. Bu ayrımları yapmak, hedeflediğiniz gruplarla daha doğru bir şekilde iletişim kurarak etkileşimlerinizi artırmanızı sağlar.

Kendinize doğru soruları sorun

İletişim dilinizi belirlerken kendinize bir takım sorular da sormanız gerekiyor. Doğru sorulara doğru yanıtları verdiğinizde, zaten iletişim diliniz kendiliğinden oluşmaya başlayacaktır.

  • Markanız bir kişi olsaydı, nasıl bir kişiliğe sahip olurdu?
  • Markanız bir kişi olsaydı, tüketicilerle olan iletişimi nasıl olurdur?
  • Markanızın kişiliğini yansıtmayan yanlarını “sıfatlar” ne olabilir?
  • Sizin kişiliğinizi paylaşan başka markalar da var mı? Neden sizinle aynılar?
  • Tüketicilerin, markanızı sosyal medyada nasıl görmesini istediriniz?

Bu ve buna benzer sorular oluşturarak, kişiliğinizi ortaya koyarak, hem kendi gözünüzde, hem de tüketicilerin gözünde markanızın kimliğine hayat verebilirsiniz. Ancak olmadığınız biri gibi görünmemeye çalışmanız da bir o kadar önemli.

Bir rehber oluşturun

Yukarıdaki tüm bilgileri topladıktan sonra, bir rehber oluşturmalı ve bu rehber doğrultusunda sosyal medya stratejinizi oluşturmalısınız. Bu rehberi şirketinizdeki sosyal medya ekibinizin oluşturmasını da isteyebilir ya da yönetici ekibiniz bu rehberi hazırlayabilir.

Sosyal medya işleriyle uğraşan ekibinize bu rehberi sunarak, onlara bu çizelge doğrultusunda çalışmaları gerektiğini vurgulayabilirsiniz. Böylelikle, şirketiniz için bir sosyal medya dili ve stratejisi oluşturmuş olursunuz ve beklenmedik sonuçlar alınmamış olur.

Bu tür bir dilin olmaması durumunda, sosyal medya ekibinden birden fazla kişi bulunuyorsa, hepsinin tüketicilerle olan iletişimi farklı olabilir ve bu da tabii ki kimliğinizi doğru bir şekilde yansıtamamanıza neden olabilir.

Sosyal medya dili neden önemlidir?

Sosyal medya üzerinde kullandığınız dil, markanızın kimliğini yansıtacaktır. Yazının genelinde bu unsur üzerinde durduk ancak, kimliğinizi yansıtmanın yanı sıra başka yararları da vardır.

Bu dil ile sosyal mecralardaki etkileşiminizi artırabilirsiniz. Belirlediğiniz dil, takipçilerinizin hoşuna giderse ve onlarla sıcak ve yakın bir ilişki kurabilirsiniz, sizinle daha fazla etkileşime girmek isteyeceklerdir.

Kullandığınız dil, fazla etkileşim getirdiği takdirde diğer kullanıcıların da ilgisini çekebilirsiniz. Tüketicilere olan yaklaşımınız sosyal medya kullanıcıları arasında konuşulmaya başlayacak ve hedef kitlenizde yer almayan diğer kullanıcılar da sizi takip edip, sizinle iletişime geçmeye çalışacaklardır.

Tabii ki bu olumlu durum sizin yeni hedef kitlelere ulaşmanızı sağlar. Ancak bir de bunun aksi olan durumlar var. Tüketiciler kullandığınız dilden memnun kalmadıkları takdirde, bunu yine sosyal mecralarda dile getireceklerdir ve diğer kullanıcılar da bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenecek ya da markanıza önyargıyla yaklaşacaklardır.

Tüm bu sebeplerden dolayı, sosyal medya üzerindeki iletişim diliniz büyük önem taşıyor. Etkileşimin çok fazla olması ve bu tür durumların bu platformlar üzerinden çok hızlı bir şekilde yayılıyor olması, sizi vezir de edebilir rezil de. Bu nedenle de sosyal medya pazarlamasından yararlanırken, iletişim dilinize oldukça önem vermeniz gerekiyor.

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)